fredag 30 maj 2008

Små leksaker

Jag har surfat runt med min tvååring som är hemma och sjuk idag. Vi hittade bland annat dessa fina små djur hos Stellaris. Ett bra alternativ till alla plastdjur. Dessa tror jag att förutom fördelen att de är fairtrade tillverkade dessutom inte gör så ont om man råkar trampa på dem!

torsdag 29 maj 2008

Ytterligare ett boktips!


Alla kanske redan vet, men Mark Lynas bok "Sex Grader" har kommit ut i pocket.
Själv är jag väldigt förtjust i pocket för de är billiga och lättare att bära med sig. När det gäller vilken form som är miljövänligast så vet jag inte...

måndag 26 maj 2008

Sömmerska på Sri Lanka

Som jag skrivit tidigare så hade jag turen att vinna boken "Grön Design" från Svenska Naturskyddsföreningen. Nu har jag läst den och jag tycker den är väldigt intressant. Den tittar på mode och design ur så många olika perspektiv.

Ett viktigt kapitel är det som handlar om Dem Collective och textilindustrin. Den visar så tydligt på konsekvenserna av de val företagen gör. För en minimilön är inte samma sak som den minsta summa pengar det går att överleva på, en minimilön är det minsta som ett företag behöver betala sina anställda.

Men det är värre saker än så jag läser. Till exempel att en sömmerska på Sri Lanka har samma status som en prostituerad eftersom våldtäkterna på fabrikerna och i barackerna där de bor är så vanliga. Jag hittar inte ord...

Men tänker på hur viktiga våra val som konsumenter är, vad vill vi välja att betala för. Vad är viktigare; att handla så billigt som möjligt eller med respekt för människor och med målet att bidra till något bättre?

Inte eko - men återvunnet!

Jag har tidigare skrivit om Wilma & Friends - men de har så mycket fint att jag måste göra det igen! De här puffarna är stoppad med återvunnen bomull och överdraget är avtagbart och tvättbart.

Rättvisa leksaker


Fina Fairtrade tillverkade dockor finns att köpa hos Stellaris. De är stoppade med ull och yttermaterialet är öko-tex certifierat, vilket innebär att de inte ska finnas kvar några gifter. Det går också att köpa till extra kläder till dockorna!

fredag 16 maj 2008

Eco Queen - magasinet för ditt nya sköna gröna liv!


Jag har läst nya magasinet Eco Queen. Det jag uppskattade mest och tycker de har lyckats bra med är moderepotagen. Dels får jag inte känslan av, som jag så ofta får av icke miljöprofilerade modemagasin, att trenden gäller just nu det du köpte för en månad sedan är både av fel färg och omodernt. De får mig att känna en respekt inför kläder och kvalité - tvärtemot den köp och släng-trend jag ofta upplever.


Dessutom uppskattar jag snygga bilder varvade med korta citat som tex "En normal arbetsvecka för turkiets två miljoner textilarbetare är 60-65 timmar" och "Ca 20 000 människor dör varje år som direkt följd av besprutningarna på bomullsfälten." Kanske för att jag själv den senaste tiden ofta hört sådana små jinglar i mitt eget huvud när jag tittar på kläder...?


Jag upplever att den vänder sig till ganska nyfrälsta miljövänner och tycker tyvärr att den tappar lite i trovärdighet när även LÓreal får ta del av den hållbara/goda imagen....

måndag 12 maj 2008

Sex gånger mer plast än plankton...

Den här filmen är 4.33 min lång. Väldigt sorglig och väldigt viktig att se.
Se den här!

Svara på några frågor och få 20% rabatt hos edvina.nu

edvina.nu har varit öppen i fem månader och jag har börjat fundera mycket kring mitt sortiment. I början var tanken att jag skulle ha mycket könsneutrala kläder. Därefter var det en period då jag sålde mest av typiska pojk- och flickkläder vilket gjorde att jag beställde hem fler sådana kläder. För som jag har skrivit tidigare här så har jag på någotsätt ändå utgått från paradoxen att ha ett sortiment med könsneutrala- och pojkkläder...

Till hösten planerar jag att ta hem fler märken och jag skulle så gärna vilja veta med om vilka som handlar hos edvina.nu. Därför har jag gjort en enkät som jag hoppas ska ge svar på mina frågor.

Jag kan inte programera och fick omöjligt mitt formulär att fungera. Därför får man gå in i vänstermenyn och väl där måste man kopiera enkäten, klistra in den i sitt wordprogram eller direkt i ett mail, fylla i den och maila den tillbaka till info@edvina.nu

Det är lite jobb men som tack för hjälpen får man 20% rabatt.

Det är inte bara gamla kunder som får svara. Är man en framtida kund så går det också det jättebra! Ju fler åsikter jag får in desto bättre!

söndag 11 maj 2008

edvina idag och i sommar!


Just nu pågår in tävling på Sjalbarn där edvina.nu står för priserna. Sjalbarn är en vänlig föräldrasajt med forum som inriktad på bärsjalar men även allt annat som hör föräldralivet till.


I sommar kommer edvina.nu att tillsammans med andra att hysa in sig i Glashyttan Waxholm och delta i en utställning. Från edvina kommer det vara lite från webbutiken men kanske mer av mina handtryckta tshirts, för vuxna och barn.


Det är också anledningen till att det blir så lite skrivet här just nu. Mycket i skolan, mycket med företaget. Helt fantastiskt att barnen är friska... peppar, peppar...

fredag 9 maj 2008

Det var länge sedan jag skrev.


Vi har haft en veckas semester vilket, som det så ofta gör, medföre att det blev dubbelt så mycket att göra följande vecka. Men skönt hade vi! Även om det är mycket just nu så är det väldigt roligt också, jag återkommer angående detta...


Jag vill tipsa om en blogg jag läser, Hållbart mode. Även om jag gärna skriver om hållbar konsumtion för småbarnsfamiljer så innefattar det ju även kläder för oss vuxna, det kanske inte alltid kommer så högt upp på prioriteringslistan bara...