onsdag 25 juni 2008

Hyr tygblöjorna första tiden!


Äntligen har min tvååring bestämt sig för att sluta med blöja! Det var meningen att han skulle bli en Ec-bebis, vilket han absolut inte ville - så det känns som vi har väntat på den här dagen i två långa år.

Vårt äldsta barn föredrog toaletten och hade inte lillebror kommit när storebror var ett och ett halvt hade vi kunnat ta bort blöjorna redan då, men nytt syskon och kolik gjorde att vi lät dem hänga med några månader till.

Så vad förvånade vi blev när vi fick ett barn som faktiskt föredrog att ha blöja, som under lång tid kom och bad om att få ta på sig den för att kunna bajsa under bordet, bakom soffan eller på någon annan undanskymd plats.
Men nu sitter han på toaletten, själv! - med dörren stängd...

Men för er som står inför en blöjperiod vill jag tipsa om Pinkgreen.se som dels har jättefina tygblöjor i miljövänliga material. Dels tyger och material så man kan sy sina egna blöjor. Men kanske det bästa, det är möjligt att hyra de första, minsta blöjorna. De som man inte riktigt vet hur fort barnet växer ur.

Dessutom fick jag ett jättebra tips från Kerstin på Pink Green; Fern&Faerie - Tips på hur man syr blöjor av sådant man redan har hemma eller återanvänder begagnade tyger.

Känner man att man inte är så händig så är pocketblöjor ett bra alternativ, då stoppar man bara in materialet som ska absorbera vätska. Det kan se ut nästan hur som helst, vi använde ett tag ituklippta, fållade handukar...

Men för oss är det är nya tider nu!!

måndag 23 juni 2008

Sommarväder...

Igår hade vi planerat att ta bilder på barnen i mina nytryckta tshirts. Vi hade hittat en vacker och avskild plats på Aboretum utanför Umeå, och hade gått en bit längst stigen och föjlt några trappor upp för en brant för att komma dit. Väl framme satte sig barnen för att äta lite mellanmål och de hade knappt tagit första tuggan för än vi hörde ett konstigt ljud - någonting stort föll på lövträden omkring oss.

Plötsligt började barnen skrika och hagel med en diameter på över en centimeter öste ner över oss. Vi slängde en regnjacka över barnen och skyddade dem med våra böjda ryggar, vilket gjorde ganska ont.

Efter ett tag blev de mindre men det började regna istället. Vi kanade oss ner till vår dyblöta barnvagn och hade som tur med oss en Ergo som gjorde promenaden tillbaka lite snabbare.

Väl hemma igen sken solen på nytt. Barnen tog på sig sina tröjor och vi gick på nytt ut för att ta bilder. Men denna gång gick vi inte så långt. Europeisk fluffig lövskogsmiljö ersattes av åskvarm, norrlänsk barrskog...
Och tröjorna - kommer snart att finnas i webbutiken!

måndag 16 juni 2008

Tips i cyberrymden...

Mitt nya favorittillhåll heter Mindful living - en samlingsplats för allt hållbart med allt från länkar till butiker med bra sortiment till krönikor och företagarporträtt. Mindful Livings vision är att vara en källa till eftertanke. Det lyckas de bra med. Men även att inspirera!

Om någon vill ha mer inspiration så kan jag rekomendera att gå med i Klimatlistan - en mailinglista med miljökloka tips. Vill Du vara med? Använd kontaktformuläret i min webbutik, skriv vad det gäller, så vidarebefodrar jag din mailadress.

onsdag 11 juni 2008

Ekolek - Riktigt bra leksaker!



Min tvååring har sedan december önskat sig en mjuk krokodil när han fyller tre år. Nu börjar det närma sig och jag försöker hitta bra alternativ. Därför skriver jag inte längre mest om tygblöjor utan leksaker är nu det jag intresserar mig för på webben.

I mitt sökande så hittade jag Ekolek som väljer sina produkter bland annat utifrån kriterierna, Ekologiskt, Hållbart Producerat , Återvunnet, Återvinningsbart, Närproducerat och Rättvisemärkt.

Jag tyckte om mycket men en av mina favoriter är nog ändå denna raket av kartong på bilden ovan. Kartonger i sig är ett fantastiskt roligt lekmaterial. Jag får många kartonger till min webbutik och de bidrar till en mängd lekar och byggen. Denna raket går dessutom att vika ihop och stuva undan mellan varven. Men även måla, tapetsera och låta stå framme i rummet året runt.

En annan favorit är deras kit; "Måla en eko-tshirt". Med vattenbaserde färger, ett återvunnet förkläde och en ekologisk tshirt att måla på. Det är något för mina barn som ser sin mor jobba med screentryck för fullt för tillfället. Den blivande treåringen kanske får måla sin egen krokodil, istället.

torsdag 5 juni 2008

Bästa resleksaken!

Gröna Grodan har dessa fina fingerdockor tillverkade av kvinnor från Bolivia - en perfekt leksak för stillasittande och längre resor, som hör sommaren till!

tisdag 3 juni 2008

Solskyddskläder av bambu!


Allt i tyg säljer dessa fina solskyddskläder tillverkade av 100% bambu. Bambun i sig själv är uv-resistent och släpper endast igenom 98% av uv-strålarna. Modellen tycker jag är perfekt för mina barn eftersom deras timmar på stranden inte är så många jämfört med soltimmarna utomhus, nu behöver de inte se ut som små cykelbud i sandlådan ; )
När de gäller solskyddskrämer hittade jag bra information hos ekoblogg som har sammanställt information från Svenska Naturskyddsföreningen. Bland annat fanns våran solskyddskräm med på listan för de man inte ska köpa...