tisdag 29 juli 2008

Dagens eko-outfit!

Min snart treåriga son har börjat välja sina egna kläder. Hans smak är kanske inte alltid samma som min, men jag tycker om hans engagemang... Dagens klädval resulterade i soltröja i bambu, av storebror ärvd tshirt utanpå och Kate Quinns ekologiska byxor i sommarvärmen.

Han får välja mellan solkräm och soltröja och den senare har han därför använt nästan varje dag. Jag är väldigt nöjd med det köpet!

Byxorna är också ett bra köp, även om jag köpt dem av mig själv. Jag tycker att det är en jättefin baggymodell som funkar i vinteroveraller så väl som tunnare byxa som täcker benen i gassande sommarsol.

Nu är de egentligen urvuxna, de är ganska korta i längden men kommer under höst och vinter att tjäna som pyjamasbyxor. På grund av den något vidare modellen och de raka benen utan mudd går de dessutom att använda som shorts nästa sommar, storebror har kunnat använda dem som shorts denna sommar.

Så förutom den ekologiska bomullen så är byxan extra miljövänlig till följd av att den går att använda så länge. Så bra som det kan bli!

torsdag 17 juli 2008

Renée Voltaire-vecka


Vi har lånat kokboken Peace, love & food för att få lite nya recept. Vi har pratat ganska länge om att vi ville äta Raw Food i sommar men på grund av kallt väder och avsaknad av matberedare så har det dröjt. Men inspirerade av denna underbara bok och en nyinköpt mixerstav så planerade vi veckans matsedel, lite Raw Food och många nya sommriga mjölkfria, vegetariska recept.
Måndag började så fantastiskt bra; Kall Bovetegröt med ekologiska aprikoser och havremjölk, Boveterisotto med en liten recepttolkarmiss, men ack så god, sojayoghurt med koriander.
I perioder äter jag inte socker eftersom jag väldigt lätt få inflamationer i lederna och mår väldigt mycket bättre utan socker. Även om jag tycker att det är svårt att avstå. Nu har jag hållit upp nästan en månad och min återkommande erfarenhet är att smaken förändras, allting blir godare! Det är som att socker bedövar smaklökarna och det enda jag tycker är gott när jag äter socker är just socker.
Därför var det så fantastiskt att börja veckan någonting så gott och smakrikt. Och den upplevelsen delades av hela familjen, barnen tyckte det var jättegott!
Till kvällsmat åt vi en grönsallad med broccoli och jag visste inte riktigt hur jag skulle tolka receptet. Broccolin skulle masseras med citron och salt, men betydde det att den skulle vara rå? Jag smakade och kom fram till att broccoli är nog godast kokt ändå.
När vi väl skulle äta började jag ifrågasätta om jag gjort någonting fel, för mig var det inte gott. Sen blev jag rent illamående, någon timme senare var matförgiftning ett faktum...
I mitt illamående var jag rädd att jag skulle få negativa associationer till hela kokboken. Så blev det inte som tur är. Jag tycker den är helt underbar. Det bästa är nog att den har så många sockerfria recept på godsaker, för det saknar jag ofta.
Nu har jag också hittat ett rättvisemärkt kakao som är godare än vanligt. Allt annat smakar godare ekologiskt, utom just kakao - tycker jag. Den ekologiska kakaon är lite bitter och använder man inte socker i sina recept så blir det för starkt. Men Divine är inte så bitter, tyvärr är den inte ekologisk men rättvisemärkt, iallafall lite bättre.
Så nu, med ett omtolkat recept av Reneé Voltaire och ett kakao som bidrar till en bättre värld och ett renare samvete bakar jag och barnen fantastiskt goda chokladbollar var och varannan dag.
Gör så här; Lägg 9 torkade, urkärnade dadlar, 1 dl cashewnötter, 1 dl mandel i blöt nån timme. Mixa det tillsammans med ca 1 msk kakao. Gör bollar och rulla i kokos. Ställ kallt eller ät på en gång...

onsdag 16 juli 2008

Ekovalp del 2

Har hittat miljövänliga bajspåsar, här. Även om jag gärna går i skogen eller annan miljö där det går att gräva ner och "slänga in i lingonriset" med hjälp av pinne. Dock är jag starkt emot att gömma i snö, det försvinner inte! Och det finns inget värre än när fina hundstigar är förstörda när vinterns skitranson töar fram.

Den fina hunden på bilden kommer från Nyfiken Liten och är gjord av återvunnet trä och giftfria färger. Jättesöt!

torsdag 10 juli 2008

Ekovalp på väg...



Vi väntar tillökning!
Efter att varit hundlösa i drygt ett och ett halvt år går vi nu och väntar på valp. Om tre veckor beräknas vår lilla krabat födas och idag har vi varit och hälsat på den havande modern; Peggy.

Det är jätteroligt att vänta hund tillsammans med en (snart) treåring och en eftertänksam fyraåring. Det finns många stora frågor att fundera kring. Vad ska hunden heta? Är Bam Bam Lava ett bra hundnamn? (Hunden på bilden heter Schäferhunden Låda...)

Och Vad vill hundar egentligen ha för mat?
Någonting ekologiskt blir det iallafall. Både Magnusson och Änglamark har alternativ. För vår köttkonsumtion kommer att öka markant i vår familj och då ska det ialla fall vara ekologiskt.

När det gäller övrigt miljötänk så insåg jag idag att min idé om att nya hunden kunde ärva vår gamla mops halsband inte är rimlig eftersom vi graderar upp en storlek.

Det är det tur att det finns miljövänliga alternativ både på shampoo, koppel och hundhalsband hos Lagerstedt & Company även om jag gillar dessa som bara säljs till företag lite bättre. Kanske är det färgen - vår hund kommer troligtvis bli svart.
Fler tips om ekologiskt och miljövänligt hundägarskap mottages tacksamt!


söndag 6 juli 2008

Vi har blivit faddrar...


För en tid sedan surfade jag och min fyraåring omkring och tittade på djur på nätet. Vi passade såklart på att besöka WWFs hemsida och läste om deras fadderskap gällande gorillor. Min fyraåring nöjde sig inte med att titta på bilderna utan ville veta vad det stod.

Jag försökte att berätta så försiktigt som möjligt eftersom jag inte tycker att små barn ska belastas av oss vuxnas problem. När han tänkte trycka på knappen där man anmäler sitt fadderskap så sa jag att han inte skulle göra det för att det kostade pengar.

Jag kunde se på hans kroppspråk att han blev lättad, gick det att hjälpa med pengar - Vi har ju pengar! Är det inte svårare än så. Jag, som har en annan uppfattning om hur mycket pengar vi har sa att vi får fundera och räkna lite.

Min kloka, medkännande son kunde inte släppa tanken på dessa apor som behöver hjälp. Någon dag senare kom han med några tjugor han hittat och sa; "Här! Vi har jättemycket pengar, vi måste hjälpa dem!"

Jag insåg att han hade helt rätt. Vi jättemycket pengar jämfört med andra i världen. Har man det så bra som vi har är man nästan skyldig att dela med sig.

Så vi bestämde oss för att en viss summa pengar varje månad ska gå till bra projekt. En smått etisk diskussion följde, för hur ska man egentligen prioritera; Apor vs människor i kris. Så nu är vi gorillafadder och månadsgivare hos Röda Korset.

Lillebror ville hjälpa isbjörnarna, genom att stödja dem så stödjer man även WWFs arbete i klimatfrågan eftersom isbjörnarnas största hot är klimatförändringarna, vilket kändes helt rätt!

Vi kan enkelt prioritera om, mindre ekologiska chips och färre Rost-besök per månaden.

Vi klarar oss nog ändå - För vi har det väldigt, väldigt bra!


fredag 4 juli 2008

edvina i Vaxholm



I söndags var det venissage på utställningen i Glashyttan Waxholm där nu både mina webbutikskläder och mina handtryckta kläder finns att beskåda och för försäljning. Det har varit jätteroligt, hitintills gått väldigt bra och drömmen om en fysisk butik går inte riktigt att skaka bort, trots alla fördelar med webbutik.
Det har varit roligt att förbereda och tänka ut hur jag ville presentera mina kläder. Jag hade turen att hitta begagnade barngalgar hos Bula här i Umeå som har det mesta i företagsväg, det är också möjligt att köpa via webben.

Vi stannade några dagar i Stockholm. Naturhistoriska och tunnelbanan är de attraktioner som gjorde störst intryck på mina barn. Min lilla norrlänska fyraåring besvarar numer det mesta med - Schysst!