onsdag 17 juni 2009

Sommarlov och Vinbärsbladssaft...


Min femåring har fått så fina miljövänligaskor från Ekogarderoben. Jag köpte även ett par till mig själv och tycker de är jättesköna!
Femåringen tycker att det är lite jobbigt med skosnören. men när vi bytte ut dem mot vanligt resårband så saknade han att träna på att knyta... så vi byter väl tillbaks igen...
Ett annat sommarskofynd gjorde vi på barnens dagis där köpte jag sandaler för tio kronor. Vi har ett Bazaarrum, där man lämnar urvuxna kläder och skor. Eller fyndar till priset av en tia, alternativt byter mot kläder man lämnar. Det fungerar väldigt bra eftersom alla barn är i ungefär samma ålder.
På dagisavslutningen bjöds det på jättegod Vinbärsbladssaft - utan bär, bara blad och citron. Hippiehäxan hade ett spännande recept på Syrensaft som jag också gärna provar i sommar. Men först;
Rosens Vinbärsbladssaft
ca 2 liter saft
tid; ca 20 min + 1 vecka i kylskåp
Du behöver;
1l vinbärsblad, hårt packade
3 citroner
1 1/2 l vatten
1 1/2 l socker
60g citron eller vinsyra
Gör så här;
Plocka vinbärsblad, lite här och där på busken. Viktigt att inte plocka busken "ren" på våren. Kan då bli få bär till sommaren.
Tvätta citronerna väl och skiva dem tunnt. Varva blad och citron i en bunke. (ej keramikkrus, syran kan lösa ut eventuell bly i glasyren.)
Koka upp vattnet och rör ner socker och citron- eller vinsyra. Passa noga så det inte kokar över. Häll den heta sockerlagen över citroner och vinbärsblad.
Täck kärlet och låt stå i kylskåpet ca 1 vecka. Rör om då och då.
Frys in saften eller häll i flaskor som får stå kallt.
Servera med is och några skivor citron + blad.
Nu stänger jag webbutiken några veckor. Som vanligt går det att beställa men ingenting skickas för än edvina öppnar igen.
Trevlig Sommar!
/pernilla

tisdag 16 juni 2009

Sommarläsning


Den här boken ser jag fram emot att läsa! Den är skriven av Cecilia Moen från "ABC Nättidning för nyfikna föräldrar", och är skriven ur ett barnperspektiv - tillskillnad från många andra Föräldra /barnböcker och metoder.
...och glöm inte att det går att låna på biblioteket - ett utmärkt alternativ till konsumtion ; )

måndag 15 juni 2009

Om rosetter och rosa änglar...



Bild; MalvaLin

Min son ville att jag skulle knyta en rosett av ett presentsnöre som han hade hittat. Jag satte fast det framför honom på barnvagnen, och han sa;

"Jag tycker rosetter är så fina! ... Tänk om jag skulle ha en rosett i håret alla dagar."

"Vill du att jag ska sätta fast den i håret," frågade jag.

"Neej! Då säger ju barnen på dagis att jag är en flicka, Fast jag är ju en pojke... Men när jag blir stor då ska jag bli en flickängel och ha en rosa klänning för flickor får ha rosa klänningar. Då tycker du nog att jag är vacker!!"

"Jag tycker ju alltid att du är vacker! Och pojkar får ha rosetter och klänningar om de vill! men tänkte du att du skulle vara en levande ängel eller en sån man kan bli när man är död..?"

"Så klart en levande ängel! Jag menar ju bara att jag vill få flyga!"

Jag önskar så att Du får flyga. Högt över alla begränsningar, förväntningar och oskrivna regler om hur små pojkar och flickor ska vara , vilja och tycka om. Och att du och din bror lever era liv ovanför alla stereotyper som begränsar oss och har mod att vara de Ni är och vill vara.

Med en bebis i magen blir jag ofta tillfrågad vad jag hoppas att barnet har för kön eller vad jag hoppas att det är. Varför frågar ingen vad jag tror att det är för personlighet? Eller är det kanske det de frågar?

När jag säger att jag vet att det är en pojke så säger många; "Nästa gång kanske!" Då undrar vi om man ska samla på kön, för det var ett tredje barn vi ville ha, inte komplettera vår samling...

Som förälder vill jag ni ska få de liv ni vill ha, även om ni vill de omöjliga, och jag frågar min son om han kanske vill flyga flygplan istället för att flyga som en ängel...

"Äh, då måste man ju ha vita kläder... Jag vill ju hellre ha rosa..."

fredag 12 juni 2009

Miljövänliga Tapeter

Med anledning av att vi äntligen har hittat Vårt Hus så har mitt intresse för miljövänliga alternativ för tapeter, byggmaterial och inte minst komposter starkt vaknat.

Vårt hus är från 1910 är noggrant och smakfullt renoverat, så det är egentligen inte så mycket vi behöver göra förutom att fixa till den stora tvättstugan/textiltrycksrummet.

Men det är roligt att se att det finns företag som satsar på Miljövänliga Tapeter som till exempel; Green Label och Byracka Design (som bla säljer via Mitt i Myllan)

Och att det finns en marknad för Vintage Tapeter som företaget där bilden ovan kommer ifrån; Interior 1990.

Eller Handtryckta Tapeter av Birgit Burström som använder biologisk, nedbrytbar, vattenbaserad limfärg och växt- eller jordpigment i sina tapeter.

torsdag 11 juni 2009

Hållbara Hängmattor!

Bild; AfroArt

Jag har sökt våran över tio år gamla hängmatta utan resultat och har ett svagt minne av att den till slut gick sönder. Det var en sådan som på bilden som är gjord i form av ett nät. Den tar ingen plats när man inte ligger i den och har hängt på de flesta balkonger jag har ägt genom åren. Men nu är den tyvärr försvunnen...
Hängmattan på bilden och några fler finns hos AfroArt där Rättvis Handel är en självklarhet!
Fler etiskt producerade Hängmattor finns hos Allt-i-Tyg där träet är kontrollerat och inte kommer från skövlad skog och inga AZO-färger har andvänts. De är väldigt bra priser på dem just nu!

Vemodigt tomt, men ändå så bra...


Rean gjorde susen. Tack alla som hjälpt till att rensa lagerhyllorna. Nu är det väldigt tomt och utplockat i edvinas sortiment. Lite sorgligt känns det allt för ibland känner jag att jag vill satsa helhjärtat på mina textiltryck och mycket i tillvaron pekar på att jag borde göra det...
Men jag fattar inga beslut idag. Och edvina kommer att få in Handtryckta ekologiska barn-tshirts i sommar och vuxenkläderna kan man beställa så trycker jag upp dem ifall det inte finns rätt färg och storlek.

torsdag 4 juni 2009

Bästa tygpåsen, är inte min...

Bild; edvina.nu

Det går inte så bra för oss att komma ihåg att inte köpa plastpåsar när vi handlar, vi har ett överflöd på papperspåsar trots att vi har säkert tio olika slags tygpåsar att välja bland. Det är det där att komma ihåg att ta med dem som är det svåra...

Min bästa tygpåse har jag sålt slut på i webbutiken, som så mycket annat, men den går att inhandla till ett betydligt bättre pris hos Lagerstedt & Company.

Och vad blir väl ett finare tryck än att låta barnen rita med textilkritor på tygpåsen - Då kanske man inte glömmer lika lätt...

Textilkritor har jag hittat hos Ekoleko och om jag minns rätt hos EkoKul (men min dator har så svårt att öppna den sidan att jag kunde inte kolla det just nu...)