måndag 31 augusti 2009

Rea på Ekologiska Mamma/Amningskläder


Ja, jag skrev tidigare att jag ville klara mig utan nya mamma och amningskläder.
Jag tar tillbaks det.
Paola Marias Amningskläder lovar att fungera både under graviditet, amningsperiod och även efteråt. Det låter bra! Bra är också att de nu har 50% rea på flera modeller; tröjor, tunikor och klänningar!
Ett minus är fraktavgiften på 80 kr, det går väl an när man handlar till halva priset...

lördag 29 augusti 2009

Rättvisa Kondomer


Min Femåring hittade några gamla kondomer i en av våra ouppackade flyttlådor och han undrade vad det var för något.
"- Man har dem för att det inte ska bli några bebisar", förklarade jag. Med blicken på min gravida mage säger han;
"- Men vet ni inte hur man använder dem, eller...?"
"-Hade Du velat att vi hade använt dem?"
"-Men efter Bebisen kan ni väl göra det iallafall!" säger han.
Något förvirrad inser jag sedan att jag på sätt och vis har lovat min son att använda kondom framöver ... Jordklok har iallafall kondomer gjorda av Rättvisemärkt gummi...

fredag 28 augusti 2009

Nytt Hus - Nytt tempo....





Vi har flyttat in i vårt nya hus och stortrivs. Jag har hunnit jobba med min nya hemsida för mina tygtryck, Clothilde. Min plan var att trycka och jobba som galen fram till dess att vår bebis föds om två månader. Nu blev det inte som planerat, istället måste jag ta det lungt för den lille har börjat förbereda sig på att komma ut.
Från att haft ett högt tempo, mycket att göra och stora planer ska jag nu mest vila. Det är en stor omställning för mig. Just nu är det ganska frustrerande men jag tror att jag kan vänja mig bara jag kommer på vad jag ska göra istället för allt jag borde ha gjort.
Så istället för att packa upp flyttkartonger och ställa sakerna där de ska vara kan jag läsa om inredning, tänker jag. Väldigt nyfiken är jag på den alternativa inredningstidningen Kloka Hem. Läs mer här...

tisdag 11 augusti 2009

Flickor kan inte åka skateboard...


Efter en regnig dag då treåringen slött tittat igenom alla våra fyra skatefilmer drog han slutsatsen;
"Mamma, flickor kan inte åka skateboard!"
"Varför tror du det?!"
"Men det är ju inga flickor som åker skateboard!!"
Och eftersom hans värld inte är större än det han upplevt så var det ju på sätt och vis sant. Jag förstod att här räcker det inte med att jag talar om att flickor kan åka - här gäller det att visa!
Så ut på nätet tog vi oss! Irriterande råkade jag visa detta klipp...
Sen hittade vi lite andra bilder också.
Det blev så tydligt att hans värld består av det som syns, det han ser och upplever. Min världsbild blir inte automatiskt hans bara för att vi lever tillsammans.
Därför blev jag så glad när det finns ett barnboksförlag med "Genuskoll" - böcker som utmanar och breddar de traditionella könsrollerna. För det behövs!!
Under helgen besökte vi Barnens Hus. Min rosa-älskande treåring hittade en leksakselvisp i rosa och lila plast! Han tyckte den var så fantastiskt fin!
Sen såg jag att den var för "Girls Only". Både på kartongen och på Elvispen stod det. Jag trodde inte mina ögon... Jag sökte någon personal att fråga, men hittade ingen.
Så nu vet ju inte Barnens Hus att jag är en jobbigt medveten konsument som inte drar mig från att Bojkotta kedjor och varumärken. Och även om jag känner att det kan lite jobbigt, med tanke på att vi behöver köpa extra breda grindar till trappan, men nu måste jag bojkotta dem också...
Senare googlade jag på märket och såg att det inte bara var jag som reagerat...

torsdag 6 augusti 2009

Eko/Reko ChokladPost


Hos Ellen Choklad kan man köpa fina paket och få det skickade till någon man vill fira. Chokladen är ekologisk och/eller Rättvisemärkt. Det finns förutom chokladkakor även tryfflar, praliner och chokladklubbor i sortimentet.

söndag 2 augusti 2009

Jag ger mig ut på ekomarknaden...


Det är en stor skillnad på att köpa ekologiska kläder idag till skillnad mot när jag började. Det är jättekul! Anledningen till att jag startade edvina.nu var att det var så svårt att få tag på färgglada ekokläder och sådana som såg ut som vanliga, roliga barnkläder men som var producerade med så lite kemikalier som möjligt - kläder som var bättre!
Det har varit enkelt att handla kläder när barnen kunnat välja från lagret. De säger direkt vad de gillar och inte gillar. Till skillnad från när jag köpt den finaste tröjan... (trodde jag)
...Urban Elks ekologiska med elefanter.
"Nja, säger femåringen, Alltså jag tycker den är lite otäck!
"Vad menar Du?!, säger jag.
"Men jag hade en mardröm att det var såna där elefanter som blundade på mitt täcke och så öppnade alla elefanterna ögonen samtidigt! Det var jätteläskigt!!!
Det här var innan sommaren, han vägrar fortfarande använda tröjan.
Man har ju hört att det blir svårare och svårare att köpa kläder till barnen...

lördag 1 augusti 2009

Vår Ettåring!


Vår Ceasar fyllde ett år igår. Från att ha varit en liten tyst och försynt valp har han vuxit upp till att bli en riktig terrier. När han var liten var vi lite oroliga att han hade en hjärnskada eller något för han var så lugn, inte alls som vi hade förstått att unga Staffar ska vara; glada betonggrisar med superenergi. Nu är vi där!
Ceasar har haft otur i sommar och gjort illa benet. Han har varit ordinerad vila och korta koppelpromenader *hehe* Korta koppelpromenader med vårt energiknippe innebär att man går brevid en stutsboll som antingen hoppar så man har honom i axelhöjd eller ligger efter backen med kopplet i munnen...
Det fina Hampakopplet slet han av metallspännet på, det fina Bambuhalsbandet gick också sönder. Nu har han Mopsens gamla koppel och ett vanligt omiljövänligt läderhalsband.
Trots sitt överskott av energi är han jättefin. Det otroliga, som jag blir lika imponerad av varje gång är att han kan leka som en tok med barnen, brottas och hoppa i sängen och när de säger att de har lekt klart så är det som att trycka på en knapp och han blir lugn.
När jag och min man säger att vi lekt klart är det som att trycka på en annan knapp då tjurterriern kommer fram... oj, så envis! Tur att han är i gott sällskap ; ) Och tur att han tycker om att vara duktig även om man kan se på hans kroppsspråk hur svårt det kan vara att bromsa sig själv...
Vi övergav även kravmärkt hundmat när jag läste att allt utom köttet är ekologiskt. Hur lite kött innehåller det då för att få kallas ekologiskt? Och eftersom jag kände mig lite lurad så blev jag grinig och ville välja något annat. Vi provade med ett foder baserat på fisk som han tyckte om. Men laxen var odlad så vi gick tillbaka till ett foder som största delen består av kyckling, inte kycklingmjöl, fiskmjöl eller köttmjöl...
Det enda foder jag har hittat som är helt ekologiskt är vegetariskt. Jag har inga problem att utesluta kött till mina barn men tänker att det är nog fler studier gjorda på människor än på hundar. Människan är dessutom gjord att äta annat än kött och det är väl inte hundar, eller?
Hur som helst känner vi att vi behöver läsa på lite mer och att Ceasar i så fall ska vara fullvuxen, han är ingen storätare och vi behöver ibland stoppa i honom lite extra.
Så våra ekoambitioner gällande vårt hundägarskap är det lite si och så med. Nästa halsband vi köper kommer att vara ekologiskt garvat och koppel kommer vi nog aldrig köpa efter att jag såg hos Astrid goes Organic att de har hundhalsband gjorda av gamla klätterrep - vi har 50 meter utgånget rep och det borde väl räcka en hundlivstid, eller...?