onsdag 30 september 2009

Hösten är här!


Bild; MammaBarn
Jag har äntligen fått plocka fram min MamaJacket igen. Jag har varit lite orolig att jag inte ska hinna använda den som gravidjacka då jag fick den i samband med att min yngsta var nyfödd.
Jag har ju en förkärlek för smarta saker som går att använda under längre perioder och denna jackan är en sådan. Först fäster man en extra panel som rymmer gravidmagen. När bebisen är född fäster man en annan panel som rymmer att man bär barnet på magen. Den går också att fästa på ryggen om man vill bära där istället.
När man inte bär barnet, eller om det somnat och man vill lägga ner det i en barnvagn eller dylikt, så tar man enkelt bort panelen och det ser ut som en vanlig jacka.
Med mitt förra barn använde jag den hela vintern. Den är av ull och andas. De kallaste och blåsiga dagarna la jag mina enorma yllebröstvärmare mot barnetsrygg. jag behövde ju inte dem eftersom jag hade en varm bebis som skydd mot eventuell mjölkstockning. För extra värme till mina armar hade jag benvärmare. Jag hade även små benvärmare till bebisens ben...
Det är inte speciellt svårt att göra en liknande jacka själv. Fram till nyligen har jag använt en vanlig jacka som jag har sytt en rak panel till. Jag har bytt den gamla dragkedjan till två nya så att jag enkelt kan sätta fast och ta bort det extra tyget.
Tygbiten är lika bred hela vägen och har gummiband som justerar om den ska ge plats för en gravid mage eller buret barn.
Om jag minns rätt var sybeskrivning till denna från Tyskland, jag hittar den omöjligt nu. Är det någon som vet vad jag menar för ni gärna lämna en kommentar med länk/bättre beskrivning.
...tack...
Läs mer om jackan hos MammaBarn!

måndag 28 september 2009

När vi ändå håller på och önskar oss...


Jag tror att Bebisen i magen, men framförallt Storebröderna önskar denna ekologiska body, med Ceasar på, till lillebror...
Fler hundraser hos Rock the Dog.

onsdag 23 september 2009

På Adrians Önskelista...

Bild; Ekoleko
Bild; Elva små troll

Bild; Stellaris


Bild; Ekokul



Bild; Bobux
Vi firar vår fyraåring idag. Han har precis stutsat iväg till sitt dagis iförd rosa mössa, Vildängeltröja, vanlig tröja, sockor och bruna byxor och jacka. (Allt ekologisk utom sockarna och skorna) Eftersom han sparar ut håret har han även hårspänne för att slippa luggen i ögonen. Han har önskat sig rosa och lila saker, gärna en levande lila häst och en motorsåg av plast som går på batteri.
Jag fick denna länk; "Visst kan törnrosa också sparka boll" skickad till mig och jag kände att det var en väldigt givande och intressant artikel, speciellt eftersom jag så ofta fascineras av mina söners olikheter. Den äldre som har en mjukare personlighet älskar svart, döskallar och hårdrock. Den yngre, tuffare och mer utåtriktade väljer det mjuka och romantiska.
Och jag tror och hoppas att det är för att vi vill att de ska få vara de personligheter de är, inte de vi vill de ska vara.
Efter att ha läst artikeln så tänker jag om det här med könstillhörighet är kanske viktigt men Vad som representerar en könstillhörighet är ju något av just-nu-rådande-kultur utvalt.
Därför handlar kanske inte problem med könstillhörighet om att man inte vet vem man är, utan att man inte ryms inom samhällets skrivna ramar. Alltså är det samhället som skapar problemet hos individen och hos barnen.
Och jag tror det är viktigare att ha en stark och tydlig identitet eftersom det är något som kommer inifrån och kommer att bestå (och gärna utvecklas) under livet. Medan kläder, färger och allt som symboliserar ett kön kommer att förändras. De ramarna är också något som förs på oss utifrån och sätter gränser, på samma sätt som staket... eller murar...

tisdag 15 september 2009

På Önskelistan!

Bild; Villakraft
Tänk att ha ett eget vindkraftverk på husnocken, och så snyggt dessutom. Villakraft säljer vindkraftverk för småskalig produktion.
Och 2012 kommer volvo att lansera en elhybridbil. Tänk att ladda bilen med sin egen vindkraft...

fredag 11 september 2009

Ekologiska Hårdrockskläder - finns det?



Bild; Green Eyed Monster

Bild; Blingo


Bild; Blingo


Bild; Blingo


Bild; 667

Bild; 667
Jag vill att mina barn ska ha ekologiska kläder. Min femåring vill ha Hårdrockskläder...
I morse visade han mig sina Duns-tröjor och förklarade ovanligt pedagogiskt att de är Inte så hårdrockiga och jag håller med...
Han gick med på att fortsätta använda dem om vi ifortsättningen köpte riktiga Hårdrockskläder. Jag förstod att han tyckte att mitt senaste försök med att köpa Imps & Elfs och Nanoou från Hanazacka, By Richter från Busfröt inte var tillräckligt, även om jeansen från Petit Pure gick hem.
Jag lovade att se vad som fanns som var både eko och rockigt. Jag mindes att jag hade sett en Green eyed Monster-tröja hos Ekoreko och jag visste att Blingo brukar ha lite svarta kläder. Det svåra är att hans uppfattning om vad som är rockigt inte alltid stämmer ihop med mina - han är ett barn av Sin tid...
Sen kom jag ihåg tyska 667 som funnits sedan 2001 och tillverkar i Tyskland för att ha bättre koll på tillverkning och transporter. De har ett stort utbud av vad jag tror han tycker är hårdrockskläder. Så vi ska nog bli nöjda med framtida klädinköp båda två, iallafall tills han byter fas igen...
En sak som han tycker är Rockigt är batik. I somras när han inte ville använda ett gäng tshirtar som vi ärvt och köpt begagnade så lindade vi snören, gummiband och påsklämmor runt dem innan vi stoppade dem i tvättmaskinen och färgade dem.
Textilfärg kanske inte är det mest mijlövänliga men med tanke på hur mycket de därefter användes jämfört med om vi skulle införskaffat nya så lönade det sig absolut ur ett miljöperspektiv. För att inte tala om ett ekonomiskt...

onsdag 2 september 2009

Vinteroverall med ullfoder


Uteungar.se har tagit hem Troll-overaller. Det är ett norskt märke och overallen är tvådelad och fodrad med ett avtagbart ullfoder. Det gör så att den går att använda både höst, vår och vinter.
De finns även galonkläder fodrade med ull, samt vinterhanskar.