onsdag 30 december 2009

Ett nytt år...

Bild; Watabaran
Årets jul firades med bland annat julskinka av vildsvin och soja, den senare från Astrid och Aporna.
Barnen drunknade inte i julklappar och jag känner årets jul är ett bra avstamp inför det nya året; miljömedveten och måttligt lagom, men väldigt trevligt!
...det hoppas jag på av 2010 och den finaste kalendern köper man hos Watabaran!
Det är den finaste; Aldrig har jag fått så många komplimanger för någon annan kalender, och jag har läst mååånga terminer så en hel del kalendrar har jag plöjt igenom, dock ingen finare än denna av återvunnet papper och tyg!

torsdag 10 december 2009

En bättre påse...


Bild; abob


Jag har utan vidare resultat försökt att få min man att ta med sig tygpåsar när han handlar. Han har tyckt att de har varit för små eller haft förlånga handtag. Han har även klagat över att de påsar som finns ofta verkar vara designade för kvinnor, vilket jag håller med om. Eftersom det nästan alltid är han som handlar översköljs vi vid det här laget av papperspåsar.
Men så hittade jag detta företag, abob, som gjort en tygpåse med papperspåsen som förebild i en enkel, maskulin design som dessutom tilltalar mig väldigt mycket.
Enligt min smak är de skitsnygga, enligt min man är de värda att köpa och börja använda - gäller bara att komma ihåg att få med dem till affären...

En Tjatfridag!

Bild; Renée Voltaire
Jag fyllde år igår. Barnen var lediga från dagis och när bebisen tvingade upp mig vid femtiden beslöt jag mig för att denna dag skulle bli en tjatfridag!
Barnen gick halvklädda i pyjamas med bara fötter och vi tog oss aldrig utanför dörren. Men det var en fantastiskt trevlig dag!
Vi bakade tårta och jag åt Chokladdoppad ingefära i smyg (jag behöver ju inte ge barnen anledning att tjata heller, tänkte jag)
Vi lyssnade på mina presenter; Thåströms Kärlek är för dem och Stefan Sundströms Ingenting har hänt. Och jag tänkte att De också har blivit äldre...

torsdag 3 december 2009

Så fina tygblöjor..

Bild; Little bloom






Bild; PinkGreen

Bild; Knyt-An

Det var aldrig svårt för oss att välja tygblöjor till barnen även om vi då för fem år sedan i första hand valde dem för att det kändes så fel att plasta in deras små rumpor, med fuktutslag som följd. Vi började med vikblöjor och en formsydd modell och bytte snart till Pocketblöjor.
Den röda blöjan med blommor är inte gjord av direkt miljövänligt material ändå är den så otroligt mycket bättre för miljön (och små röda rumpor eftersom det är fuktavvisande fleece direkt mot huden) Den heter Fuzzi Bunz och för oss har det räckt med ungefär 20 sådana till två blöjperioder per storlek. Nu läcker de lite och vi kommer att köpa nya till vår lilla trea.
Frågan är bara vad man ska köpa? För det första finns det så mycket fint, för det andra finns det så otroligt många modeller av ekologiska och miljövänliga material - och så färgglada och roliga!
Till vårt tredje barn så är jag mer inne på att använda blöjor som räcker hela blöjperioden. Med hjälp av knappar så ändrar man storlek på dem. Nackdelen är att de kan bli lite bylsigare och passformen lite sämre. Jag köpte några Wonder Wrap från BarnShop.se och är glatt överaskad över hur bra de sitter och hur välgjorda de känns.
Nu använder vi vikblöjor och jag tycker att de funkar första tiden när de är så små men så fort de börjar åla runt vid blöjbyten vill jag hellre ha en blöja med knappar eller kardborre, gärna någon som går att dra på som en byxa. Det känns inte bra att hålla fast ett barn som inte vill ligga ner och kan man ta på blöjan på ett annat sätt så är det ett stort plus.
Jag tycker att det är bra om man bara använder tygblöjor men känner man att nattsömnen är viktig eller att det i perioder känns för jobbigt av andra orsaker tycker jag att engångsblöjor är ett bra tillfälligt alternativ. Det är bättre att använda både engångs- och tyg- än bara engångs under en blöjperiod. Och man behöver inte välja det ena eller det andra - varje engångsbjöja som inte läggs på sopberget ska man vara nöjd över!
Under första veckorna med vår nya lilla bebis, då mammakroppen tar så mycket mer tid än vad jag ville komma ihåg, med ömt underliv och såriga betongbröst som skulle antingen luftas eller blötas så la vi vikblöjorna åt sidan.
Ändå tror jag att många nog skulle överaskas över hur enkelt det är med tygblöjor om de bara vågade prova. För tygblöjor är inte längre vad många kanske förknippar dem med; illaluktande tygtrasor som kokas på spisen..? Nu finns de i alla möjliga varianter och modeller, för att passa olika livsstilar och behov.
Lustigt föresten att mina händer minns hur man vek dem, när mitt huvud var för trött för att komma ihåg...