tisdag 31 augusti 2010

Trasiga avlopp och billiga kläder...


I somras gick vårt avlopp sönder och vi fick diska i handfatet på toaletten. 

Det är krångligt att diska porslin för fem personer, alla måltider och mellanmål. För att inte tala om hur ohygieniskt det känns när den rena disken står och torkar bredvid toastolen. 

En tanke slog mig; Det här kunde varit mitt liv, min vardag. Inte bara två veckor i somras utan varje dag. För hur många kvinnor står inte och diskar familjens disk på ett utrymme mindre och smutsigare än mitt. Kanske har de även fler barn och bor tillsammans med föräldrar eller svärföräldrar.

Väldigt många förvärvsarbetar dessutom, kanske är de till och med de som försörjer familjen och har huvudansvaret om hushållsarbetet. 80% av världens textilarbetare är kvinnor väldigt många lever i ett sammanhang som är större än att bara vara arbetare. 

Det kunde ha varit mitt liv; Att lämna mina barn tidigt på morgonen för att timme efter timme sy samma plagg, och därefter fortsätta arbeta när verksamheten kräver övertid. 

Arbetsförhållandena är ofta bristande, det är så mycket som är fel inom textilindustrin. Men det som har berört mig värst är att det verkar vara så vanligt att vid tidspress kan arbetarna förvägras att gå på toaletten, för att det anses ta för mycket tid från produktionen. Att ett företag har en uppförandekod behöver inte automatiskt betyda att arbetarna kan gå på toaletten när de behöver.

Tänk alla de kvinnor som har turen att behålla jobbet efter att de fått barn och några dagar efter förlossningen sitta med ömt underliv, avslag och sliten kropp och inte få gå ifrån för att gå på toaletten. Allt för att vi ska kunna köpa så billiga kläder som möjligt.

Själv klagar jag högt när jag måste diska i handfatet på toaletten...

Men jag har lärt mig själv att tänka om när jag handlar. Istället för att tänka att något är billigt och det är bra så tänker jag att är det för billigt så är det knappast bra för någon annan...

Om hur de osynliga handlar...


Han berättade att han har en osynlig kompis som har rosa kropp och färgat rosa hår. Varpå vår 6åring undrade;
"Men om hon är osynlig, hur köper hon hårfärg då?! Det går väl inte om man är osynlig...?"

Vi fick inget svar den dagen. 

Några dagar senare berättade han att man kan nog köpa hårfärg på datorn, även om man är osynlig. 

Själv har jag köpt ekologisk Parfym bara genom att läsa om hur det luktar. Och det gick bra! Den luktar gott och naturligt, inte syntetiskt. 

fredag 27 augusti 2010

Tävla om pysselpaket...


...eller gör helst inte det... Jag vill så gärna vinna det själv...

Om jag vann skulle jag lägga undan de finaste banden och knapparna till mig själv. Jag har en klänning med ett utbytbart sytt skärp som jag gärna skulle vilja pryda med det röd/svarta bandet... eller det gröna... Eller så syr jag fler skärp så jag kan variera...

Jag och fyraåringen har i sommar sytt små kläder till min gamla Sindydocka som han vårdar ömt av stuvbitarna skulle vi sy mer... Samt försöka oss på mönstret till den fina dinosauren.

Knappar och stuvbitar är fantastiskt att pyssla med tillsammans med barn, det kan bli allt och ingenting och fungerar ofta som en inkörsport till det konstigaste lekar...

Men först av allt skulle vi sy fast fint tyg och band på hundens halsband för att göra det finare! Det är något som jag har gått och tänkt på länge att jag ska göra!

Tävla hos Bortbytingen om ni måste ; )

söndag 8 augusti 2010

Godaste Bärkakan för små skördar...




Orginalkakan är gjord med rabarber och det ska gärna vara sura bär för den är väldigt söt. Vi har blandat rabarber, vinbär, smultron - det som barnen hittar och så mycket de orkar plocka!

75g smör eller rapsolja
3 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl eller dinkel
Bär/rabarber (ca 1,5 dl)
Flagnad mandel
(det stämmer, inget bakpulver..!)

Smörj och mjöla en rund form, Smält matfettet med (eller den rumsvarma oljan) med socker, ägg och vetemjöl.

Bred ut i formen. Häll i bär eller låt barnen göra små mönster...
Strö över flagnad mandel. Gräddas i nedre delen av ugnen, 25-30 min, i 200grader.

Blir seg och god om den får svalna ordentligt!


torsdag 5 augusti 2010

Färg från av Jord...


Vi ska måla om barnens sängar och ville ha riktigt fin och giftfri färg. Paketet från Av Jord. kom igår och vi ser fram emot att börja måla...

Det verkar mycket enklare än vad vi räknat med!