onsdag 28 september 2011

Gåbortpresenter och vardagslyx


Längst bort på tomten, knappt synlig växer en svartvinbärsbuske med de godaste vinbär jag har ätit. Det flesta  bär har vi ätit direkt från busken eller lagt dem i en skål som små vindruvor. Sen har det blivit några burkar svartvinbärsmarmelad också.

Jag kokar som det står i närmaste kokbok men sen, när det har fått svalna bara lite, har jag rört i lite Bourbon Vanilla, Ground Organic Vanilla Powder. Det går att köpa i vanliga matvarubutiker och passar lika bra i äppelkompott och mycket annat.

Tyvärr är det bara bilden kvar av sommarens Svart Vinbär&Vanilj-marmelad...

måndag 26 september 2011

ÅtervinningsKoja


Vi hade lovar barnen en trädkoja och de gjorde ritningar. 
Sex rum och tre våningar högt var det minsta de kunde tänka sig. Vi visade på högen med restvirke vi hade och de gick med på att kojan fick bli lite mindre; Ett rum med solterass och fågeltorn...

Vi tyckte att vi hade en rejäl hög med gamla brädor från renoveringen av vårat hustak, ändå fick vi köpa mer, för kojan verkade ha en egen vilja och den ville bli större än vad vi hade tänkt. Andra-sorterings-virke fick det bli och bygget kostade oss en överkomlig summa av 650 riksdaler.

Den sitter inte fast i träden utan är byggd på ramar och pålar som står lutade mot fyra björkar. Stadigt men ändå så att det känns när det blåser i trädkronorna. Och den har den finaste utsikten...

tisdag 20 september 2011

Är det en fågelhund...


...eller kanske en blomsterhund? I alla fall en Guldhund!

Är de miljövänliga? - Ja!
Finns det ett verkligt behov? - Nja...
Är det ett impulsköp? -Ja, men... Jag har ju fönstershoppat dessa i ÅR!

Är de miljövänliga? -Ja!
Finns det ett verkligt behov? - Nja...
Är det ett impulsköp? -Ja, Men..!

Är de miljövänliga? -Ja!
Finns det ett verkligt behov? - Nja...
(det var en modell med ben jag hade tänkt mig...)
Är det ett impulsköp? -Ja, men... Stackarn har ju knappt nån päls... Det är Alpacka!!

Är de miljövänliga? -Ja!
Finns det ett verkligt behov? - Nej...
Är det ett impulsköp? -Jag köpte inget, Ok!?

(Åh, vad det grämer mig...)

måndag 19 september 2011

Rädda Mannen!


Mitt miljöintresse och engagemang föddes med mina barn. 
Insikten att hur jag lever idag direkt påverkar vilka liv de kommer att få i framtiden. Att mina val även kan påverka deras möjligheter att få egna barn och barnbarn.

Jag vill så gärna få uppleva hur det är att ha barnbarn. Jag vill att mina barnbarn ska kunna njuta av sina barn, som jag njuter av mina. Och att de får uppleva hur det är att ha barnbarn...

Vore det inte för detta tänker jag ibland att det vore bättre för världen, djuren och naturen om mänskligheten dog ut.



lördag 17 september 2011

Konsten att återvinna - Återvinningskonst!





Bilder; Rebekka Rintala von Knorring

Återvinning är en vinst i sig.
Sen finns det olika former av återvinning.

Rebekka Rintala von Knorrings hör till den vackrare; Hon tar tillvara på tapeter och färger som riskeras kastas och kasseras. Hon förvandlar dem till  något större, värdefullt och bara så Fint!

Se själv och låt Dig Inspireras!

torsdag 15 september 2011

Byxor som håller!

Bild; Petit Pure

Ekologiska eller inte ekologiska - mina barn sliter på byxorna så att det är ett problem. 
Naturligtvis vill jag inte att de ska behöva tänka på sina kläder och bli begränsade i sin lek. Istället söker jag med ljus och lykta efter byxor som de som på bilden - med dubbelt tyg på knäna. 

Vi köpte dem från Petit Pure och de är de enda som har hållit senaste året och nu ärvs i helt skick från sjuåringen till sexåringen. 

För det är ju det också - de bör ju räcka till mer än ett barn. De två äldre barnen vill inte ha lappade byxor längre, så vad ska jag göra med dem?

I väntan på att den minska har vuxit ikapp packar jag ner dem och hoppas på att i alla fall han kommer att tycka om alla sina lappade byxor...

tisdag 13 september 2011

Vantar





Bilder; Lina O.J

En gång fick jag ett par vantar av min svärmor som hon hade köpt av en kvinna som gjort ett köpstopp och istället för att konsumera valde att lägga tid på handarbete. De var ett par tunna stickade vantar i oblekt och mörk grönt, med tovade rosor och blad. De var bland de finaste jag hade sett och tyvärr tappade jag dem när jag klev ur bilen vid universitetet. Så fort jag upptäckt att jag tappat dem gick jag tillbaka men då var de redan försvunna och kanske älskas de nu av någon annan.

Finaste yllevantarna gör Lina O.J. Hon skriver att hennes fokus ligger på återbruk, slöjd, miljötänk och färgprakt. En dag tänker jag ersätta de vantar jag tappade bort men kanske blir det inte ylle - det bruna Dunderklumpen tyget är ju väldigt charmigt förstås...

söndag 11 september 2011

Höst hos Howies.







 Bilder; Howies


När vår femåring skulle välja en färg som symboliserade sin familj så valde han färgen Grå. Jag har börjat förstå varför.
Det är inte så att vi inte tycker om färg. Utan mer att vi tycker om gråaktiga färger, så som gråblå, gråsvart och grågrön...

I alla fall föll höstens kollektion hos engelska Howies oss på läppen. Och efter att i flera år handlat kläder därifrån vet vi att det är både Ekologiskt och av väldigt bra kvalité.

lördag 10 september 2011

För gråa, blåa, ljusa och mörka sommardagar.

Bild; Snyggt Igen


Hittade ett flugskydd för kakor i metall. Grått som en åskhimmel med tryckta flugor på. 
Så o-kakigt, i total kontrast till alla pastellfärgade muffins och karamellfärgade macaroons. -Jag älskar det!

Den finns fortfarande till försäljning tillsammans med annat fint hos Snyggt Igen.

fredag 9 september 2011

Inskolningsvecka


Sista dagen innan helgen. Vår minsta har inskolats på förskolan och jag har gått fram och tillbaka för att finnas där om han inte skulle somna på vilan. Sen har jag gått hem igen när jag vet att han sover. Och tillbaka när han ska vakna. 

Han fyller två nästa månad och packar sin Gris i en liten ryggsäck på morgonen. Sen vinkar han glatt när jag lämnar honom och går. 

Och gått har jag gjort, fram och tillbaka, i ösregn! 
Ungefär femtio meter från huset har himlen öppnat sig.
Fyra dagar i rad. 
Det enda som inte varit genomsurt är mina vegankängor. För en gång skull har jag varit tacksam för ett plastmaterial... 
eller Karma?

Klänning från Rino!

torsdag 8 september 2011

Med benen i olika världar.

Bild; Howies

Han fyller snart sex år och befinner sig alldeles på gränsen, mellan fantasi och verklighet.
Från baksätet, efter Ridskolan hör jag;
"Men alltså! Sen, när min första alldeles egna häst har blivit gammal. Då, ska jag ge honom till min Drake, för han behöver ju också få sig ett mål mat!"

...!?

onsdag 7 september 2011

tisdag 6 september 2011

Jag tog en paus...



...och den blev lång.
Det började med att några helger gick åt för att måla om möbler vi köpt på nätauktion. Vi köpte linoljefärg från Av Jord och njöt varje penseldrag.

Sen hade jag tänkt att damma av stativet och använda lång slutartid för att ta fina bilder som jag ville dela med mig av på Hållbar Inredning. Men den yngsta var i en klätterfas och så fort jag intresserade min för en speciell möbel var han där och styrde om eller klättrade. Så stativ och lång slutartid var inte att tänka på. (Och Hållbar Inredning hann stänga.)

Småbarnslivet förändras så fort och jag visste att det där kaoset när man aldrig-får-det man-vill-göra-gjort och aldrig får avsluta det som påbörjats, den perioden är egentligen ganska kort. Så det gäller att ta vara på varje liten stund.

För den är redan över...