onsdag 21 december 2011

måndag 19 december 2011

Furoshiki...


Bild; Furoshiki House

Jag är förtjust i iden med Furoshiki, att slå in paket i tyg som kan användas gång efter gång.

För efter julklappsöppnandet, när presentpappret ligger som drivor på golvet så är det alltid samma problem med sorteringen.

Vad ska egentligen vart? Känns det ändå inte som att det är mer plast än papper i en del omslagspapper?
Fast det är kartong, ska i alla fall återvinnas som kartong...


söndag 18 december 2011

Återvunnet glas av det miljövänligare slaget.

 Bild; Clara Glas
  Bild; Clara Glas
 Bild; Clara Glas
 Bild; Clara Glas

Att välja produkter av återanvänt glas är bra.

Riktigt miljövänligt blir det med Clara Glas, där glaset inte är nedsmält utan produkterna är gjorda direkt från  gamla flaskor.

Stilrent och supersnyggt!

lördag 17 december 2011

Om Pressglas och mitt loppisdilemma...


Bild; Atelje Skogslyckan

Jag är dålig på att hitta saker på loppis. 

Jag hittar inte fokus, ser en massa saker istället för de fina fynden. Blir stressad för att jag vet att de finns där och får ingen ro till att gå lugnt och metodiskt igenom vad som erbjuds. 

Samma sak på antikaffärer om de är inredda i en nonchalant, huller-om-buller stil, som många verkar föredra. Jag har ofta tänkt att jag har inte tid att köpa begagnat.

Ändå tycker jag om gamla saker och jag tycker att de ofta är mer välgjorda. För att inte tala om hur fel det känns fel att köpa nytt, när det finns så mycket fint redan. För jag vet att det finns någonstans, jag är bara usel på att hitta det.

Det är inte så att jag tycker att det är lättare att handla nyproducerat i vanliga butiker. Det är nog mer så att år av nätshopping har gjort mig bekväm. 

Det går så fort att få överblick och de flesta webbutiker har god service och det tar inte många dagar innan det sakerna anländer. När det gäller nätet har jag ro att surfa runt och hitta de riktiga fynden, både i form av saker och butiker...

Som Ateljé Skogslyckan, där jag kan njuta pressglas, burkar och danska järnfönster utan att den där stressen kommer smygande. 

Jag luftshoppar gärna, köper ibland, men då är det noga övervägt och ytterst sällan spontant. Kanske är det därför jag uppskattar att kunna köpa begagnat på flera sätt och att jag på senare tid hittat fler webfynd i form av företag som erbjuder detta, 


fredag 16 december 2011

Lite om Bubblor...

Bild; CeciliaLi

Min syster blåser bubblor av glas. 

Lite som såpbubblor, små och vackra,  fast de varar längre. 

Det är perfekta vaser för små barnbuketter eller för den sista blomman som fortsätter att blomma när resten av buketten har vissnat. 

Jag säljer dessa i min webbutik.

Hon kan även göra två som sitter ihop med varandra. Det är en fin bröllopspresent, men då får ni beställa direkt hos henne...

Kryddmåttsänglar





Vi skulle göra änglar att hänga i vår svarta gren ovanför braskaminen. Hänger man dem där så svävar de runt så fint av värmen. 

Jag hittade mönstrat papper som blivit över och tänkte att det blir fint att se skymta inuti ängeln, så jag lät baksidan av pappret bli framsida och använde ett teskedsmått för att få ungefär samma storlek på alla huvuden.

Sedan drog jag två streck rakt ut från teskedscirkeln och klippte in en bit under ängelns huvud så att halsen inte skulle bli så tjock och det blir lättare att rulla.

När jag hade rullat ihop ängeln till en strut så limmade jag och när det hade torkat så klippte jag så att de kunde stå.

Därefter klippte vi vingar och limmade fast dem, samt hår av ull. Jag tyckte inte att det var så viktigt att de skulle ha ögon och mun men det tyckte barnen så det blev en slags kompromiss. Nästa pysseltillfälle ska jag rita dit stora fina ögon istället. Jag ser ju nu att det blir bättre...

torsdag 15 december 2011

Valross i ny färg och lucköppning hos Art & Eco.


Clothildes handtrycka bambutröjor finns bakom dagen lucka hos Art & Eco!

Ett av mina tidigare och mest köpta tryck, nämligen min stolta Valross, har fått en ny djup, plommonlila färg på tröjan. 

Finns till försäljning här!

Avsked och nya bekantskaper i min r/eko skovärld...

Bild; Idag Design

För ett tag sedan skrev jag om ett par barnskor som blev alldeles för dyra, inklusive extra avgifter och frakt. I samband med detta fick jag också veta att det märket, Simple Shoes, kommer att lägga ner sin produktion. 

I relation till detta var skorna inte längre för dyra. Det är inte summan jag förlorade på, utan att bli ett skoalternativ fattigare.

Som tur är kan jag framöver köpa sneakers till både mig själv och barnen via Green Laces som bland mycket annat fint ,säljer Ethletics, en skor av ekologisk och rättvis bomull, rättvist gummi och helt plastfri.

Alla Green Laces skor är tillverkade med omtanke mot djur, miljö och arbetsätt. Materialen är både veganska och bra för miljön på samma gång. De strävar efter att bli Skandinaviens bredaste återförsäljare av schyssta skor. I och med deras goda service och fantastiska bemötande så tvivlar jag inte heller på att de blir så.

Vad illustrerar bättre ett inlägg om veganskor än ett barfotabarn i en ekobody med UÅHC-tryck från Idag Design

En del föräldrar ler igenkännande av barbapapa med familj, andra blir nostalgiska av hard core-kryss...

Idag har många fina tryck på sina barnkläder att välja bland.

onsdag 14 december 2011

Bästa Mördegen någonsin...



Receptet till den en bästa mördegen hittade jag hos Bake My Day, receptet är samma som till Bebisar...

Men den fungerar lika bra som ersättning för marsipan i marsipangrisar, om man inte tycker att de måste vara trinda och runda utan hellre lite slappa i hullet. Men jag tog lite mer fett än i receptet och det var nog ingen bra idé.

Tomtarna vi gjorde blev lite som före och efter julhelgen i kroppen, Innan ugnen och efter, de flöt ut lite...


Utan att överdriva så försvann halva degen medan den skulle vila i kylen en timme.

Hos Bake My Day finns även de absolut snyggaste lussebullarna och pepparkakorna jag sett. Jag försöker begränsa mig i år, inga fler recept är de jag redan har planerat. Låter istället inspirationen ligga och gro under året för att se var den tar vägen... Ser redan vita pepparkakor med mörkgrön karamell framför mig...

Tänker även komma ihåg detta recept på Choklad Brownie med Kumquats som innehåller kikärts- , ris- och potatismjöl. Sockerfritt om man hoppar den kanderade Kumquatsen.

Och eftersom allting är finare, smartare och godare hos Bake My Day så innehåller hans bloggpost riktig nötkräm också. Men erbjudandet är desamma; för alla som publicerar inlägget nedan så skänks 6 st nötkräm till UNICEF. Det är bra!


Den här bloggposten innehåller nötkräm...

Bild; UNICEF


Från UNICEFS kampanj;


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.
Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp."

tisdag 13 december 2011

Om Leifs nya ögon...


Vår hund har en irriterande ovana, han biter bort ögonen från barnens gosedjur. Han gör det snabbt och obemärkt, ofta upptäcker vi det inte för än långt senare. 

Barnen förlåter honom alltid och tycker inte om att jag skäller på honom.

Men så en dag hördes ett illvrål; Leifs ögon var bortbitna!!

Jag visste inte vem Leif var och tyckte det lät hemskt. Vad gör man med ett lejon utan ögon? Vi syr dit knappar, sa 6åringen. 

Han sydde ett öga och jag sydde det andra. Han menade att hans öga blev snyggare för han sydde med långa, svarta ögonfransar. 

Sen går det ungefär en minut och ögonen är bortbitna, igen!

Då fick jag sy tillbaka ögonen själv. 

Hunden är som vanligt förlåten...

måndag 12 december 2011

Alla barn är Mirakel...

Bild; Clothilde

Jag började skriva på Hellre Hållbart efter att jag startat min första webbutik, edvina.nu. Jag sålde ekologiska barnkläder och att blogga var ett sätt för mig att få samla hållbara produkter och företag utan att behöva köpa in dem och själv sälja dem. 

Det var 2008 då Lyckobacken fortfarande hette Ekoblogg, Ekokul hette fortfarande EkoLek, EkoLeko var någonting min syster funderade på att starta, ända fram till hon upptäckte att domännamnet var upptaget och hon i fortsättningen höll sig till sin glasblåsning

Det här var när Hippihäxan hade livsmedelsbutik, kanske sveriges snyggaste dreads och den grönaste tidskrift man kunde läsa var Naturskyddsföreningens...

Många gröna företag har kommit och gått sen dess. Betydligt fler med hållbar inriktning bloggar idag.

Det var en rolig tid då det inte var ovanlig att någon hörde av sig och erbjöd att sälja mina ekologiska kläder utan personlig vinst, bara för att få visa att det fanns alternativ. 

Men också en jobbig tid då vi hittade en tumör på vår treåring. Stora sorger drabbade vänner, bekanta och deras barn. Ekobloggs Johan och Malins barn föddes alldeles förtidigt och jag minns det som att vi var på sjukhus samtidigt. I en tillvaro när allting handlade om liv och död så tänkte jag ofta på hur det skulle gå för dem. 

Det var den tiden som var upphovet till Mirakel-trycket; För alla barn är Mirakel, en del är bara bättre på att påminna oss om det!

Det gick bra för vår treåring, det gick otroligt nog även bra för Lyckobackens Leon.

Malin köpte senare en Mirakelbody åt honom. Åren har gått, nu är han tre år och har fått ett syskon. 

Ekoblogg har vuxit enormt och bytt namn till Lyckobacken. De fungerar fortfarande som inspiration och erbjuder sig att utan ersättning recensera produkter från företag med hållbar profil. Det är ett fantastisk erbjudande för mindre företag och jag skickade en Mirakelbody.

Men när jag skulle lägga ner bodyn i kuvertet så kändes det lite fel att inte Leon skulle ha någon. Så jag beställde hem en ekologisk tshirt och tryckte en till honom också. Han är en bit inspiration och den sortens barn som är bättre på att påminna oss om att alla barn är Mirakel!


lördag 10 december 2011

Äntligen Återvunnen bomull!


 Bild; SaveMySofa

 Det här har jag väntat på; Återvunnen bomull!

Möjligheten att ta vara på all bomull som redan producerats och varit någonting som kasserats. Save My Sofa säljer inte bara återvunnet tyg på metervara. Det går även att köpa en ny klädsel till sin gamla IKEA-soffa, eller istället för IKEAs ordinarie. 

Tyget är av 75% återvunnen bomull och 25% återvunnen polyester och certifierad med "Made in Green" en för mig ny märkning som står för att produkten ska vara tillverkad med respekt för miljön, mänskliga rättigheter och vara fri från skadliga ämnen.

Jag har för några år sedan skrivit om ett annat företag som även de hade samma affärsidé. De har utökat med fler produkter men tyvärr, fortfarande inga ekologiska tyger. 

Vår soffa, som jag skriver om i inlägget, är fortfarande inte helt återställd. Vi väntar tills minstingen har passerat riskperioden för liknande tilltag...

fredag 9 december 2011

Vacker tapet...


Den här bilden skulle jag gärna pryda någon vägg med. Jag kan inte riktigt läsa allt som står skrivet, men de ord jag kan läsa är ju så vackra...

Sen läser jag att tapeterna uppfyller alla miljö- och säkerhetskrav och att produktionen överensstämmer med  Eu;s direktiv om utsläpp av formadehyd, tungmetaller och andra farliga ämnen.

...fula ord.

torsdag 8 december 2011

Nobelfest och ny tid i livet...

Bild; Spader Dam

Jag kommer nästan att gå på Nobelfesten då jag är bjuden på en alternativ, dagen efter, den stora festen.

Hade jag varit bjuden på den riktiga hade jag velat gå i denna vackra 50-talsblåsa från Spader Dam. Jag tycker den är perfekt som den är men läste att svart klänning på bröllop inte är riktigt rätt. 

Jag vet inte hur det är på Nobelfester, men tänkte att det kanske går att fästa blommor i avvikande färg över axeln, och samma blommor i håruppsättningen, så är den inte helsvart längre...

Nu ska jag inte gå på den riktiga så jag har inte köpt någon ny fin, klänning. Istället har jag lånat en vintageblus av min syster, letat fram en fin, men ack så oanvänd lång kjol och bytt till mig ett par fina klackskor mot en gammal Ergo, en sele man bär barn i.

Eftersom jag tidigare bytt bort mina klackar mot att bära barn, så känns det som ett symboliskt byte; en ny fas i livet, alla barnen kan gå själva... 

Det är bara jag som vinglar då jag helt saknar muskler för att gå i klack...

Tävla om valfritt pris från Clothilde!


Tävla om valfritt pris från Clothildes nyöppnade webbutik, samt presentkort.

Clothilde har främst handtryckta tshirts och barnbodys  i ekologisk bomull och en väldigt uppskattad blandning av bambu/ekobomull.

För att vara med i utlottningen behöver ni bara Gilla Clothilde på Facebook och/eller länka till tävlingen från er blogg. 

Har ni ingen blogg så går det bra att maila minst tre vänner och tipsa om tävlingen, samt Clothildes nyöppnade webbutik. Skriv i kommentarsfältet nedan, så är ni med i utlottningen.

För var tionde person som Gillar läggs det till ytterligare ett presentkort i vinstpotten!

Att både Gilla på Facebook och länka från bloggen ger dubbel möjlighet att vinna. 

Tävlingen avslutas i januari.

onsdag 7 december 2011

För att kunna säga att man försökte...


Bild; Ekokul

Igår tittade jag i ett lexikon för barn med min sjuåring. Han fastnade vid en bild från ett koncentrationsläger och ville veta varför de såg så sjuka ut. Jag förklarade så bra jag kunde.

 Han ville veta varför ingen gjorde någonting och det var svårare att svara på. 

Sen tänkte jag att den här tiden också kommer att gå till historien.

I och med att isen smälter i Arktis så riskerar mer växthusgaser att frigöras ur isen. Om de flesta av oss ser detta som något skrämmande så ser många oljebolag en möjlighet att nå mer olja och gas. För de flesta av oss så låter det vansinnigt men provborrningar har redan inletts.

Avaaz har en namninsamling för att få EU, Brasilien och Kina att ta rätt väg i klimatförhandlingarna och inte påverkas av de rika oljebolagens önskningar. 

Att skriva på är kanske det minsta man kan göra för att, när någon annan liten sjuåring i framtiden frågar, kunna säga att; jag försökte i alla fall..?

Läs mer Här!

tisdag 6 december 2011

Ibland är det svårt att förstå varför det går så långsamt...

Bild; Adisgladis

Anser du dig tillhöra den rikare delen av världens befolkningen?

Kan du acceptera en lägre privat konsumtionsnivå och en förändrad livsstil under förutsättning att din uppoffring leder till att de människor som riskerar att drabbas hårdast av den globala uppvärmningen blir hjälpta?

Vill du se en klimatpolitik som inte riskerar att medeltemperaturen höjs, medan vi har en möjlighet att påverka den?

Visst kan många förslag på lösningar på hur vi ska begränsa det här enorma problemet vi står inför påverka människor i vår närmiljö negativt, för många företag får det onekligen negativa följder. Kanske är det också därför vi inte vill ta till oss och att lösningarna får ett svalt mottagande.

Men är inte själva grundfrågan och det vi måste ta ställning till; Har vi rätt att ignorera fattiga och redan utnyttjade människor i världen för att upprätthålla vår livsstil? 

För en del av oss kanske svaret leder till en önskan om att Radikalisera Klimatpolitiken. 

I så fall kan man läsa mer här!

måndag 5 december 2011

Julkalender hos Art & Eco...


Idag är det en Clothildetröja!

Art & Ecos julkalender hittar du här!

Mössor för Miljön...

Bild; Rino

Bild; VirkUllis

När jag för två år sedan ville köpa en ekologisk eller miljövänlig mössa hade jag svårt att hitta några. De få som fanns var i fel modell och ingen kändes rätt. 

När jag sökte som mest hittade jag VirkUllis som jag frågade om hon kunde tänka sig att virka en mössa till mig i ekologisk ull. Hon sa Ja, och mössan har jag använt sedan dess.

I år blev det aldrig riktigt vinter och kallt. Min fina yllemössa var för varm samtidigt som det var för kallt och blåsigt att vara utan. 

Som tur var sydde Rino de finaste mössorna av återvunna tyger. De är fodrade med fleece, men det går att önska annat foder. Jag köpte en och är supernöjd.

Glädjande är att det finns så mycket mer att välja på i klädväg när det gäller eko och reko-klädkonsumtion, det är inte längre så att jag måste avstå något för att det inte finns. 

Fler fina mössor finns bland annat hos Hildur...

Samt av av äldre modell hos Bortbytingen...

lördag 3 december 2011

Om att välja en jacka...







Bild; Howies

Bild; Junkyard

Redan i höstas kände jag att jag ville ha en ny jacka. Jag hade jackor, så klart, det är väldigt sällan vi behöver köpa ny för att den gamla jackan har fallit sönder. Jag ville ha en ny, längre modell eftersom jag ofta har kjol och fryser om benen på hösten och vintern. 

Men jag har svårt att välja och det blir så mycket att ta hänsyn till när jag ska handla; material, hur det är producerat, behöver jag det överhuvudtaget? 

Så jag kom på att det enklaste vore att korta av en kappa jag redan hade som var alldeles för lång. Först tänkte jag lämna in den för att få det gjort men insåg att det skulle bli finast om man la upp den för hand och det skulle jag klara av själv. 

Så blev det och jag är väldigt nöjd.

Men när temperaturen sjönk frös jag igen och började titta på nya vinterjackor. 

Nu blev det återigen att fundera på vilket material jag ville ha. Hampisfären säljer fina vinterjackor av hampa men ville jag ha en jacka av naturmaterial eller en av återvunnen plast, som står emot blöt snö och regn lite bättre? Jag tittade bland annat på Green Outdor, AddNatures Miljövänligare Val och sökte på 'återvunnen' på Junkyard, många skatemärken var väldigt tidiga med att ha ekobomull och alternativa miljövänliga material.

Naturkompaniet är tydliga med vilka kläder som är "Gröna Val" men trots mycket att välja på jämfört med tidigare år så kunde jag inte bestämma mig.

Som svar på mina grubblerier fick jag en dag tillbaka en jacka jag lånat ut för flera år sedan och inte kom ihåg att jag hade kvar. Den var lång och ungefär vad jag hade tänkt mig från början. 

Den är lite sliten och kanske inte den snyggaste men den påminner mig om saker jag gjort när jag har haft den på mig. Nu översköljs jag av trevliga minnen från en resa till Island, graviditeten med första barnet och långa hundpromenader med min gamla, avlidna hund. 

Det är väldigt roligt...



Eko/Reko-koftor för kallare dagar...


Bild; LotusEko



Bild; Näva


Den fina blå koftan tillverkade under Rättvisa-förhållanden av 100% ull, finns hos Lotus eko

Den svarta koftan av märket Farmers Market är tillverkad på Island av ull från de isländska fåren. Jag har en själv och den är tunn, varm och snygg. 

Leluma Designs kofta är av Alpacka och ekologisk bomull. Den finns i flera färgkombinationer och stickas på beställning.

De fina sockorna finns hos Näva och de svarta står på min önskelista, då jag har slitit ut mina gamla. De är väldigt snygga i kängor eller bara när man vill vara fin och varm om fötterna på samma gång...

Med tanke på Isbjörnarna...

Bild; Clothilde

Jag skrev tidigare om vår misslyckade räddningsaktion och med tanke på det; Vill man ha en isbjörn på höften så har jag tryckt isbjörnar på blå tshirts också. Finns även i Herrmodell.

Inte bara på mörkgrå...

Gilla gärna Clothilde på Facebook så missar du inte heller några nyheter, erbjudanden eller Tävlingar!

Gilla Här eller till höger på bloggen!


fredag 2 december 2011

Här, - en början i alla fall!



Nu, äntligen har jag lite att visa upp i webbutiken. 

Det går inte att betala med kort ännu och jag vill skriva mer om varje produkt, mer om material och vilka märkningar de har. Jag vill peta med de små detaljerna, men... 

Det går med myrsteg framåt...

En rolig sak bakom kulisserna; Det finns nu Röda Bambu-tshirts i herrmodell med Trollsländor på!

Efterfrågat och önskat; nu finns det!

Som julkapp kanske?

Skicka ett mail om ni är intresserade; pernilla @ clothilde .se

Miljövänliga julkort

 Bild: Howies
Bild; Watabaran
Bild; EkoLeko
Bild; Ekoprylar
Bild; Anneko

Finaste julkorten gör man kanske av att klippa lite i barnets teckningar som samlas på hög under året. Klipp och klistra med barnen, gör collage, vik dem eller bara förminska teckningarna så att de känns mer som kort om det känns viktigt. Annars sprider textat ett "God Jul" lite julstämning över vilken bild som helst. 

Har man inga barn eller inte några barn som vill dela med sig finns det fina, miljövänliga kort att köpa för den som vill. 

Howies julkort påminner oss om våra hav och hur vi behandlar dem och dess invånare, både med illustrationer och kort vars bild är gjord av skräp från haven. Bakom varje kort finns även en text om nedskräpningen av våra hav.

Watabaran tror jag bara säljer till företag men man brukar hitta deras fina julkort hos bland annat Rättvisebutikerna, om jag minns rätt?

Ekolekos kort är gjorda av fårspillning och Ekoprylars julkort är både hälsning och julklapp i ett. Även Annekos stora kort innehåller frön som en liten extra hälsning...

Trevligt!

Lite mer julpynt i min smak...

Äntligen ett julpynt som både jag och barnen gillar; Små fina, gamla julkort i rött, guld och svart. 

Lågmäld, julstämning för mig och guld åt barnen.

Vi hängde upp dem på en tråd av hampa, det påminner om en vimpel och passar bra till julens fester. Djuren får mig att tänka på Disneys Snövit och inuti kortet står en julhälsning på tyska.

Jag fyndade hos Bortbytingen som köper in och tar vara på gamla lager. Det finns mer...