onsdag 29 februari 2012

När inspirationen tryter...

Bild; Bake My Day




Ibland är detomöjligt att komma på vilken mat man ska äta. Oftast handlar vi för flera middagar i taget, är det omöjligt att hitta på en middag är det om möjligt omöjligare att tänka ut flera. 

Jag brukar hitta bra förslag på middagar hos Vegomatsedel, för även om vi som så många andra har ungefär tio vardagsrätter som vi väljer mellan behövs det ibland att man provar lite nya recept, får lite nya smaker och utmaningar i vardagsmatlagningen...

Och ibland, är det ända som behövs bara att någon annan skrivit veckans matsedel för att jag ska hitta tillräckligt med inspiration för att komma fram till vad våra middagar ska bestå av...

måndag 27 februari 2012

Hållbar skötväska, som håller år efter år...


Bild; Outnet.se

När jag väntade barn trodde jag att skötväska var ett måste. När vi fått vårt första barn kände vi att det inte passade oss. Vi bytte den mot en vanlig väska som kändes stor och klumpig. Vi provade att vara utan men irriterade oss på att alltid packa blöjor och ombyten i tillfälliga lösningar.

När barnen fyllt ett år har de fått små Kånkenryggsäckar som snart användes som skötväskor. 

För oss är de perfekta i storlek, de går att fästa på vagnen eller bäras som ryggsäck när vi burit barn i sjal eller sele. De används även efter att barnen inte längre behöver skötväska och för det äldsta barnet som nu behöver en större modell på skolväskan, används Kånken för att förvara förlossningspapper, bb-armband och väl valda saker från hans första år. När barnen är vuxna kommer de att få tillbaka sina väskor fyllda med brädden av minnen. 

Alla Kånkenväskor klimatkompenseras dessutom och certifieras via WWF-stödda Gold Standard.
Så här tänker Fjällräven om bland annat sitt miljöansvar och oberoende kontroller av sin Uppförandekod - 

För bra skötväskor ska ju inte bara vara bra för ens eget barn, utan för alla barn...

Tävla hos Ekomamma i stan!



















Tävla och vinn valfritt pris hos Clothilde hos Ekomamma i stan!

Läs mer här!


lördag 18 februari 2012

RugCycle...



Bild; RugCycle

RugCykel tar tillvara på ett fint och många gånger väldigt miljövänligt hantverk och förnyar det, utan att förstöra det gamla. 

Mattorna är ihopsydda mindre mattor som sys med återvunna spilltyger för att bli större. 

Att gamla tyger som inte längre fyller sin funktion får ett nytt liv som mattor är så miljösmart i sig. Att ta vara på alla dessa trasmattor och göra en ny form och ett nytt uttryck av dem är en fantastisk idé.

onsdag 15 februari 2012

Inför kommande kalas och nyttig snickers att dö för...

Bild; Veronicas Cornucopia

Vår blivande åttaåring planerar pirat-äventyrs-kalas och skriver listor på vilka kakor och tårtor han ska bjuda på.

Det blir bland annat dessa Veganska Cake Pops med strössel av naturliga färger och smakämnen som jag hittat här!

För oss i familjen som försöker vara lite nyttigare har jag ett nytt favorit recept från Råsmart.se på Snickers Wannabe; Överaskande Gott!

fredag 10 februari 2012

Om felköp, puffärmar och ett bra tips...

Bild; Orkanlia

För att inte göra felköp eller köpa kläder som jag kanske vet att de inte riktigt passar mig men som får mig att tro att jag kommer att använda dem bara för att de är så fantastiskt fina, så har jag tänkt att inte bara få insikt i vilka plagg jag har i min ägo och vilka jag använder, samt vad jag behöver köpa nytt, om jag behöver köpa något nytt...

Jag har gått igenom min garderob och ser att jag är svag för luvtröjor och puffärmar. Det förstnämnda kommer jag aldrig mer behöva köpa i mitt liv, det senare förstår jag inte varför jag köper överhuvudtaget då jag inte gillar hur det ser ut när jag har det på mig. 

Så jag har försökt få en uppfattning om hur jag ska klä mig utifrån min kroppstyp. 

Lika ofta som jag kan fastna för hur ett plagg är producerat och certifierat kan jag fastna för detaljer och material. Det är tyvärr inte alltid det överensstämmer med den modell eller typ av plagg som jag vet att jag kommer att använda och trivas i. 

Därför blev jag så glad när jag hittade Orkanlia med kläder av bland annat ekologiska och återvunna tyger som sys upp på beställning, där man har väldigt många modeller och variationer att välja bland, vilket är fantastiskt om man till exempel har kommit fram till att aldrig mer köpa något med puffärm...

torsdag 2 februari 2012

Februari-Erbjudande



Clothilde har februaripriser på dessa handtryckta isbjörnströjor av bambu/ekobomull; 280kr inkl. frakt.

Kanske något till Alla Hjärtansdag för den som älskar isbjörnar, blått eller bambu!

Finns i Herr- & Dam-modell!

onsdag 1 februari 2012

Om vårt fina gamla lakan...


Det finns lakan som nästan är för fina för att använda till att bara sova i, tänkte jag. Alla gamla hemvävda lakan med grov struktur, broderier eller till och med spets...

Vi hade ett med en bred handknypplad spets som jag var för rädd om för att använda, samtidigt som jag ville att det skulle komma fram ur linnelådan och användas. 

Så en bit av lakanet och spetsen, fick bli en lampskärm istället. När lampan lyser genom tyget så syns den fina strukturen i det hemvävda linnet tydligare och det finns ingen risk att några hundklor fastnar och drar sönder spetsen. 

Alla gamla lakan utan spets används däremot mycket gärna.