fredag 19 december 2008

Tack för i år!


I kväll blir vi jullediga och det ser jag fram emot och riktigt länktar till. Förutom lite skolarbete ska jag bara ta dagen som den kommer och se var vi hamnar...

Egentligen hade jag tänkt att skriva om mitt år när jag bara köpt ekologiska kläder och miljövänliga barnkläder-tips. För att inte tala om det hemska nyårslöftet jag redan uttalat och ångrat tusen gånger. Men jag tar det nästa år istället...

...eller när det nu blir. Ibland hamnar man ju framför datorn fast det inte alls var planerat från början!

God Jul & Gott Nytt År!

onsdag 17 december 2008

Miljövänlig Inslagning...


Min son kom hem från dagis med terminens alla vått-i-våttmålningar. Det var jätteroligt att titta på allihop men de var för många för att sätta på kylskåpet och jag tyckte att det var synd om de bara skulle bli liggande någonstans, så jag frågade om vi kunde använda dem för att slå in julklappar med. Det tyckte han var en jättebra idé, som tur var...

Vi hade tidigare i veckan använt våra nya pepparkaksformar på Trolldeg som vi torkat. En del hade vi gjort hål i så att vi skulle kunna hänga upp dem. De blev superfina ettiketter till paketen.

Tråden är av miljövänlig hampa. Trolldegsfärgen är vanlig akryl, jag hoppas hitta ett bättre alternativ till nästa jul...

måndag 15 december 2008

Miljövänligt Glasbruk

Bild; Cecilia Li

Jag blir så glad när jag hör hur gamla hantverkstraditioner kan förbättras och göras miljövänligare. I Glasbruket i Bro återanvänds gamla bildskärmar och restprodukter och ugnarna eldas med biogas.
Glasblommorna på bilden är inte därifrån, men de är iallafall tillverkade i Sverige och munblåsta av min syster.

fredag 12 december 2008

edvina.nu 1 år!


Nu har edvina.nu varit öppen i ett år!
Välkommen till edvina! Under Lördagen får de som handlar en praktisk & miljövänlig present - så långt lagret räcker...

onsdag 10 december 2008

Hållbar trasa


Jag insåg idag att vi haft vår disktrasa sedan förra julen, det var en julklapp Vi har slitit på den i snart ett år och den är lika fin nu som när vi fick den.

Dessutom har den aldrig luktat lika illa som disktrasor kan göra. Den är suverän till att ta bort fasttorkade matrester, strukturen ger en "inbyggd gnugg" som en gammal reklamjingel löd...

Den finns bland annat hos Wilma & Friends och Mitt i myllan.

Hör upp, Se här (eller; Hör här, Se upp)

Läs, Se och Begrunda.
Hos Ekotänk...

tisdag 9 december 2008

LIFE - for a limited period only



Bild; Howies

På torsdag har edvina.nu varit öppen i ett år. Det var egentligen meningen att jag skulle öppna några månader tidigare men hann inte. Min man disputerade i december och jag läste samtidigt på heltid. Barnen var sjuka hela tiden och eftersom min man hade ett spikat datum när han skulle vara klar så var det jag som var hemma med dem, och kom efter i skolan och kom efter med företaget...

Jag såg det ironiska i att jag valt att starta webbutik för att kunna vara mer flexibel gentemot barnen när jag samtidigt fick sömnstörningar, minnesstörningar och tillslut var så slutkörd av stress att jag övervägde att lägga mig ner i snöslasket.

I samma veva kunde öppnade jag webbutiken och fick ny kraft av att det gick så bra och alla trevliga kunder. Jag kände att allt jag hade satsat fick jag tillbaka. Julen kom och barnen blev friska, jag hann ikapp med skolarbetet. Men vi hade hunnit få oss en riktig tankeställare.

Jag har valt att fortsätta att plugga samtidigt och min man forskar fortfarande, däremot prioriterar vi annorlunda idag. Det är viktgt att ha ett arbete man trivs med och det går nästan att jobba hur mycket som helst - bara man får tillbaka den energi man lägger ner.

Med barn gäller det att kunna vara här och nu. För deras liv är här och nu. Det är vi vuxna som kan se att vi jobbar för något som vi kanske uppnår långt senare. Vi jobbar för att få kvatitetstid på helgen eller semestern eller för att få våra drömhus, som vi måste jobba ännu mer för att ha råd att ha kvar...

Är det något jag har lärt mig det här året så är det att vara i nuet. Och att prioritera; när jag inte hinner med vad jag vill hinna med skola och företag och barnen bara är sjuka, när leveranser inte kommer eller fösvinner någonstans i atlanten så är det inte viktigare än att hinna baka pepparkaksriddarhus med barnen.

Och ibland, som igår, går det att handtrycka nästan 30 tröjor fast att barnen var hemma och sjuka. Och det är helt otroligt bra!

fredag 5 december 2008

Återvinningspyssel


Barnen har varit hemma och sjuka. Vi har haft hela dagar på oss att pyssla. Som tur var hade jag precis hittat en bok av Karin Neuschutz "Sy mjuka djur".
För många år sedan tillverkade jag marionetter och kasperdockor och har samlat på mig en hel del tygbitar. Barnen valde såklart det glittrigaste, plastigaste tygerna de kunde hitta. Jag hade turen att få små stuvbitar av en kvinna som sydde nattklubbskläder på 80-talet, glittrigare kan det knappast bli.
När barnen var yngre sydde vi mindre komplicerade saker som monster, för de kan se ut hur som helst. Även om våra monster har en känsla av glamoröst 80-tal...
Hos Fuldesign kan man hitta monsterinspiration!

Vår polishund


Igår kom min yngre och var alldeles exalterad och sa "Kom, Ceasar är en polishund!"
Jag sa som man säger; "Ja, jag kommer, jag ska bara..."
"Nej, kom nu, Ceasar är en Riktig polishund!
Det ville jag inte missa, hur gör han då?
Ceasar gav mig en allvarlig blick och jag förstod att vår 4 månaders valp hade legat med ett litet kastrullock på huvudet i väntan på att fortsätta leka med sin lillhusse.
Det är väl inte utan orsak som de kallas för the Nanny Dog...

torsdag 4 december 2008

Julklappstips & pyssel


Jag brukar låta barnen måla och trycka med tygfärg, ofta kan det bli ett lite för stort projekt, speciellt på vardagar eftersom det gärna blir väldigt kladdigt. Men hos Sonjas Textilatelje kan man köpa fina kritor som är anpassade för att rita på tyg med! (Gå in på tyger>textilkritor)
Lagerstedt & Company säljer fina tygväskor i större modell, perfekt att använda i stället för plastkasse när man handlar eftersom den inte tar så mycket plats när den är ihopvikt.
Så låt barnen rita på tygpåsar, en garanterat personlig och uppskattad present av mor-, farföräldrar, släkt och vänner.
Och eftersom tygpåsen är ekologisk, kritorna är gjorda av 100% rent bixax och påsen kan användas till att minska plastanvändandet så är det många miljöflugor i en smäll!

tisdag 2 december 2008

För smidigare julhandel...

Bild; Knyt An



Denna julen kommer vi förhoppningsvis inte behöva trängas i överfulla affärer. Våra julklappar är små, vi föredrar näthandel och tillverkar dem gärna själva.


Men måste vi in till stan i december så lämnar vi gärna vagnen hemma och bär våra barn - fortfarande! De är tre och fyra år och det går fortfarande bra, eftersom vi har bra bärhjälpmedel. Vi använder en sele som heter Ergo.


Den har vi använt nästan dagligen; för att söva barn, för att amma i, för att bära trötta och klängiga barn medans kvällsmaten tillagades och för alla andra möjliga och omöjliga situationer.


Vi har hunnit med att prova många varianter bärhjälpmedel, dock inte denna ekologiska Angelpack på bilden. Den finns i fler utföranden och till försäljning hos Knyt An.