fredag 8 januari 2010

Vår EcoFan!

Bild; EcoFan

Termometern visar -31 och vi försöker att värma huset med så lite direktverkande el som möjligt. Vi har en enklare pelletskamin och en liten vedspis.

I slutet av november fick vi en EcoFan att sätta på vedspisen. Den drivs av värmen som leds upp genom materialet i fläkten och driver fläkten som då fördelar värmen i rummet. Vår vedkamin sitter placerad så att Fläkten kan trycka upp värmen i vår trappa och vi märker tydlig skillnad på övervåningen sedan vi fått den. Dessutom har vi gått med en vanlig termometer och sökt efter ställen i vårt hundraårigahus som drar. Vi har tätat med lister och draperier.

Nu när snön borde ligga tjock över taket har vi varit uppe och kollat efter ställen där värmen slipprar ut, vilket den gör på några ställen.

Vi kommer att kontakta en energi- och klimatrådgivare för mer tips. Deras tjänster är gratis!

Det finns även bidrag att söka för dem som vill byta sin direktvärmande el till ett vattenburet system eller solceller och solvärmeanläggning.

3 kommentarer:

  1. Vi har en kakelugn. Fattar inte riktigt konstruktionen. Skulle eco-fan funka på den? Eller bygger det på att den står ovanpå kaminen.

    Förresten - rekommederar att ni pillar in isolina (isloering av lin) där det drar och läcker i ert gamla hus. Det funkar mycket bättre än glasull (som har en tendens att bli en mögelhärd).

    SvaraRadera
  2. Tack, Cecilia!

    Johan; Den måste stå ovan på kaminen som måste bli varm för att värmen ska gå över till fläkten. Jag tror mig minnas 300 grader men vet inte riktigt om det stämmer?

    Tack för isoleringstipset! Vi har tänkt att isolera men har inte kommit så långt...

    SvaraRadera