tisdag 26 januari 2010

Ny FairTrade Pocketblöja av Bambu!

Bild; Ecobums


Det är ett svenskt företag som tillverkar dessa fina EcoBums- blöjor och de finns i två varianter; pullaminerad bambuinterlock eller vanligt pultyg. Insidan är av ekologisk bambuvelour, inläggen är av bambu och hampafleece.

Man kan köpa blöjan med eller utan inlägg om man till exempel vill använda vanliga vikblöjor inuti blöjan istället.

Blöjan som är nästan helt av bambu tvättas i 40 grader vilket är att föredra för miljön. Bambun har egna amtibakteriella egenskaper så den blir ren vid lägre temperaturer.

Framtida EcoBumsblöjor kommer dock att kunna tvättas i 60 grader oavsett material för de som behöver...

Jag har haft lite tygblöjsväljarångest - då jag har velat ha ekologiskt och FairTrade - så det var en dag av lycka då jag hittade dessa : )

(dessutom läste jag på EkoTänk att det finns ekologiska Delikatobollar vilket jag inte visste om. Trots att Delikatobollar är mitt hemliga och lite skamliga begär, jag vill inte att mina barn ska äta sådana pga det härdade fettet. Synd bara att ingen affär jag har handlat i verkar ta hem dem. Men nu vet jag att de finns så nu kommer det bli efterfrågan!!)

torsdag 14 januari 2010

Deon för mig!

Bild; Rosenserien

Nu har det gått några år sedan jag bestämde mig för att byta ut min Deo mot ett utan aluminiumklorid och syntetiska ämnen. Gärna ekologisk!

Jag har provat flera olika märken men befinner mig i en fas i livet, mellan graviditeter, då hormoner och svett sprutar. Dessutom cyklar jag gärna eller går - fort! De deodoranter jag har testat har inte hållit hela dagen.

Jag vet, som ett butiksbiträde trevligt påpekade, att svett är något normalt så har jag ändå haft en önskan om att hitta den perfekta deodoranten, som jag känner doften av även efter tre på eftermiddagen.

Rosenseriens deodorant luktar gott inte bara efter klockan tre utan även dagen därpå : )

fredag 8 januari 2010

Vår EcoFan!

Bild; EcoFan

Termometern visar -31 och vi försöker att värma huset med så lite direktverkande el som möjligt. Vi har en enklare pelletskamin och en liten vedspis.

I slutet av november fick vi en EcoFan att sätta på vedspisen. Den drivs av värmen som leds upp genom materialet i fläkten och driver fläkten som då fördelar värmen i rummet. Vår vedkamin sitter placerad så att Fläkten kan trycka upp värmen i vår trappa och vi märker tydlig skillnad på övervåningen sedan vi fått den. Dessutom har vi gått med en vanlig termometer och sökt efter ställen i vårt hundraårigahus som drar. Vi har tätat med lister och draperier.

Nu när snön borde ligga tjock över taket har vi varit uppe och kollat efter ställen där värmen slipprar ut, vilket den gör på några ställen.

Vi kommer att kontakta en energi- och klimatrådgivare för mer tips. Deras tjänster är gratis!

Det finns även bidrag att söka för dem som vill byta sin direktvärmande el till ett vattenburet system eller solceller och solvärmeanläggning.