onsdag 28 oktober 2009

Det här med gosedjur...

Bild; EkoKul
Är det inte lite konstigt att kläder till barn, som inte är ekologiska, rekommenderas man att tvätta tre gånger för att få bort alla gifter innan man har använder dem. Samtidigt som de flesta Mjukisdjur inte går att tvätta överhuvudtaget. Istället för att tvätta dem ska man fukta dem lite på utsidan så att insidan, som jag vet inte vad den består av, inte blir blöt.
Dels är det konstigt för att gosedjur kan få ligga lika tätt mot barnens hud som kläder, gärna hela natten mot en varm kind.
Och vad gör man efter magsjuka och andra sjukdomar - slänger och köper nytt?
Ekokul har fått in massa nya mjukdjur till bra pris!
De lilla mjuka lammet på bilden känner jag speciellt att Bebisen i magen vill ha! Mjuk, Go och Giftfri!

Vänner och Bekanta...

Nej! Det har inte kommit någon bebis...
Ja! Det är ödets ironi...
Jag minns när jag gick i vinterskogen och hoppades, hoppades att det skulle växa en litet barn i min mage. Jag lovade mig själv att denna graviditet, min sista, skulle jag njuta fullt ut.
Till skillnad mot min andra då jag knappt han känna efter då mit första barn fortfarande var bebis.
Jag skulle omfamna illamåendet och njuta tröttheten!
För längre än så har inte mina tidigare listor på gravidkrämpor varit...
När jag var i vecka 30 ville han komma förtidigt. Bara han stannar till vecka 37 tänkte jag, sen får det gärna vara nog.
Han stannade till vecka 37... 38... 39... 40... *suck*
Jag lärde mig aldrig att njuta tröttheten och min lista över gravidkrämpor är idag lång!
Ändå är jag tacksam över att han växer och tar den tid han behöver...
Jag är tacksam och bitter om vart annat.

tisdag 27 oktober 2009

Allting samlat för Medvetna Hundägare!

Bild; Ecodog.nu


Som denna hundmatsskål som är återvinningsbar, tillverkad av ekologiskt växtfiber; bambu och risfiber! När den inte längre använd så slänger man den på komposten!

tisdag 6 oktober 2009

Om jag skulle välja mig en sjal...

Bild; Hildur.se



Bild; Burkina Faso Design


Bild; Fair Shape



Bild; Fair Lady

Bild; FairLady

Jag älskar att ha sjalar runt halsen. I början av varje sommar är det en period då jag känner mig naken, bar och att något saknas. Det är när sjalarna från att ha varit mjuka och gosiga förvandlas till varma , svettiga saker som kväver mig och jag tar ett uppehåll i mitt användade av dem...
Ändå, trots kvävningskänslan, genomgår jag en avvänjningsperiod - en vecka av saknad!
Ändå har jag inte så många sjalar och om jag skulle välja en ny sjal så skulle jag såkart i första hand välja en välja en av ekologisk bomull och som är rättvist produserad. I andra hand antingen ekologisk eller etiskt tillverkad genom något företag eller organisation som står för goda arbetsvillkor och har en god grundtanke.
För vår konsumtion är politik - glöm inte det! De företag vi lägger våra pengar på är de vars värderingar vi indirekt stödjer, även om de inte passar oss, egentligen...
Hildurs Righteous-sjal är tillverkad av 100% cashmere och Rättvisemärkt.
Ekogarderobens sjalar är av hampa och tillverkade utifrån miljö-och sociala riktlinjer.
Burkina Fasos sjal är inte ekologisk, däremot handvävd, etisk och med en genomtänkt affärsidé.
Fair Shapes sjal är både ekologisk och etiskt tillverkad.
Fair Ladys sjalar är inte ekologiska men de är etiskt tillverkade. Fair Ladys affärsidé är att stödja kvinnor mot fattigdom och för jämlikhet!

torsdag 1 oktober 2009

När eko-nomin inte räcker till...

Bild; Brandos.se


Vad gör man när barnens regnkläder är plötsligt en dag är urvuxna samtidigt som gummistövlarna går sönder bortom lagningsgränsen. När alla fyraåringens sockar har hål och Femåringen behöver vinterskor? När vinterhanskarna är utslitna och Femåringen vägrar ullunderställ...



Till följd av flytt, dubbla hyror, sjukskrivning, överaskande dubbla lagfarter och några tons inköp av pellets så har vi levt ganska billigt och fått vända våra slantar. Vi har tydligt sett ett samband med mindre inkomst och mindre konsumtion!



Så snäv budget kändes till en början ganska bra. Vi köpte det vi ville, bara mycket mindre...



Men sen kommer ju de oundvikliga utgifterna i form av barnens höst och vinterkläder. Det är klart att vi kunde släppa helt på vår eko/etiska konsumtion. Fast det känns ju inte bra heller...



Begagnat är ett bra och miljövänligt alternativ - men det funkade inte då jag inte tar mig så långt och min make jobbar för mycket. Nackdelen med begagnat är att det tar mer tid än vanlig shopping. Betydligt mer tid än om man köper det mesta på nätet...



Så vad gör man, ska man ge upp eller välja det näst bästa alternativen. Vi valde de senare. Vinterskor inhandlades - de var inte Kavats ekologiska men det var Kavat, som är ett bättre skoföretag än de flesta.

Handskar inhandlades - de var inte Trolls handskar fodrade med ull, de var från Lager 157, som iallafall verkar tänkt till kring det här med miljö och etik. Från sammaställe inköptes Regnställ, stövlar och fleeceunderställ.


Det blev ju inte de kläder jag hade tänkt mig men jag är ganska nöjd ändå!