onsdag 30 november 2011

De är inte räddade än...




-"Ja, nu är de räddade. Jag ser att de är räddade nu!"
-"Är de räddade nu, eller..?"
-"Ja-a! ...och jag tror att de säger Tack..."


Så sa barnen till varandra i September, för tre år sedan. 

Tyvärr gick det väl sådär med vår räddningsaktion. Isen smälter fortfarande, isbjörnar svälter och kämpar för sin överlevnad. Vi fortsätter att producera växthusgaser...

Mina barn börjar vara i en ålder när de snappar upp och vill veta mer. De ställer frågor och kräver svar. Det är roligt men svårt. Jag har länge tänkt att inte oroa dem, men har förstått att de värre att inte få bra svar, för då kan man inte heller bidra med lösningar. Kan man lösa ett problem så är de inte problem längre, och tillvaron blir tryggare.

I alla fall om man är barn. 
Då är man inte så begränsad av realism och rimlighet...

Jag läste någonstans, tror att det var en bok av Lars H Gustafsson att barn vars föräldrar var politiskt aktiva, eller engagerade i orättvisor under 70-talet inte har tagit skada av det. De är i stället själva engagerade och har en känsla av att de kan påverka och göra saker bättre.

Att känna att man har inflytande över sitt liv ger trygghet. 

När vi pratar med barn om tunga ämnen; Låt de lösa problem, avsluta inte samtalen i hopplöshet. Begränsa dem inte med realism och rimlighet. 

Lär istället av dem, det kanske är närmare sanningarna än vi tror. 

Om vi ska rädda isbjörnarna så måste vi bara släppa ut mindre växthusgaser

Nu gör vi så...

tisdag 29 november 2011

Mina julfärger & barnens...


 Bild; Snyggt Igen
Bild; Snyggt Igen
Bild; Wilma & Friends

Även i år vill jag ha mörka julfärger, svart, mörkgrönt, granris och naturlig grå. 

Även i år blir jag nedröstad av barnen som vill ha rött, guld och ännu mer rött. De gräver i julpyntslådan och hittar mer än jag trodde var möjligt. De pyntar och jag säger att vi måste ju ha kvar lite att pynta med tills kvällen före julafton. De säger att man inte gör så och jag säger att det brukar vi ju alltid göra...

Jag har övergett vissa jultraditioner. Det vill säga, mina barn har ändrat vissa traditioner. Pepparkakshuset som tidigare var välgenomtänkt och gav en känsla av en fridfull liten stuga i ett vinterlandskap, numer är som en orkan av godis, kristyr och färg. 

I år är det inte bara ett hus utan består av tre byggnader; en stuga, en fågelholk och ett spöktorn. På gårdsplanen står en pepparkaksbil parkerad.

Mina finstämda tankar när det gäller julgranen har jag övergett. Den kommer att pyntas med röda och guldfärgade plastkulor vare sig jag vill eller inte. Jag tänker ha en egen liten bordsgran istället...

Trots våra olika smakinriktningar älskar jag den här månaden. Julklapparna är avklarade i November och i December pysslar, bakar vi och gör julgodis. Barnens engagemang gör allt så mycket roligare och juligare.

Och när min äldsta pekar på en knallröd, ekologisk duk ock säger; "Ser Du vad rött! Men ser Du inte vad Fint det blir!" 

Så ser jag ju det också...

måndag 28 november 2011

Nu...

Bild; Idag Design

...går det att köpa Idag Designs nya kollektion i webshopen. 

Väldigt fina kläder och även bland de snyggare när det gäller webbutiker...

söndag 27 november 2011

Advent...


Så var det advent och det känns alldeles förtidigt för vi har inga snödrivor, ingen snöstorm, ingen skottning...

Tur att vi har pyntat och att glöggen står och sprider jullukter i tvättrummet.

Finaste glöggmuggarna har jag köpt begagnade. De är pyttesmå, väldigt tunna gamla kaffekoppar. De är så små och lätta att det känns som att de ska gå sönder när man håller i dem.

Det ryms knappt en deciliter och jämför man med dagens kaffekoppar så är de så små, så små...

De är som ett budskap från förr; Det behövs inte mer eller större. Det räcker med det lilla, det lite ömtåliga som tvingar en att ta små klunkar och sätta ner koppen väldigt, väldigt försiktigt...

lördag 26 november 2011

När jag ändå är inne på Raw Food...

Bild; Bake my day

Det som gjorde mig intresserad av Raw food var när jag läste någonstans att man kan äta tårta till frukost, lunch och middag och det är fortfarande nyttigt. Är inte det helt fantastiskt?

Ännu godare blir det om man utesluter socker helt, i minst en vecka före. Det är som en avgiftning av smaklökarna och allt naturligt sött smakar sötare...

Men hjärnan hinner inte med och ofta under dessa perioder är jag som besatt av tårtor, kakor och sötsaker. Detta ledde mig genom cyberrymden, rakt på den fantastiska bloggen; Bake my day. 

Och vad hittar jag väl där om inte den godaste Raw moussen jag någonsin ätit, samt den godaste Kladdkakan som även den är Raw.

Jag hade Agave i kakan, samt vaniljpulver (Organic Vanilla Powder) i stället för essensen. Sen spritsade jag moussen ovanpå kakan, det blev dubbelt så gott om det är möjligt, och serverade med fruktsallad. 

Recept hittar ni här!

fredag 25 november 2011

Godaste Glassen görs av gamla bananer...

Övermogna bananer slänger vi inte bort utan skär dem i skivor och lägger i frysen.

Efter nått dygn är det bara att ta fram och göra glass av det. Det går att variera hur mycket som helst, men min favorit är;

Frysta bananer, mixa ihop med en tsk kakao.

Servera med flagad mandel...

Väldigt gott!

En liten tjuvtitt så länge...


Det tar mer tid än jag kan förstå. Ändå är det inte min första webbutik, men att trycka, fota, skriva tar tid, mer tid än vad jag ville komma ihåg.

Nu minns jag och hoppas ni har tålamod!

Mina tröjor finns i alla fall till försäljning hos Art & Eco med ett specialerbjudande för Caminoprenumeranter, just nu. Fler färger finns i butiken för de som har vägarna förbi Umeå.

Men köp ingen tshirt imorgon lördag, den 26 november, välj istället att låta det bli en Köpfri dag.

Det är en internationell kampanj som vill väcka reflektion kring konsumtion. För mer information och länkar, läs gärna Här.

 Själv kommer jag, till följd av min egen missuppfattning, ha en köpfri helg!
...och jobbfri, tror jag..
..kanske..!

torsdag 24 november 2011

Kalasbord och kungliga stolar...


Vi hade en föreställning om att de möbler vi tyckte var fina också var väldigt dyra.
Finast av allt var det som var antikt, så där brydde vi oss inte ens om att titta på prislappen. 

Så när vi skulle köpa ett nytt bord så tittade vi på nyproducerat. Vår budget var begränsad och vi sa att det här kanske inte riktigt är precis vad vi vill ha, men om vi köper gamla stolar och täcker alltihopa med en duk så kanske ändå det blir ganska bra ändå...

För vi ville ha ett bord som kunde rymma familj och gäster. Ett bord räckte till för julfirande och barnkalas, men som lämnade rummets ytor öppna när det inte användes. 

Så förvånade vi blev när vi lyckades köpa ett bord för samma summa som om vi hade köpt ett nytt och dessutom få sex stolar på köpet. Det är ett välarbetat bord, helt i trä och stolar med detaljer som får de yngre familjemedlemmarna att känna sig kungliga...

...och oss att fundera hur mycket fint vi missat på grund av felaktiga föreställningar...

onsdag 23 november 2011

Det finns risker med Återvinningspyssel!


Att se möjligheter i saker som ska kastas bort och göra något av det är en god tanke i sig. 

Samtidigt så måste vi vara medvetna om att vissa saker och material inte är avsedda för barn. De är inte säkra för barn att arbeta men och de skall därför heller inte användas av barn. 

Eftersom många sökning till min blogg via; återvinningspyssel så känner jag att detta är ett relevant ämne att skriva om. För när det gäller barn så finns det en speciell lagstiftning när det gäller leksaker och dess säkerhet. Det finns ytterligare en lagstiftning gällande elektriska leksaker. 

Många material som är perfekta till pyssel, bygg och lek är inte tillverkade för att barn ska limma på, klippa i eller ha i munnen. Som förälder är det här något vi måste vara uppmärksam på i de olika miljöer våra barn vistas.



Ftalater finns även i pet-flaskor och därför bör de inte heller användas till annat än vad den är avsedd för, därefter ska de lämnas till återvinning.

Läs mer om olika märkningar av plast på Naturskyddsföreningens hemsida.

/.../

Bisfenol A kan orsaka allvarliga ögonskador, irritation i luftvägarna, allergisk hudreaktion, det är hormonstörande redan vid låga doser samt misstänks ge skadliga effekter på fortplantningsförmågan. 

Det är kanske frestande att ge sin gamla mobiltelefon som leksak till sina barn, men på liksom det mesta av de elektriska saker vi omger oss med är de fulla av flamskyddsmedel. Enligt SNF kan flamskyddsmedel leda till cancer, fosterskador och hormonstörningar.





Min poäng är att återvinning är bra, men inte i alla former. På samma sätt som att vi som föräldrar reagerar på faror i våra barns miljö kanske det är dags att vi även utbildar oss i och reagerar på dolda, osynliga hälsorisker samt att vi tillämpar den sk Försiktighetsprincipen när det gäller våra barn; om vi inte vet att något är ofarligt så lägger vi det åt sidan tills vi har tagit reda på hur det faktiskt förhåller sig.


Med återkoppling till bilden;Vill ni istället göra Play- Doo, så är det här receptet jag använder;
5 dl mjöl
2 dl salt 
5dl kokande vatten
Karamellfärg, för den som vill, på bilden blå (kan ge allergiska reaktioner)

...Tyvärr inte heller det helt riskfritt...

tisdag 22 november 2011

Att bygga en Monstergarderob...



Vår 6åring behövde en garderob. 
Vi tänkte oss en fin, smart, platsbyggd, vit...

Han ville ha en monstergarderob, där han skulle kunna bädda på tungan och ligga i munnen och sova.

Vi sa, Nej. Vi ville inte bygga något som han bara vill ha i som längst i några år.

Men när jag stod i garaget så såg jag en möjlighet. Vi hade två bokhyllor som inte var så praktiska att använda i garaget, i två olika storlekar. 
Vi hade en skiva plywood stående och som jag tänkte kunde bli ett monster...

Plywood är väl ingen miljöhöjdare i sig, men till vår 6årings glädje kunde vi bygga en Monstergarderob av material vi redan hade stående. Vi köpte bara färgen och kommer att köpa till ett rött drapperi, gärna begagnat, när vi hittar något...

En bra sak är att det även är en garderob som vi lätt kan ta isär när han inte längre vill ha den...




måndag 21 november 2011

Robotklossar och Monstermandala...


Jag hörde min äldre barn prata med varandra, de sa saker som;
"ÅH! Kolla Vad COOL!" 

Jag undrade vad de tittade i och kikade över axeln, trodde jag skulle se en Lego-tidning eller ett tvspel...

De satt och tittade i Lära Lekas katalog
Där hittade de Robotklossar och Monstermandala.

Vi har några Mandala med magneter. De är perfekta att plocka fram medan jag lagar mat och tvååringen vill göra något i köket, då kan han leka med dem på kylskåpet. 

Bredvid vår fina skafferidörr...
Tröjan är från Little Bloom.

söndag 20 november 2011

Köttet eller Barnen


En tredjedel av svenskens klimatpåverkan kommer från maten. 

Som vegetarian har jag ofta fått höra att min mat inte är miljövänlig då den transporteras så långa sträckor...

Det, bland annat, talar Jonas Paulsson från Köttfri Måndag om. Men han säger att det är en myt! 
...och hänvisar till Livestock´s long shadow, del 4, sida 113.

Han talar även om en statlig rapport som heter Bilen, Biffen, Bostaden och handlar om hur hushållens konsumtion ska bli smartare för det globala resursutnyttjande. Den skrevs redan 2007 och någonstans har köttkonsumtionen försvunnit ur miljödebatten. 

Varför kan man spekulera i. 
Jag tror på stora ekonomiska intressen och inflytande från köttindustrin. För hur kan man annars förklara att en FN rapport redovisat att den globala djurhållningen står för 18% av växthusgaser och att det är mer än världens transporter. För jag kan inte tro att människor inte kan tänka sig att ändra sina köttvanor om det skulle göra det bättre på jorden? Om det skulle göra världen bättre för sina barn?

Jonas Paulsson säger även att om nötdjur åt gräs skulle det omvandla 2 energienheter hö till 1 energienhet kött och mjölk. Men när kossorna istället äter spannmål så omvandlar de 20 energienheter spannmål till 1 energienhet kött och mjölk. Så problemet är inte bara att vi äter för mycket kött utan att vi producerar det på fel sätt.

Anledningen till att man ger spannmål istället är att de växer fortare än om de äter gräs, och det i sig är ekonomiskt lönsamt.

Jag har även läst, men minns inte var, att det inte finns tillräckligt mycket gräs på jorden för att det ska räcka till alla djur som naturligt betar. Istället odlar vi majs, ris och soja och ger till djuren, detta samtidigt som en miljard människor i världen svälter...


Ta tid och titta och gör din egen uppfattning; Här!
För snyggare grafik, mindre fakta, men samma budskap, Här!

Jag är själv vegetarian, jag har svårt att förstå att man vill äta kött när det finns så mycket annat att äta. Jag minns hur jag stilla kved när mitt barn i våras delade med sig av sina tankar. Nu tänker jag att han är ett barn av sin tid och förhoppningsvis även sin framtid; där vår köttproduktion måste drastiskt förändras, och att ge sin gamla ponny till sin drake kanske inte är så galet ändå?

I alla fall inte värre än att inte förändra sina köttvanor...

Läs det här. Sen gör det här. Sen lite mer...



Att vi inte kommer att klara av att bromsa klimatförändringarna innan 2 grader, läser jag allt oftare på sista tiden.

På Supermiljöbloggen läser jag att; Vi har en hel värld att förlora! 

Naturskyddsföreningen driver en kampanj för att Rädda Mannen.

Det är lätt att bli nedslagen, att inte orka bry sig, att gömma sig i vardagens små bekymmer och lägga kraft och energi på saker man måste ha, som gör livet enklare, i dag...
Och tro att det är jätteviktigt...

Har du inte redan gjort det, läs; It´s easy being green;s Beginners Guide; Mat 
- och ta ett litet steg mot något hållbart...

fredag 18 november 2011

Puzzelpyssel...


Vi klistrade fast papper på ett gammalt puzzel, bit för bit. Därefter rev jag och klippte ut bitarna. Puzzlade ihop dem igen och ritade en ny bild. 

Lika stora bitar men svårare motiv, lite mer utmaning allt efter att barnen blir äldre utan att köpa nytt...

Vid senaste 6årskalaset gömde vi bitarna. Barnen fick söka rätt på dem och motivet var en ledtråd till där skatten var gömd...

torsdag 17 november 2011

Rekopriser...




Bilder; VarUnik

Webbutiken Var Unik med sitt fina ekologiska och Fairtradesortiment byter inriktning och sänker priset på kvarvarande varor i lager. 

De har även ett stort, fint utbud av sängkläder och vaxduk av ekologiskbomull, något jag har luftshoppat en tid...

Samt Anna Blacks Fairtradetillverkade porslin och knoppar som är så fina...

tisdag 15 november 2011

Prenumerant på Camino?


För Caminoprenumeranter har Art & Eco ett Clothilde-erbjudande just nu; köp en handtryckt bambutshirt och få ett par bambustrumpor på köpet. Läs mer hos Art & Eco som snart öppnar webbutik för långväga kunder!

Snart...



2007 öppnade jag Edvina.nu, en webbutik för ekologiska, färgglada barnkläder samtidigt som jag pluggade.

I samband med ett examensarbete där jag ville jobba med miljöfrågan och min personliga frustration över att det var så få som engagerade sig provade jag på att screentrycka.

Jag tryckte små barntröjor i olika nyanser av grönt och blått med barnvänlig och miljövänlig färg på Rättvisecertifierade, ekologiska tshirts. 

Motiven var så klart symbolerna för klimatförändringarna, en stolt Valross och en mild Isbjörn.

Sen hängde jag upp dem på tvättlinor så att de hängde lite i vägen och på två vanliga vita tshirts skrev jag; "Vad ger dig rätten att ignorera mina barns framtid?" 

Jag var frustrerad...

Eftersom jag arbetade utifrån ett miljötänk så var det viktigt för mig att de kom till användning efter kursen var avslutad, så jag sålde dem i min webbutik.

Några månader efteråt blev jag inbjuden att ha mina tröjor på en utställning i Vaxholm. Till den tryckte jag upp tshirts i vuxenstorlekar. 

Sen har det rullat på och efter ett tag insåg jag att mina handtryck, som jag även säljer via återförsäljare, sålde bättre än barnkläderna. När jag väntade mitt tredje barn så stängde jag Edvina men han var bara två dagar gammal när jag stod och screentyckte Clothilde-tröjor, som jag kallar dem.

Jag trycker fortfarande dessa isbjörnar och Valrossar men har lagt till lite bakgrund. Isbjörnen har ett mönster av is som smälter och Valrossen har träd. Min tanke var att jag ville att det skulle se fel ut, att man skulle tänka till.

Jag är fortfarande frustrerad men inte lika ofta, kanske har tiden hunnit ikapp mig?

Snart kommer jag att fylla webbutiken. Små bodys ska fotas och jag har köpt en liten galge bara för det, från Snyggt Igen!

Bli gärna Clothildevän på Facebook så missar ni inte heller om det är något speciellt som händer framöver!

måndag 14 november 2011

Pink Brain, Blue Brain

Bild; Bokus

Om man lever med en hjärnforskare så är vitsar av typen; "Hur många hjärnforskare behövs det för att skruva i en glödlampa?" - barnsligt roliga.

Man kan alltid få övertaget i en diskussion med att säga; "Det finns ingen hjärnsubstans i dina argument!"

Och det är svårt, för att inte säga omöjligt, när denne har gjort något korkat, sagt något fel eller gjort bort sig att inte säga; "Men, är inte du hjärnforskare...?!"

Det är lika roligt varje gång!


Om jag fick välja fem böcker som Alla måste läsa så är det här en av dem.

Det är en bok som tydligt går igenom det vetenskapliga underlag som finns när det gäller skillnader och likheter mellan små barn. Men som även pedagogiskt förklarar hur dessa studier är upplagda och hur starka eller svaga resultaten är.

För en sådan sak som att pojkars och flickors hjärnor ser olika ut har publicerats vetenskapliga tidskrifter men att resultaten är så svaga att de överhuvudtaget aldrig borde ha publicerats var intressant och lite skrämmande att läsa.

Hon hänvisar även till artiklar som visar på att barn från könsneutrala miljöer har bättre studieresultat.

Samtidigt finns det skillnader mellan könen, menar hon, men att de är inte så stora som folk gärna vill tro och kanske stämmer inte våra uppfattningar med verkligheten. Hon säger att skillnaderna inte är stora hos nyfödda men hos vuxna finns det större skillnader. Detta beror på att våra hjärnor utvecklar de delar vi stimulerar.  Bestämmer man att den här gruppen får hålla sig inom den här området, så kommer den gruppen att vara bättre på och säker också föredra, det område de känner till.

Att ha den här boken i ryggen kan vara ganska skönt när man hamnar i diskussioner i ämnet eller bara för att bemöta tokiga kommentarer. Då kan man ju alltid säga; "Enligt Lise Elliot så finns det ingen hjärnsubstans i dina argument!"


söndag 13 november 2011

Om omogna magmunnar och vad man gör när man är lite kräsen med vad man ger...


Det här är inlägget jag hade velat läsa för ett år sedan.

Eftersom jag satt och sökte efter liknande historier då så tänker jag att det säkert kommer att sitta någon som jag och söka efter liknande inlägg i framtiden, så därför skriver jag det idag...

Vår minsta föddes med något som kallas för omogen magmun vilket innebär att magmunnen inte riktigt håller tätt och barnet kräks lätt, mycket och ofta.

För oss var det viktigt att ge bröstmjölk och inget annat första tiden. För de som det inte är lika viktigt så finns det andra vägar att gå, men jag kan inte dessa så bra, utan har bara denna erfarenhet.

Första halvåret bar vi honom upprätt efter han ätit, han fick gärna sova i sjal eller halvsittande en stund tills det inte längre var risk att han skulle kräkas upp allt. Jag försökte att amma ofta och inte så mycket åt gången, och inte byta bröst varje gång. 

Eftersom han ökade i vikt och kissade minst 5-6 gånger per dygn så kände vi att vi gjorde rätt och fortsatte bära vårt barn som ett krus med vatten...

Problemet visade sin på allvar när vi skulle börja med smakportioner. Efter en tesked kom allt upp igen. Vi fortsatte med att amma och tänkte att om det är något som är omoget så kommer det så småningom att mogna. 

Jag visste att det inte ansågs vara ett medicinskt problem för än barnet passerat ett år. Vi har tilltro till bröstmjölk som näringsämne, att evolutionen har ett större kunnande än barnmatsindustrin och ammade ofta och låta det ta tid. Vi gav smakportioner ungefär en gång i veckan. Eftersom han ändå kräktes så ofta tyckte vi det var onödigt att han skulle kräkas ännu mer.

Når han fyllde 1 år helammades han fortfarande även om det hade blivit lite bättre. Han kräktes fortfarande efter smakportioner men i mindre mängder och han hann äta lite mer innan det kom upp igen. Ibland klarade han till och med några teskedar utan att kräkas.

Om problemet kvarstår när barnen fyller ett år görs en utredning för att ta reda på om det är något annat fel än bara en omogen magmun. Men eftersom det hade blivit lite bättre så var vi säkra på att det var något som skulle växa bort och ville inte att vårt barn skulle behöva gå igenom en jobbig utredning där han skulle undersökas inifrån och ut. 

På BVC förklarade jag att det förbättrats, att jag ammade varje timme och att han följde sin kurva trots en släng av magsjukevirus veckorna innan besöket. 

Jag såg hur läkaren valde sina ord för att inte trampa fel i det emotionella minfält som amning kan utgöra och frågade om det var ett problem för mig att amma så ofta som varje timme. 

Problem, det var ju det som var lösningen!
Hon höll med om att det bästa för honom var att avvakta med utredningen. Vi fick ett halvår på oss att invänta magmunnens mognad, och det räckte. Idag äter han som vanligt. 

När jag satt här för ett år sedan så hade jag velat läsa just detta att det kan ta tid, men har man tiden och vill ha en naturlig lösning som inte inkluderar manipulerade tillsatser så är det här en väg att gå. Jag förstår att det inte lösningen för alla, men det är ett alternativ! 


fredag 11 november 2011

Veganskt Fredagsbidrag

Bild; Santa Maria

För länge, länge sedan när jag bestämde mig för att äta vegetariskt brukade min kompis K bjuda på Tex Mex.

När jag inte längre ville äta kött la hon hon grunden till den godaste Tortillasfyllning som finns. 

Sen träffade jag min blivande man och hans kompis K utvecklade fyllningen med att lägga till bananer och jordnötter.

I samband med att jag slutade med mjölk skedde den slutliga förändringen och resultatet; Perfektion!

Om man får säga det om Tex Mex och halvfabrikat..?

För de som vill prova är receptet; 
1 burk Ekologisk Salsa
1 pkt Ekologisk Tortillas
Eko-Bananer
Saltade Jordnötter
Icas Ekologiska Oliver

Grönsaksfyllning;

1msk rapsolja
1 stor gul lök
1 aubergine
1 zuccini
några champinjoner
några tomater
vitlöksklyfta/or
1 krm Chilipepper
1krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1/2 msk sojasås, eller efter smak
örtsalt

- Börja från början på listan och lägg i grönsakerna i en panna. Ha inte för hög värme och inte för bråttom. Låt det dra lite på eftervärme.

Avokadoröra:

2-5 avocado
lite citronsaft
1 krm cayenne
vitlöksklyfta/or
örtsalt
Havregrädde alt. en tomat för att få lite tunnare konsistens.

- Mixa ihop.

Servera Grönsaksröran i Tortillas med Avocadoröra, skivade bananer, jordnötter och oliver.

Ät, Njut och tänk på att du samtidigt gör en viktig insats för miljön och hållbar klimatutveckling!
Läs mer om Kött och hur det påverkar vår miljö; Köttfri Måndag.

torsdag 10 november 2011

Så det är så här det går till...

Bild; Nature Babycare.

Besökte Köpstoppsbloggen och klickade mig vidare för att läsa lite ur boken Badskumt. 
På sidan 21 läste jag om Marlene och Multisarna och tänkte att det här skulle kunna förklara vad som hänt med den bästa engångsblöjan vi någonsin använt...

Det var också det märket det skrevs om; Naty.

Blöjan som först fanns på hyllorna, därefter låg i en korg på kortsidan och plötsligt togs bort och ersattes av sämre. 

Blöjan som är baserad på naturligt nedbrytbart material och majs.

Blöjan som inte luktar syntetiskt, konstigt...

Jag läser att de gick från hyllorna till korgen berodde på att konkurrenterna ordnade tävlingar för att få bort Naty ur konsumenternas blickfång. Vinnaren fick en resa till Paris.

Dödsstöten kom när tidningen Råd & Rön och tvprogrammet Plus gick ut med produkttester där blöjan ansågs läcka. De testmetoder som använts på industriforskningsinstitutet IFP Research menar IFP;s representanter att de har gjorts med missvisande metoder. Det kompletterande testet visade annat resultat men då var skadan redan gjord. 

Att stora företag med stora resurser lägger pengar på ljusskygga metoder har jag förstått, men ändå inte att det var så illa som det beskrivs på sidan 21, i boken; Badskumt.

Naty säljs inte längre på den svenska marknaden och det är en stor förlust för både barnen och miljön. 

tisdag 8 november 2011

Reko-presenter för fäder på distans.



Bild; BlueBox
Bild; BlueBox

Jag tycker om att handla på nätet och är väldigt glad för de företag som jag kan köpa presenter hos och de slår in och skickar till någon annan. 

Farsdag är en sådan dag som vi alltid kommer på lite för sent. 
Med fäder på distans är vi speciellt glada för de företag som även erbjuder att posta vår beställning ganska snabbt.

Vill man vara Rättvis så är kanske IM:s Rättvisogram något? 

Eller Rättvis och Mjölkfri choklad från Selected Seven, som både har förslag på presentpåsar fyllda med choklad eller att Du väljer själv och de slår in.

Medvetna Presenter har ett utbud av ekologiska, Rättvisa, Återvunna produkter samt möjlighet att hjälpa andra som kanske behöver det bättre; 
-Den perfekta presenten för den som har allt!

BlueBox, företaget som utlovar akutgåvor när man verkligen är för sent ute, har ett mindre sortiment Reko produkter. Men jag måste själv söka fram dem. 
Då har jag sökt på orden Ekologisk och Miljövänlig och inget av dessa produkter är tyvärr akutgåvor.

De bästa gåvorna kanske passar bäst för de som är riktigt sent ute, de funkar även att köpa på söndag och kan inte bli fel.


Här han det bli lite fel om det råkar stå julklapp på e-kortet, men vem är så noga...

måndag 7 november 2011

Jeans...

Bild; Monkee Genes

Är det inte lite ironiskt att när jag äntligen tar mig samman för att göra det mest miljövänliga och kämpar bort de sista kilona, för att komma i mina jeans jag köpte innan barnen blev till;

När jag står stolt framför spegeln och det går upp för mig att de är hopplöst omoderna. 

Omoderna i kategorin; Bakficks-lösa, åtsittande över låren och samtidigt enormt utsvängda. 
Dessutom måste jag ha varit minst sju cm längre...

Men trender kommer och går. Monkee Genes har en del liknande modeller.

Själv är jag inte riktigt där jag var för en så där tio år sedan och det kanske är ok att  köpa ett par nya? 

Monkee Genes, som är både ekologiska och rättvisa, finns bland annat hos Astrid goes Organic och Birds and Bees.

söndag 6 november 2011

Vårt fynd / Vår puzzelförvaring...


Den lilla byrån har vi köpt på nätauktion hos Hammarö Auktionsverk. Den var från början träfärgad och bakgrunden till de små utsnidade figurerna var i rött och guld. 

När vi fått hem den såg vi att träet gick i orange och även om den var i fint skick så tyckte vi inte om färgen. Så vi målade den vit med linoljefärg och målade bakgrunden skiftande grön med vanlig oljefärg, sån man målar tavlor med . Det tog en evighet innan det torkade men det blev fint.

Jag tycker att det är bättre att måla om och använda gamla saker än att inte måla om för principens skull. 

Den nedersta luckan viker man ut så den blir en lagom hög yta att lägga puzzel på om man är ungefär två år. 
Och puzzel för tvååringar är passande just det vi förvarar i skåpet...

Tavlan är ett gammalt loppisfynd och kanske till och med är det första vi köpte som inte var nyproducerat. 

Lyktan kommer från Minh och gardinen som skymtar på bilden är köpt hos Linas Bloppis.

fredag 4 november 2011

Min Dagmammas far var Fakir och följden av det...

Bild; Mor Atte

Jag växte upp i skarven mellan 70- och 80-talet. Jag hade kort hår och lappade jeans med schablontryckta fåglar. Min första dag i skolan hade jag jeansoverall med handmålade blommor. Under hela min uppväxt broderade min mamma på en väst översållad av färglada buketter. 

Den blev aldrig klar, men hennes blommor prydde det mesta i vårt hem, målade med hobbylack eller inbrända i trä med morfars brännpenna. 

Det köptes inte mycket nytt. Men allt ärvt eller gammalt - förnyades.

Efter skolan gick jag och F i snöslask, regn och solsken till vår Dagmamma där vi möttes med Limpsmörgåsar med ost och varm choklad. Oberoende av väder minns jag vägen dit med värme. 

Min vän berättade om vindsvåningar, söta katter och om ett lesbiskt par som bar herrparfym. Hon berättade om Skåne; En del av Sverige men samtidigt för mig, ett eget land där det alltid var vår och vitsipporna blommade.

Min fantasi fyllde i med de mest fantastiska bilder för mitt inre kunde jag se staden Lund med vitputsade höga hus och snirklade spiraltrappor. Staden där alla var konstnärer och min väns pappa tog fantastiska bilder som han fyllde sin stora, ljusa lägenhet. En lägenhet så stor som rummen i ett slott.

Så gick vi till vår Dagmamma som antagligen var världens bästa. 
Vi byggde med lego och sydde dockor. Min dagmamma sydde om ett par jeans så de passade min Monchichi. Det var tur för egentligen var jag nog lite för gammal för att leka med den, men en Monchichi i jeans är på något vis lite vuxnare än en utan...

Symaskinen minns jag som ständigt närvarande och jag var inte gammal när jag fick sy själv, fast jag inte riktigt kunde. Det är en känsla som jag har kvar; att jag kan! 

Är det något jag vill ge till mina barn så är det känslan av att de kan, kan de inte så beror det bara på att de inte har lärt sig ännu och allting kan man lära sig.

 Allting var enkelt, ingenting var omöjligt.

Förutom när min vän en vinter fastnade i en av de många snögångar i den enorma snöhögen på gården. 

På något sätt kom hon loss och vi blev vuxna. 

Vår Dagmamma är inte längre Dagmamma men hon syr fortfarande och har haft utställning och jag läser det hon har skrivit om sig själv och tänker att lite av det där fick jag med mig.

Och hoppas föra vidare...

torsdag 3 november 2011

Om svårigheter att köpa ekobarnkläder och en liten bekännelse...



Mina äldre barn är nu 6 och 7 år. De är sina egna personligheter och har sin egen, ganska olika smak när det gäller kläder. Den äldre vill bara ha svarta tröjor, jeans och avskyr nya kläder. Han tycker inte längre om att köpa begagnat då de luktar fel... 

Åt honom har det tidigare gått bra att köpa en storlek för stor och låta dem ligga i garderoben och mogna, så att de både luktar rätt och är bekanta när han har vuxit i dem.

Senaste köpet, fyra tröjor i ekologisk bomull som han själv har valt, har nu legat där ett halvår... Fortfarande för nya, för färgglada, eftersom de inte är svarta och bara så fel...

Den andra älskar färg, starka, lysande och vill inte använda de avlagda kläderna som är starkt förknippade med storebror. Han vill ha egna kläder.

Och där brister min plan, min miljövänliga plan att köpa dyra ekologiska kläder för att barnen ärver varandra. Ekologisk bomullsfiber är starkare och kläderna räcker längre för de ska användas av alla barnen men vad gör man när de vägrar, när varje morgon blir en kamp i övertalning?

Samtidigt förstår jag dem. Jag vet hur fel kläder kan kännas fel och jag minns att jag var i samma ålder när jag blev medveten om det...

Så jag tror att lösningen får bli att de får ha färre kläder, fortfarande ekologisk bomull, men kläder de verkligen vill ha.

Och så till bekännelsen; I somras eller när det nu var, när alla byxor fick hål på knäna valde jag till slut att köpa vanliga, icke-eko, på rea. Från ett företag som visserligen har ekokläder i sitt sortiment, men just dessa var inte det...

Efter fyra år av stenhårda principer känns det onekligen som ett misslyckande....

onsdag 2 november 2011

Gudruns Gröna...




 Bild; Gudrun Sjödén 

 Sedan vi fick valp, som nu är vuxen, har våra påslakan till vårt extrastora täcke gått sönder, ett efter ett och vi har ständigt ögonen på nya sängkläder av ekologisk bomull.

Jag har länge tyckt om Gudrun Sjödén, även om vissa kollektioner kan bli lite för mycket för mig som egentligen inte gillar färg och mönster. Årets hemmakollektion tycker jag om.

Och hennes miljömärkning tycker jag är utmärkt, pedagogisk och tydlig!

tisdag 1 november 2011

Eko Fan!


Hellre Hållbarts mest lästa inlägg genom åren är det om vår Eco Fan.

Jag kan ju se att det är det sökord som leder flest hit men kan ändå inte låta bli att undra om det inte är några som sitter och googlar för att förkovra sig i faktaspäckad miljömedvetenhet och läser 'eko Fan' och kan inte bara låta bli att kolla vem det kan tänkas vara...

Lite som jag som ung köpte Charta77 för jag ville vara en sådan som lyssna på musik med politiska toner men det slutade alltid med att jag poppade KSMBs "Jag vill bara Dansa" istället.

(Med den passande texten; 

Idag dansar mina barn till KSMB och jag har kvar mina Charta på vinyl, undanstoppade. 

Jag har kvar mina kasettband med Stefan Sundströms Demos också. Jag tänker lyssna på dem den dag jag lyckas komma ihåg att förbeställa "Stefans Lilla Gröna" till biblioteket i Byn och tänka att nu är den här cirkeln sluten. 

Jag har ingen aning om vad det står för eller betyder. Men ibland sluter man cirklar i livet och jag tror att det är bra...?

Här! - Kan vi räkna våra slavar!


...för vet vi inte hur många vi har så kan vi inte heller släppa dem fria!

Jag hade ganska många, fler än medeltestaren. Har man har barn så drar det ihop ännu fortare och jag har tre...

Jag tänkte inte på att räkna bort det som jag köpt Fairtradecertifierat. Å andra sidan kanske det bara är en produktionsdel i en produkt som är fairtradetillverkad. Tex ett plagg kan vara sytt av Rättvisemärkt bomull, men själva tillverkningen av plagget kan ske under vanliga usla förhållanden.

Ett tips är att räkna ihop hur många plagg som faktiskt finns i ens ägo. Känslan är ofta att man inte har någonting. När man börjar räkna så är verkligheten en annan.

Här räknar Du ut hur många; Slavery Footprint

Ett avstamp inför kommande nyårslöften, kanske...?