fredag 27 november 2009

Inför Skyltsöndag!

Bild; AfroArt
Bild; AfroArt

Bild; Du Monde


Bild; Afro Art


Bild; AfroArt




Bild; Hildur.se





Bild; Minthe


Bild; MittiMyllan





Bild; Fair Monkey


Bild; Ekokul

Bild; Hildur.se



Jag konstaterar glatt att jag har lättare att hitta eko, rättvisa och miljövänliga julklappar denna jul.
Det julpynt som värmer mitt hjärta mest är återvinningshantverken hos AfroArt, de är så otroligt charmiga!

Hildur har en egen avdelning för den som vill fira en ekologisk jul och Wilma & Friends
har 30% rabatt på alla deras fina julstjärnor!

Julhandeln spås slå alla rekord och vi har alla möjligheter att välja en extra God jul i år, med betoning på God : )

onsdag 25 november 2009

Barnens Önskelista

Bild; Touffie
Bild; Ekokul

Bild; Ekoleko


Bild; Ekokul



Bild; Touffie
Bild; Touffie

Fyraåringen önskar sig ett dataspel; Dora utforskaren, i julklapp. Han önskar sig även hennes apa och Dora som robot - en talande docka i hårdplast som finns på mataffären där vi brukar handla. Den är egentligen avsedd för mycket yngre barn, men våra barn har inte haft något liknande. Leksaker av plast, med batterier och ljud är väldigt coolt, även om de är tänkta till 1 - 2 åringar...
Han önskar sig även rosa och lila grejer och gärna en rosa walkie talkie.
Femåringen önskar sig en elgitarr. Det har han önskat sig i ett halvår. Han har spelat så mycket luftgitarr att jag har börjat se över vad det finns för elgitarrer för barn - alla är av plast och går på batteri... de är inte i min smak, som barnen brukar säga. Speciellt inte efter att jag fått höra att elprylar ger ifrån sig giftiga kemiska ämnen.
Så jag tänker att det kanske är bättre att köpa en riktig elgitarr, avsedd för barn. De borde ju vara mindre plast och av bättre kvalité? Jag har hittat denna med inbyggd förstärkare. Men kommer den att hålla? Han vill gärna gå musikskola och lära sig spela på strängarna, gärna på badhuset om det är möjligt...
Han vill hellre lära sig spela på strängarna än att ha en elgitarr man kopplar till datorn!!
(Han vet redan vad han ska säga för att få mig att överväga dyra alternativ som innefattar ström...)
Sen önskar han sig tejp, lim och hårdrockiga grejer. På sin önskelista har han även skrivit att han vill att jultomten delar ut presenter till alla barn och att lillebror får 100 prinsessiga saker. Han vill ha en giftspindel och en egen önskestjärna.
Fyraåringen vill ha ett träd av returpapper, båda vill ha varsin grävskopebyggsats och kritor för att måla på tyg med. De vill ha mer Happy Mais och en sopbil för källsortering.
De önskar sig en rymdraket av kartong. Jag försökte få Fyraåringen intresserad av ett kartonghus istället. Men Nej, han vill fortsätta samla toarullar för att bygga sig ett eget... som han kan gå in i. Ni kan ju tänka er hur less jag är på att det ligger toarullar överallt..
De önskar sig även spel och puzzel.
Nästan lika mycket som en elgitarr önskar Femåringen sin en robotbyggsats eller något annat av Ekokul fina Experiment.
Minsta lillebror, fyra veckor, vet vi inte riktigt vad han önskar sig. Han trivs i ullkläder och det är något som vi inte har så mycket av i storlek under ett år. Gärna ekologisk ull... (barn/babykläder - many months)
Kan man önska sig Heveanappar av naturgummi, gärna med napphållare. För övrigt tycker jag mycket om Miss Tomboys ekokläder. Och denna heldräkt hos Ecoloco!
Kan man önska sig Tygblöjor? Det finns ju så många fina!
Eller en rättvis Mobil (under barn) - det har Femåringen varit noga med att bebisar behöver. Nu har vi en tillverkad av elefantbajspapper! (under papper)
Vår kräsna Ceasar - han önskar sig Godis!

tisdag 24 november 2009

Min jacka förföljer mig...

Bild; Hampisfären

Jag tror att jag blir testad - kommer jag att klara av att följa mina oskrivna konsumtions regler? Nu hittade jag min jacka hos en Hampisfären, en svensk webbutik.
Dessutom hade de mycket annat fint! Jag vill haaa....!
Den lilla konsumtionsdjävulen på min axel talar oavbrutet; Det är kanske dags att köpa nya kläder, risken finns ju att jag aldrig kommer att komma i mina gamla kläder och jag borde nog unna mig. Är jag inte värd att få känna mig fin..?
Vänta vad är det för reklamjingel; att vara värd något? Att mitt värde mäts i materiella ting... Galet!
Jag klarar nog att stå emot den lilla rösten just nu men nästa gång jag verkligen behöver något kommer jag nog att besöka Hampisfären!

fredag 20 november 2009

Vinterkläder 2

Bild; VirkUllis



Min femåring tog över min gamla vintermössa och jag började söka efter en ny. Det finns en hel del ekomössor men ingen i modellen jag sökte.


Min syster tyckte att jag skulle kolla vad det fanns för svenskproducerat hantverk, det näst bästa alternativet. Hon googlade lite och hittade VirkUllis fina virkade mössor.


Där fanns det många jag kunde tänka mig och när jag senare kontaktade VirkUllis så var det inge problem för henne att köpa ekogarn till min mössa - Fantastiskt Bra!


Min nya mössa är handvirkad av ekologisk ull, tillverkad i Sverige. Jag är dock inte riktigt säker på att jag har betalt skälig lön för den - det var väldigt bra pris också!


Allt som allt för under 300 kr och den är jättefin!

Vinterkläder 1

Bild; HempWorks



När jag köpte ny vinterjacka för några vintrar sedan så valde jag mellan ett fåtal ekomodeller som inte kändes som jag. Tillslut köpte jag en Fjällrävenjacka av vanlig bomull eftersom jag tänkte att jag i såfall inte skulle vilja ha någon annan jacka senare.


Jag hade bara haft den ett litet tag innan jag såg denna jacka från HempWork och konstaterade att de är väldigt lika varandra och att jag vill ha denna istället...


Jag ska inte köpa någon annan jacka, vill bara tipsa om dem för de som eventuellt söker ekojackor... Fler modeller finns här!

Och för barn här!

Han kom tillslut!

Jag behövde inte vänta så länge, och när han väl var på väg så gick det fort! Det tog en timme...


Varav första tjugo minuterna inte kändes mer än sammandragningarna jag haft under graviditeten, de var bara väldigt regelbundna. När det väl började kännas som värkar var de effektiva och mellan dem kändes det ingenting, de är de bästa av värkar : )


De började fort komma väldigt tätt och mot slutet var det inga mellanrum mellan värkarna. Jag sket fullständigt i lustgasens negativa effekter på miljön just då. Tyvärr fick jag inte till andningen i masken utan tryckte den istället mot pannan. Det hjälpte att koncentrera sig på den istället för smärtan. Den och min mans hårdhänta massage i ryggslutet.


Under första krystningen kände jag hans mjuka, varma huvud glida ut mot min hand. Min man ringde på klockan och en barnmorska hjälpte mig att ta emot resten av honom och att ta emot honom i min famn.


Han är till utseendet en blandning mellan sina bröder, lite kortare och lite tyngre än dem. Till humöret är han väldigt lik min äldre, nöjd, lugn och tålmodig.


Storebröderna förälskade sig i honom på en gång, till och med femåringen som in i det sista deklarerade att han inte ville ha någon bebis. Men han trodde att bebisen skulle skrika hela tiden (kan han verkligen komma ihåg fyraringens första kolikperiod fast han bara var ett och ett halvt?)


"Tur att vi fick just den här bebisen", säger han, "Jag trodde den skulle skrika mer.."

"Ja och jag trodde den skulle se ut som Pappa!", säger Fyraåringen allvarligt... (??!)

Med anledning av inlägget nedan...

... Först läste jag i Ekolekos nyhetsbrev att Danska miljövårdsstyrelsen rapporterat om att barn får i sig giftiga kemikalier via bland annat leksaker.

Sen tog de upp det på nyheterna och pratade om vikten av att vädra och damma, eftersom våra elprylar släpper ut så mycket...

Vad ska man göra som förälder för att skydda sina barn? Vi kan inte helt isolera dem från det samhälle vi lever i.

Jag tror att det är vår uppgift att begränsa de giftiga ämnen de utsätts för, att välja ekologiskt och begagnat i så stor utsträckning som möjligt.

På nyheterna tipsades det om att tvätta kläderna noga innan man tog på dessa på barnet. Det är ju bara en kortsiktig lösning - gifterna försvinner inte, de finns kvar i vår miljö och hamnar tillslut i maten vi äter.

Att det är så här är i sig ingen ny nyhet. Men det som är bra är att det tas upp och visas i en kanal där fler människor tittar och kan ta till sig om detta.

Länkar från Ekolekos nyhetsbrev; Läs mer här och här!

Och för giftfria, miljövänliga leksaker; Besök Touffie, Ekokul och Ekoleko!