onsdag 25 januari 2012

På Kemikaliefronten, lite nytt...



Simply Pure tipsar om en dansk artikel där forskare har hittat ett samband mellan högflourerande ämnen (PFC) som finns i kläder, skor, pizzakartoner, papptallrikar och en nedsättning av effekten/skyddet i barnvaccin. 

För den son vill ha lite mer hoppfull läsning finns istället rapporten från Kemikalieinspektionens konferens Forum för giftfrimiljö från november förra året. Temat var att skydda barnen bättre mot kemikalier och tar upp de flesta aspekter. 

Att det behövs nya lagar som tar hänsyn till barnens speciella utsatthet, de har mindre kroppsvolym och deras sinnen och organ är under utveckling. De menar att det behövs mer information, kunskap och forskning och nämner att det är en politiskt tungrodd fråga och diskuterar även föräldraansvaret.

Överraskande och trevligt var att representanter från Lego finns med i diskussionen och att Lego verkar vara ett företag som har arbetat mycket med att utvärdera de kemikalier de använder just för att deras produkt ska vara så barnvänlig som möjligt. 

Bra jobbat, Lego!

Såg precis att naturskyddsföreningen idag bloggar om; Dags att miljösanera Dagis!

Jag önskar även en ökad kunskap hos alla som arbetar med barn så att de även kan välja lek, bygg och pysselmaterial utifrån försiktighetsprincipen, så att de i sin tur kan ställa krav på de inköp och val som görs kring våra barn och deras miljöer. Den kunskapen borde ingå i utbildningen och i själva uppdraget; att kunna erbjuda en trygg miljö för våra barn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar