onsdag 25 april 2012

Om hållbara och extra hållbara kläder...



Bild; Kate Quinn Organics

Även bland ekologiska märken är det skillnad på kvalité i tyget, på samma sätt som det kan skilja stort i hållbarhet ur produktionsaspekt.

Ett av det första märken jag köpte när jag övergick till att välja ekologiska barnkläder var Kate Quinn, ett märke som jag senare även sålde i min webbutik, som jag öppnade -07.

Jag älskar mjukheten, färgerna, mönstren och de flesta modeller. 

Jag älskar deras sovpåsar...

Jag vet att jag har nämnt detta tidigare men jag tycker att det är ganska otroligt; de byxor som barnen hade när de rulltade omkring knubbiga med stora tygblöjor används fortfarande idag, då de är betydligt längre och smalare, som shorts eller pyjamasbyxor - Det är hållbart!

onsdag 18 april 2012



Det är väldigt roligt att se att fler och fler glasbruk tänker på miljön. 

Det fina glaset från Ramnäs Glashytta är tillverkat av ett försmält miljökristallglas och blåst utan gasol. 

Fint är det hur som helst!

måndag 16 april 2012

Om att planera tvättstugor och bambugolv...


Det första vi skulle åtgärda när vi flyttade till vårat hus var tvättstugan. 

Den renoverades senast på 70talet och fick då en tidtypisk knallgrön randig tapet, en fondvägg i en annan nyans av grönt med ett slags uppförstorat ådringsmönster och en golvmatta i en tredje nyans grönt.

Vackert är det inte...

I alla fall dök det upp andra saker som var betydligt mer akut att åtgärda; det började droppa i från taket inomhus samtidigt som värmen försvann ut. Tvättmaskinen gick sönder, braskaminen sprack, ett avloppsrör gick sönder och bebisen ville födas förtidigt. 

Vi prioriterade om och det var bra. 

Nu har vi hunnit bo ett tag och våra nya tvättstugeidéer är inte de samma som de tidigare. Vi har hunnit se vad vi har för behov och vanor och kommer att renovera där efter. Vi ha också kommit på att vi troligtvis har en gammal timmervägg bakom de gröna tapeterna. Den vill vi gärna ta fram, måla vit och låta ersätta den gamla, trötta gröna fondväggen. 

En sak har jag inte ändrat; Jag vill fortfarande helst ha bambugolv i tvättstugan för det är snyggt, miljövänligt och passar utmärkt i tvättsugor.

Jag skulle gärna även vilja ha bambugolv i badrummet men det är ett betydligt senare projekt...

torsdag 12 april 2012

onsdag 11 april 2012

För alla er som gillar trollsländor, fjärilar och småkryp...



Bilder; Johanna N

Jag tycker många insekter är vackra; Deras färger, mönstren på vingarna och skalbaggarnas form. Många av mina tryck föreställer insekter. Mina kunder säger mig att jag inte är ensam om detta.

Och tycker man om mina Clothilde-tröjor är det mycket möjligt att man även tycker om Johanna N;s fina smycken med fjärilar, trollsländor och annat fint. 

Själv har jag förälskat mig i en bagge...

måndag 9 april 2012

Om att koka bönor... och äta dem...



Det blir sällan bra när jag blötlägger och kokar bönor. Jag blötlägger för många, tappar bort tiden när jag kokar, kryddar för tråkigt och fryser in för mycket åt gången, eftersom jag vill avsluta alltihop så fort som möjligt...

Men jag har fått ett bra tips; Att blötlägga bönor och sedan frysa in dem. De jag sedan behöver tar jag fram, kokar och kryddar utifrån vad jag ska använda dem till. 

Ibland ser man inte enkla lösningar bara för att man är så inne i hur jobbigt allting kan vara...

När jag sökte en fin bönbild att pryda inlägget med hittade jag detta spännande recept; Chockerande chokladcookies med svarta bönor.

Alla Er som är intresserade av och vill veta mer om bönor vill jag tipsa om Baljväxtakademin!

lördag 7 april 2012

Glad Påsk!


Bild; Design Sponge

Påsken inleddes med att barnen plockade fjädrar ur soffkuddarna och ville tejpa fast dem på pinnar. Då insåg jag att det var dags att ta in lite björkris och leta reda på påskpyntet. 

Finast tycker jag att det är när riset har fått stå ett tag och små blad börjat veckla ut sig. 

Vi har inga fjädrar i påskriset utan färgglada ullvippor som barnen gjort på förskolan för flera år sedan och urblåsta och målade ägg. Vi har målat med fingerfärg från Ekoleko, den är tjock och har en fin lyster förutom att den är giftfri. Perfekt om man vill äta upp äggen man målat, men fungerar även till våra ägg som sparas från påsk till påsk. 

Ägg som vi äter brukar vi färga med lökskal. Det och annat att färga med tipsar Jabbo om, samt hur man gör det fina broderade ägget på bilden...


måndag 2 april 2012

Så trött...

Bild; Shiner

Trött på grund av förkylning och för lite sömn. Trött på grund av pigga barn som gärna umgås tidigt, tidigt på morgonen. Trött på grund av en tvååring som väcker mig med de finaste kärleksförklaringar som jag vet att jag måste ta tillvara på och borde uppskatta, men förtillfället föredrar att sova istället...

Jag skulle kunna sova hela dagen och hela natten. 

Gärna i en miljövänlig Shiner-säng som är byggd som en vagga för vuxna. Tänk att långsamt få gunga till sömns.

Enda nackdelen som jag ser det är om man har många pigga barn, då är nog risken stor att man vaknar av att sängen beter sig som om man var mitt i en storm...

Hade jag orkat hade jag gärna skrivit mer om Shiner,