onsdag 26 november 2008

Vegetarisk Inspiration


Jag läste på Hippiehäxans blogg om Vegetariska Länkar och kom ihåg att jag läst att denna klassiker kommit ut i ny upplaga.

Det är en liten receptsamling som är anpassad för barnfamiljer, gravida och ammande. Den är fylld med tips, råd och fakta. Den passar lika bra för veganer, vegetarianer och alla som vill ha nya, goda recept för att dra ner på köttkonsumtionen. Läs mer om den här och beställ här.

lördag 22 november 2008

Ekologiska sängkläder


Jag har hittat Eco ta Deco en webbutik med ekologisk textil med broderier i Jugendstil. De har ekologiska sängkläder för barn och många bra julklappar för släkt och vänner.
Ateljé Rapunzel som företaget heter några veckor framöver, fram till namnbytet; Eco ta Deco, franska för "ekologisera din inredning" har en genomgående miljötanke - från packmaterial till att till och med mäta hur mucket el broderimaskinen drar så att inte den miljövänliga grundtanken skulle falla med det. - Jättebra!

fredag 21 november 2008

Miljövänliga hundägare




Jag har läst att det inte är miljövänligt att ha husdjur. Å andra sidan har jag läst att människor med husdjur är friskare - så det kanske tar ut varandra.


För mig var det viktigt, när vi planerade att skaffa hund, att se över vilka alternativ det finns när det gäller koppel, tuggben, hundmat och allt som hör hunden till. Därför blev jag glad när jag såg dessa halsbandshängen med den kloka uppmaningen; Leave a greener Pawprint - en fin liten uppmaning...


Hos Lagerstedt & company kan man köpa koppel och halsband av hampa till halva priset. De har 50% rabatt på alla sina hampa produkter just nu för alla nyfikna ska kunna prova på.


Även nyöppnade Gemenskap;Grön har hundartiklar. På deras hemsida står det inte vad koppel och halsband är gjorda av. Jag har mailat och frågat men inte fått svar ännu - så jag måste avvakta med om det här är ett tips eller inte ; )


Men de har jättefina hundkläder av Alpackaull. En nackdel med ullkläder på hundar är att det fastnar mycket snö i kläderna. Men bor man där det inte snöar så mycket eller om man använder tröjan för att värma hunden i en kall bil så är de jättebra.


Sen kan man ju sticka själv eller be någon som kan. Mönster finns här och ett som är gratis här. Ekologiskt Ullgarn eller garn av Ull/Soya kan man till exempel köpa hos by Hands - webbutiken som tar handarbetet till nya, coola nivåer : )

torsdag 20 november 2008

Miljövänligt malmedel


Ekologiska kläder är inte behandlade för att stå emot skadedjur som Pälsängrar och Mal. Allt eftersom andelen ekokläder växer i garderoben kan det vara bra att tänka på att i förebyggande syfte använda miljövänliga alternativ så som Röd Ceder som är ett träslag som växer i sydöstra Usa.
Röd Ceder har en doft som dessa skadedjur ogillar, de väljer då att flyga någon annanstans. Som tur är är det en doft som de flesta människor uppskattar och gärna har bland sina kläder.
Doften ogillas även av Mjölbaggar, Myror och Kvalster!
Hos Rödceder.se kan du köpa Röd Ceder i många olika utformanden och storlekar. De har en mer koncentrerad doft i form av olja eller spån för fuktiga utrymmen. De har en liten tränalle att hänga i barnens garderob eller en vanlig galge till din egen. Men även Malfällor och stora Röd Cederblock .

tisdag 18 november 2008

Förpacka med en tanke...


Bild, Give Hope
Vi har de senaste åren gett små julklappar som har varit fairtrade, ekologiska eller på annat sätt haft en etisk tanke bakom. Vi har stora familjer och vi vill gärna ge något till alla, men mer som en symbolisk gest än att det ska kosta mycket. Det har varit viktigt att alla dessa pengar vi spenderar ska kunna mäta sitt värde i kvalité och inte kvantitet.
I år kommer det antagligen bli ännu billigare julklappar - men varsamt paketerade i Give Hopes förpackningar där en stor del av priset går till barncancerfonden - och jag tror att förpackningarna kommer att uppskattas mer än innehållet för alla är så otroligt tacksamma att vår Adrian är frisk - och det är så skönt att påminnas om det!

Råkade bjuda på farlig saft...

Bild; lånad härifrån.
(Alfons är ofarlig, det är kalasbilden jag gillade.)


Jag har precis upptäckt att jag har fryst in vår fina hemmagjorda, halvekologiska blåbärsaft i flaskor som aldrig får återanvändas. Och dessutom serverat saften på senaste barnkalaset - Förlåt alla! Trots att jag så noga läste när Ekoblogg skrev om just detta för ett tag sedan.

Nedan har jag klippt in vad hon har skrivit för det är säkert fler än jag som är väldigt inställda på att all återanvinning är bra!

1 - kan användas så att innehållet förbrukas men får aldrig återanvändas utan måste lämnas till återvinning/retur så fort förpackningen är tom. Även om man diskar ur dem blir de aldrig rena. Använder man dessutom starka kemikalier vid rengörningen frigörs gifterna. Man ska heller aldrig värma saker i denna typ av förpackningar, då frigörs också flertalet farliga ämnen.De svenska PET-flaskorna tillhör tydligen denna kategori. Hur många gånger har man inte återanvänt sådana till utflykter eller picknicks? Denna typ av plast innehåller Polyethylene. Usch, aldrig mer säger jag bara!

2 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)

4 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)

5 - ska vara OK att både använda och återanvända (sen hur pass "ren plast" det är vet jag inte för det...)

3 - jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Innehåller PVC.

6 - jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Innehåller PS.

7 --> jag skulle rekommendera att avstå att köpa produkten helt. Denna typ av plast är den allra farligaste, men verkar dock vara vanligast i USA.

Som med all annan plast kan gifterna (bl.a. Bisphenol A som finns i förpackningar märkta med siffran 7 och ibland uppåt) orsaka infertilitet, cancer, hudsjukdomar och allergier bara för att nämna några. Redan i navelsträngen har man funnit spår av bl.a Bisphenol A för att mamman fått i sig det via plaster. Det finns ingen nivå av Bisphenol A-halt som är "säker", varken för kvinnor i fertil ålder eller barn, varpå man helst ska undvika det helt.

måndag 17 november 2008

Ekologisk Jul

När jag tänker en miljövänlig jul så tänker jag naturligtvis att inte köpa så mycket - men det jag ska köpa i denna favorithögtids namn, vill jag köpa ekologiskt, etiskt och miljövänligt och hoppas att fler hakar på och gör detsamma.
Har Ni inte redan någon strumpa, superfina julgransdekorationer eller bara vill titta på fina saker för julstämningens skull; Titta in hos Nyfiken Liten.

Ekologiska Amningskläder



Bild; lånad från Paola Maria

När jag precis hade startat denna blogg hade jag svårt att hitta ekologiska Amningskläder och nu hittade jag en hel sida med nya ekomodeller hos Paola Maria. Kul!

söndag 16 november 2008

Ekologiska Guldbyxor!

Svårt att få dem att posera...
Mässan gick bra. Väldigt roligt att träffa kunder och få direktrespons på edvinas kläder. Lite synd kanske att alla nya kläder jag väntar på inte hunnit komma. När alla kläder var framplockade så var det väldigt mycket rosa.
Väldigt fina rosa nyanser - men med tanke på att jag försöker ha ett könsneutralt sortiment kändes det inte helt rätt. Men jag blev så glad när jag fick veta att den mest rosa tröjan jag har köptes till en liten pojke!
Det är andra tider nu, konstaterade några mormödrar och farmödrar och tyckte det var väldigt bra. Sen tittade de på mina ekologiska ullkläder och berättade att de hade haft någonting nästan exakt likadant till sina barn.
Det har varit en hektisk vecka men nu har jag fått ut ullkläderna i webbutiken. Och är det något som jag kan rekomendera så är det just dem - de är vävda med en extra tunn merinoullstråd och supermjuka! Min fyraåring som inte kan ha ull för att det kliar kallar dem för sina mysbyxor.
Min treåring som har långa, invecklade kläddiskussioner varje morgon eftersom han helst inte byter kläder överhuvudtaget, tar nu med glädje på sig sina "guldbyxor". Han har haft samma byxor i över en vecka, vi ser till att vädra dem på kvällen, bara.
Det är en av miljöfördelarna med ull, att de inte behöver tvättas så ofta eftersom ull av sig själv stöter bort smuts. Våra mornar är konfrontationsfria för tillfället. Därför tar vi så gärna på dessa byxor dag efter dag - och tänker att dagis nog säger till när gränsen är nådd...

fredag 7 november 2008

Gröna priser i helgen hos edvina!

För er som befinner er i Umeå nu på Lördag vill jag påminna och tipsa om Nolia Livsstil. En mässa om hållbarhet med mycket lokalproducerat, Ekolådan och en modevisning på temat hållbara kläder. Sen finns ju även edvina där, monter; 111!

För er som inte har vägarna förbi kommer det vara glada, gröna priser i webbutiken hela helgen!
Plus att alla fina Nanooukläder är sänkta med 50% rabatt. Välkomna!

Vinn hos Nyfiken Liten


Jag fortsätter på utlottningstemat ; ) Men nu är det inte från min blogg som det lottas ut, utan från Nyfiken Liten - en webbutik med ekosmarta leksaker och barnartiklar. Och jag hoppas så att jag vinner, för de där unicefkritorna ser jättefina ut!

onsdag 5 november 2008

Hållbara Tips - tävlingen avgjord!

Grattis Lisa, vinnaren av en prenumeration på tidningen Camino! Vinnartipset lottades bland nedan hållbara tips för småbarnsfamiljer. Vinnartipset först;


Ordna leksaks- och klädbytar dag med dina grannar. Så slipper vi köpa nytt men det bli ändå förnyelse.


Köp matvaror med kort hållbarhetstid. Mängden matvaror som slängs varje år har uppmärksammats.En betydande del är mat där bäst-före-datum gått ut och som butikerna slänger.En normal butik slänger matvaror för några miljoner per år.Många butiker har börjat rea ut mejeri och färskvaror med kortåterstående hållbarhetstid. Att medvetet välja att köpa dessa är enkonkret miljöinsats - de kommer annars att slängas.


Använd tvätthängare istället för torkskåp / torktumlareI ett mindre hushåll är det en bra idé att tvätta ofta och en begränsadmängd (max två maskiner) per gång. Då blir det möjligt att hänga uppall tvätt i badrum och/eller på tvätthängare. Den torkar då naturligt pånågot dygn och du behöver inte använda olika onödiga och energislukandetorkapparater.


Använd ättiksprit istället för kemikalier i kök och badrumÄttiksprit fungerar lika bra som olika kemiska preparat. Den innehåller ingen parfym men är istället luktabsorberande. Ättika "suger upp" dålig lukt och kan även med fördel användas till avlopp som luktar illa.Ta en sprayflaska med en del ättika och nio delar vatten. Spraya på aktuell yta och tvätta sedan av efter en stund. Jag har själv använt detta i flera år och det fungerar utmärkt.


Jag har ofta med minst ett barn när jag handlar mat. Vi små snackar, de går och hämtar grejer och då har det blivit naturligt att de lär sig att vi köper KRAV och ekologiskt när det går. Detta har fått en del festliga konsekvenser:- De tittar mig djupt i ögonen vid middagen och frågar "är det ekologiskt"? Samvetsfråga naturligtvis och svarar man "ja" tycker de "åh, så gott det är!"- Vid bananlådorna - "titta det finns ekologiskt" så att alla hör. Det är inte många (unga) vuxna som då klarar att köpa konventionellt. Oftast lägger de som just köpt vanliga Chiquita tillbaka dem och tar eko istället.Tipset är alltså; prata med dina barn om att du köper ekologiskt eller miljömärkt, så händer det en massa kul grejer och du påverkar m änniskor som du aldrig annars skulle nå. Var dock självklart noga med att inte utnyttja barnen! Det är bara kul om det gör det på eget bevåg. Då blir det liksom roligast.


Uppmuntra barns egna kreativitet istället för att kväva den med tv, tv-spel och datorer. låt de tillverka sina egna leksaker av tygstuvar som blivit över, eller tomma toarullar/hushållspappersrullar, udda knappar osv... eller använd gamla syltburkar, barnmatsburkar och måla på med vattenfärger eller andra färger och använd som vaser eller ljuslyktor eller förvaring för smågrejer...


Låt barnen vara med och källsortera! De lär sig jätte snabbt om vad som är vad och vart det ska. De tycker att det är roligt att få stoppa olika saker i det olika behållarna.


Använd tygblöjor! Inte alls så jobbigt och äckligt som många tror. Det finns så fina och moderna blöjor på marknaden nu som är lika lätta att använda som engångs.


Duscha och bada samtidigt som dina barn så spar vi vatten och blir rena samtidigt.

Låt barnen få hjälpa till med komposten. De tycker att det är jätte roligt att följa maskarnas arbete och mata de små krypen.


Frys in matrester och gör en buffé av allt möjligt. Barn är inte så noga med hur maten passar ihop.


Byta kläder med andra barnfamiljer är något vi gjort sedan vi fick vårt första barn för 11 år sedan - det är inte bara bra för miljön - utan även för plånboken!


Odla grönsaker själv i den utsträckning man kan och handla säsongsbetonat och lokalproducerat i så stor utsträckning som möjligt.


Att laga det mesta från grunden är också en fördel eftersom det då inte finns en massa onödiga tillsatser i maten. Vägra lightsaft och lightläsk eftersom en massa konstigheter släpps ut i naturen.


Skippa sköljmedel när man tvättar och bara hängtorka sparar en massa energi och utsläpp. Att tvätta på lägre tempratur, inte överdosera tvättmedel och alltid fylla maskinen är en självklarhet.


Kompostera (bor man i hyreshus kan man slå sig ihop några stycken och komma överens med värden..)

Tygblöjor!


Återanvänd, köp begagnat och gör nytt av gammalt.


När du behöver handla något: Titta på ställen som tex Asfaltblomman.se och bloggar som tex Hellre hållbart, där det finns listor på butiker som säljer miljövänliga produkter. (Nu blev det kanske lite för smörigt;)
...Absolut inte ; )