tisdag 31 mars 2009

Missa inte Art & Eco-bloggen!

Bild; Art & Eco

Art & Eco - Umeås ekologiska modebutik och Forum för miljö och mode har börjat blogga. Är du intresserad av ekologiskt och etiskt mode eller vill veta mer om vad som händer i Umeå besök bloggen, eller butiken!

fredag 27 mars 2009

Reko Påskpynt!

Bild; Du Monde

Du Monde har dessa fina Fairtrade-Tuppar gjorda av jute till ett riktigt bra pris just nu! De har även fått in fina leksaker till små barn!

Gemenskap;Grön har ekologiska påskägg och påskharar.

Själv har jag funderat kring det här med påskfjädrar. Mycket på grund av hanteringen av dun i dunjackor som kom fram i media för ett tag sedan, att det plockades av levande fåglar. Jag vill inte riskera att något liknande kommer fram kring påskfjädrar. Jag vet inte hur de framställs och som en medveten konsument bör jag ta reda på det innan jag köper.
Jag fick ett hållbart tips från barnens dagis; Gör små vippor av färgat ull istället!
Jag har inte kollat runt efter ekologisk ull eftersom jag har egen ull här hemma. Det som är bra med att använda ull är att man kan återanvända det till något annat efter påsk!

Vi får se...

Bild; lånad från Krumelur

Jag har varit sjuk i några veckor, därav mitt långa Blogguppehåll.
Och även om jag har varit sjuk länge så har jag som småbarnsförälder haft en otrolig tur; Barnen har varit friska! Jag har legat hela dagarna och bara varit sjuk - det är inte ofta. När jag berättar det för andra småbarnsföräldrar så tittar de på mig som att jag har bott på ett Spa...
Barnen vande sig fort vid att jag mest låg och blundade. Jag fick likt en fluga på väggen lyssna på deras lekar och samtal. Och så förvånad jag blev när min lugna Femåring, som kämpar med sin blyghet och kan sitta i timmar och fundera kring det här med vulkaner, jorden och universum. Som nog alla räknar med ska gå i sin pappas vetenskapligafotspår, då han, när han blir vuxen, har bjudit med hela familjen på att undersöka jorden, säger till sin lillebror;
"Jag ska träna att sjunga Hårdrock varje dag. För då när jag är vuxen vill jag gå på Hårdrocksskola och bli en Rockstjärna - Jag hoppas...!!!"

måndag 9 mars 2009

Egentillverkad Rymdmask!


Min nyblivna Femåring önskade sig verkligen, verkligen en Star Warshjälm i födelsepresent. Jag ville verkligen inte ge honom en.
Lite dåligt samvete hade jag ändå, han ville ju så gärna...
Men leksaker av plast och batterier väljer vi bort och han sa ingenting när han inte fick någon, var istället glad över allt han fick istället!
För någon dag sedan vill han kolla i plaståtervinningen, och gärna på kartonger också; För man kanske kan göra så här; Bygga en Rymdhjälm!
Och han sätter ihop och tejpar. Stoltheten över vad han kan åstakomma pyser nästan över, han ler hela tiden!
Mitt dåliga samvete är bortblåst. Jag tänker att hade han fått en färdig Star Warsmask hade han säkert inte varit så kreativ och antagligen inte heller så stolt!
Masken på bilden är första upplagan. Efter att bilden togs har han byggt på mycket mer och dessutom hittat några trasiga plastleksaker som han varsamt tejpat fast, som knappar och spakar...

fredag 6 mars 2009

Gott köttalternativ!

Bild; Ekofrukter

Jag har ofta tänkt när jag har läst andras miljöbloggar och de har skrivit om att de vill äta mindre kött att vi är säkert många vegetarianer som kan dela med oss med enkla recept.
Det här receptet är speciellt bra eftersom man bara byter ut köttet och kan äta det med vanliga köttillbehör som klyftpotatis och sås. Samtidigt som det är väldigt gott till allt annat vegetariskt som bulgur och couscous.
När vi gifte oss bjöd vi på vegetarisk buffé och då var dessa Rotselleribiffar en av många fantastiskt goda rätter, så till buffé rekomenderar jag dem också. Vill man severa dem till vardags brukar vi skära dem lite tjockare och låta bli getosten.
Receptet;
  • Skala och skiva en rotselleri i 0,5 - 1 cm tjocka skivor beroende på om du ska ha getost emellan.
  • Koka rotselleriskivorna tills de är halvmjuka.
  • Plocka upp dem ur vattnet och lägg ihop dem två och två med en skiva getost i mellan (eller inte om du inte vill ha getost)
  • Vänd dem i vispat ägg och därefter i ströbröd som är kryddad med lite salt och peppar.
  • Stek i stekpanna tills de får fin färg!


Servera gärna med välkryddade morot- och potatisklyftor i ugnen och sås gjord på Havregrädde/grädde blandad med senap, soja och svartvinbärsgele!

Trevlig Helg!

onsdag 4 mars 2009

Att förlänga livet på byxor...


Byxorna på bilden har använts i fyra år. Vi fick dem när min äldsta var ett år. Då var det inne med att vika upp byxorna en decimeter. Själv föll jag aldrig för den trenden men tyckte att det var väldigt praktiskt att bara vika upp jeansen till mitt barn och vika ner allt eftersom han växte.
Sen tog lillebror överbyxorna och vi vek på nytt...
Det är inte konstigt att de blivit slitna och jag började med gröna hjärtlappar. Efter några veckor behövdes ytterligare förstärkning och jag upptäckte det roliga med att brodera på och kring lapparna...
Jag vet att föräldrar till äldre barn ofta har sagt att först, när de är små, så känns det fel att de växer ur kläderna innan de är utslitna. Sen sliter de ut kläderna alldelles för snabbt!
Nu har vi kommit till stadiet när barnen sliter på kläderna. Tur att mina barn föredrar byxor med mina kreativa lagningar! I morse stod min äldre i garderoben och suckade;
"Det är så svårt!!! Ska jag välja byxorna med Rockstjärnan eller byxorna med Planetsnurren...?"


Hos edvina.nu finns Positively Organics fina byxor som är gjorda för att vika upp och ner allt eftersom barnet växer. Tyvärr bra ett fåtal storlekar kvar, därför nedsatta!

måndag 2 mars 2009

Vårfärg...


Jag har tryckt nattfjärilar på dessa galet rosa tröjor, som små energikickar i vintervädret!
För tillfället finns de bara till försäljning hos Art & Eco i Umeå men kommer att finnas hos edvina.nu mot våren.
En annan glad nyhet är att tillverkningen av Bambu/ekobomullströjorna jag trycker på nu kontrolleras av Fair Wear, - det känns bra!