onsdag 29 december 2010

Manual för bättre värld... eller vilken groda vill du vara?!

Bild; EkoLeko

Det var en gång två grodor som föll ner i en spann med mjölk och kunde inte ta sig upp...

En av tidningarna jag läser har kemikalier som tema och jag läste att i enlighet med REACH kan en kemikalie 

Och jag var tvungen att läsa igen; Ämnena får fortsätta användas om det saknas alternativ till rimliga ekonomisk kostnad...

- även om de ger missbildningar, är cancerframkallande eller kan skada reproduktionen...

För dessa kemikalier måste industrin söka tillstånd och kunna visa att hanteringen är säker. Problemet är att enligt Naturskyddsföreningen så finns det mer än 100 000 kemikalier på marknaden och det är mindre än fem procent av dem som är testade ur säkerhetsperspektiv. Resten vet vi inte hur de påverkar oss...

Jag har i min naivitet trott att larmen om Bisfenol A i nappflaskor för några år sedan omedelbart ledde till att det slutade användas i barnartiklar men inser att jag hade fel. 

Idag vet jag också att ett litet barn kan få i sig en giftig dos Bisfenol A bara av att suga på ett vanligt kvitto från en vanlig affär - vilken som helst.

Att ämnena får fortsätta användas även om vi vet att de är skadliga är en omskrivning för att vår hälsa och våra barns liv och livskvalité inte väger lika tungt som kemikalieindustrins varande, valmöjligheter och inflytande.

Det är lätt att tyngas av denna insikt. Det är lätt att som den ena grodan i mjölken ge upp, acceptera och sjunka till botten.

Eller så får man börja simma...

Det positiva är att i slutändan är det vi som bestämmer vad som produceras. Det vi köper görs det mer av och det vi inte köper slutas tillverkas. Tänk på din konsumtion som om alla skulle köpa de varor och produkter som du gör. Hur skulle världen se ut då? Vilka företag skulle finnas och vilka skulle gå under? Sponsrar du De företag som vill ge bättre alternativ eller De som inte bryr sig om konsekvenserna av sina produkter?

Jag vet att det är jobbigt! Det är jobbigt att alltid ifrågasätta, vara den som anses både paranoid och manisk.
Men jag är hellre den grodan som simmar tills mjölken blivit smör och hoppar ur...

måndag 20 december 2010

God Jul - en kompromiss!


Jag tycker om julpynt av naturmaterial och skulle gärna ha en gles gran, så som de ser ut i Kloka Hem,  med några få ulltomtar, liksom Fru Purjos, men i grönt och svart. 
Placerad i en korg eller gjutjärnsfot...

Vår gran ser inte ut så. I vår gran dignar grenarna av plastkulor av rött och guld...

Barnen hittade en stor förpackning Guldkulor förra året tillsammans med Mormor och de ville hellre köpa dem än lördagsgodis.

Är det Så viktigt är det svårt att säga nej...

Så nu är granen deras, tänkte jag, men resten av huset kan dekoreras av mig. Jag vill inte ha så många julsaker, bara några utvalda, rena enkla, som sprider lugn...

Så jag köpte svart och grön ull från Näva och små figurkroppar i trä från LäraLeka och tänkte att jag skulle göra små svarta trätomtar med svart skägg och gröna filtade mössor. 

Jag hann inte mer än några mössor men tyckte att de var fina där de stod; träfärgade och skägglösa.

Det tyckte inte barnen - nästa år blir de svarta...


En tradition som jag gärna delar av mig av är att vi tittar på vår hunds halvbrors julkort - de har några år på nacken men är fortfarande helt underbara : ) 

fredag 17 december 2010

Norrländska Hästtäcken och Nomadvävd Matta.




Vi har min Mormor och Morfars gamla hästtäcken som gardiner. De är vävda av växtfärgad ull och är fantastiskt fina där de hänger framför fönstret. 

På golvet har vi en Kelim-matta som är nyproducerad men även den av ull, färgad med växter och mineraler. Den är vävd enligt gamla traditioner och CarpetVista, där den är köpt, garanterar att mattorna; 


Det syns inte på bilderna men det är nästan samma färger i mattan och gardinerna - trots att de är vävda med nästan hundra års mellanrum och hundratals mil... 

tisdag 14 december 2010

Istället för Paradisasken?

Bild; RawFoodShop.se

Jag står med julgodis upp till armbågarna och blir ändå så sugen på dessa vackra Raw Food Praliner från RawFoodShop.se...

När jag frågar min 6åring vilket godis han i första hand vill göra inför julen säger han att Skumtomtar är de viktigaste! 
....jahapp...

torsdag 9 december 2010

För Snälla Rebeller och andra Bebisar!

Bild; Idag Design

Snart öppnar Idag Design sin webbutik. Kläderna går redan nu att köpa hos Fresh Milk,  via Idags blogg och sen en längre tid på Pop Shop i Umeå.

Hon säljer små ekologiska kläder för alla tuffa, små bebisar...

Och på senare tid har det även dykt upp klänningar på bloggen. Jag ser med spänning fram emot att webbutiken Öppnar!

Apropå Snälla Rebeller så läs gärna detta tänkvärda inlägg!

Omöjlig Etisk konsumtion, eller..?

Bild; Green Laces

Jag har länge tänkt att köpa ett par nya skor och tittat och nästan valt av de miljövänliga alternativen då jag hos Lyckobacken läste om filmen Earthlings - en film om hur vi behandlar djur. 

Jag tittade på dess trailer, tyckte den var fruktansvärd och ville egentligen inte se något mer. Men tänkte att bara för att jag inte känner till hur något verkligen är betyder det ju inte att jag är utan ansvar om jag tar del av resultatet - hur fint och miljövänligt det än må vara...

Jag ville kunna försäkra mig om att det skinn som används till skor har tagits fram genom en värdig djurhållning och helst ville jag undvika skinn överhuvudtaget. 

Men där såg jag ett dilemma; för veganskor är väl gjorda av plast, eller..? Och under vilka mänskliga förhållanden är de tillverkade?  

Jag ser mycket fram emot Green Laces öppnande; en skobutik som erbjuder;

Jag kanske kan hitta ett par genom-etiskt, ur alla perspektiv tillverkade skor trots allt...?!


...Och tänker Du nu att Earthlings är en utländsk film som  inte har med dig att göra så tänk igen. Och tänker du att köttproduktionen i Sverige är så mycket bättre så ta reda på mer. Till exempel genom börja med att läsa; "Monsterbiff till Middag" - Nu finns den dessutom i Pocket!

tisdag 7 december 2010

Om Förkrymta Ulltröjor...


Min man tvättade alla mina ulltröjor i samma maskin - för varmt. 
Ut kom små ihoptovade varianter. Jag la undan dem, visste att jag skulle göra något annat av dem en dag. 

Så nu är de hundens...

Reko Säkerhetsnålar...


Jag behövde nya Säkerhetsnålar till mina tröjor och ville köpa miljövänligt och bra, men hade inte riktigt tid att fråga runt bland grossister. Så jag kom på att det kanske finns på Tradera...
...och det gjorde det!

torsdag 2 december 2010

Underbara SkalleSkallror!


Bild; MalvaLin

För länge, länge sedan när första bebisen föddes i bekantskapskretsen hade jag börjat göra en skallra i papiér-mache som såg ut som en liten bebisskalle med två små tänder i sin glada underkäke. 

Det tyckte inte min kompis var passande så det blev ingen skallra...

Sen vet vi ju alla att Pirattrenden satte dödskallar på allt och alla. Den värsta vågen har passerat och kvar står  Skallarna av kvalité! 

Min kompis skulle inte idag säga att dessa är opassande; De är Miljövänliga, Giftfria och alldeles Underbara SkalleSkallror från MalvaLin! - Vad annars kan en bebis önska sig?