onsdag 25 januari 2012

På Kemikaliefronten, lite nytt...



Simply Pure tipsar om en dansk artikel där forskare har hittat ett samband mellan högflourerande ämnen (PFC) som finns i kläder, skor, pizzakartoner, papptallrikar och en nedsättning av effekten/skyddet i barnvaccin. 

För den son vill ha lite mer hoppfull läsning finns istället rapporten från Kemikalieinspektionens konferens Forum för giftfrimiljö från november förra året. Temat var att skydda barnen bättre mot kemikalier och tar upp de flesta aspekter. 

Att det behövs nya lagar som tar hänsyn till barnens speciella utsatthet, de har mindre kroppsvolym och deras sinnen och organ är under utveckling. De menar att det behövs mer information, kunskap och forskning och nämner att det är en politiskt tungrodd fråga och diskuterar även föräldraansvaret.

Överraskande och trevligt var att representanter från Lego finns med i diskussionen och att Lego verkar vara ett företag som har arbetat mycket med att utvärdera de kemikalier de använder just för att deras produkt ska vara så barnvänlig som möjligt. 

Bra jobbat, Lego!

Såg precis att naturskyddsföreningen idag bloggar om; Dags att miljösanera Dagis!

Jag önskar även en ökad kunskap hos alla som arbetar med barn så att de även kan välja lek, bygg och pysselmaterial utifrån försiktighetsprincipen, så att de i sin tur kan ställa krav på de inköp och val som görs kring våra barn och deras miljöer. Den kunskapen borde ingå i utbildningen och i själva uppdraget; att kunna erbjuda en trygg miljö för våra barn!

tisdag 24 januari 2012

Ytterligare eko/etisk webbutik!

Bild; Buy My Outfit

Hamnade hos Buy My Outfit och gladdes åt deras genomtänkta "Miljömode" för vuxna och barn.

Trevlig med märken som bland andra Nancy Dee, Camilla Norrback och mina nya favoriter Shampoodle men även för mig, obekanta Popupshop och deras pyjamasar för barn!

Samt Second Hand och Remake!

Kul!

måndag 23 januari 2012

...litet tillägg...


Att göra 2012; bestämma hur jag ska göra med Clothilde.

Utveckla/Avveckla.

Jag har idéerna, trycken och inspirationen, men vill jag investera tiden och pengarna? 
I vad vill jag investera min tid?

För jag tänker att det finns jobb där man vet att man får betalt för varje timme man arbetar, att det finns jobb som man är ledig ifrån när man går därifrån och det låter bra!

Så det ska jag komma fram till under 2012; I vad ska jag investera min tid och hur ska jag prioritera för att få ut så mycket som möjligt av det som är viktigt för mig i livet. 

Lika bra att ta tag i det nu så det inte blir det sista man gör...

fredag 20 januari 2012

Ekovaruhuset har öppnat igen!

Bild; Loomstate


När jag övergick till att eko/etiska kläder 2007 var Ekovaruhuset det som gav hopp om att eko kläder inte behöver innebära tråkigt, färglöst och rejält. 

Snopet vad det när jag som vanligt sparat mina inköp för att göra dem i huvudstaden och inget Ekovaruhus fanns kvar...

Men nu har det återuppstått, i webform, men fortfarande med mina favoriter; Misericordia, Kuyichi och Loomstate med sina snygga tryck!

Ekovaruhuset utlovar märken med kvalité, etisk och ekologisk produktion. Det jag gillar med deras priser är att de rymmer ovan nämnda, samtidigt som de inte ger utrymme för impulsköp och risken att man handlar för mycket!

Inte för mig iallafall...

torsdag 19 januari 2012

Om tidigare påtvingade köpstopp...


Taket i vårt nyköpta hus behövdes byggas om och i samband med det upptäcktes det att en av väggarna var oisolerad. När vi öppnade upp väggen inifrån upptäckte vi att den som hade höjt taket, någon gång på 70-talet var väldigt före sin tid och tagit rätta på alla möjliga brädor och material för att fylla ut väggen.

Isolering var inte så viktigt på 70-talet...

Vi beklagade oss över att det kostade pengar som vi inte hade för tillfället och tänkte att vi skulle försöka att bara behöva tapetsera om den väggen som behövdes och låta väggarna mot andra rum i huset vara orörda.
Som svar på vårat gnäll blev vi erbjudna några rullar tapet med Josef Franks färgglada mönster. Några rullar som blivit över och inte längre gick att lämna tillbaka till butiken där de var inhandlade.

För mig, som inte gillar mönster så mycket, var tanken i början lite främmande. Sen tänkte jag att passar Josef Frank någonstans så är det väl i ett barnrum. När jag såg den gamla och nya tapeten tillsammans var jag övertygad; de blå färgerna i tapeterna är så lika att man kan tro att de var menade för varandra.

Tapeterna räckte precis att täcka väggen men det blev lite bubbligt och fult i ena hörnet.

Så jag klippte och klistrade, befriade Josefs fåglar, fiskar och blommor från pappret och lät de sväva ut över väggen. Som jag skrivit i tidigare inlägg; ibland är det hinder som låter oss hitta nya vägar.

Och ibland är de vägarna bättre...

tisdag 17 januari 2012

2012 och vad jag har tänkt mig...

Bild; Howies 

2012 är året jag börjar träna igen. Det är ett absolut måste eftersom jag insett att jag inte bara vill leva i nuet, jag vill leva länge också! 

Texten på tshirten lyder; (cykel) "This one runs on fat and save your money." (Bil) "This one runs one money and makes you fat". Jag tänker att även om jag tjänar tid med bilen, så är det bara kortsiktigt för motion förlänger livet...

Sen tänker jag äta veganskt i tre månader för att hitta nya recept och möjligheter. Det är inte ett så stort steg att gå från mjölkallergisk vegetarian men jag ser fram emot att lära mig mycket nytt. Saker jag inte kommer att lära mig om jag inte gör något; Hinder har en förmåga att hjälpa oss hitta nya vägar och hinder behövs för att bryta gamla vanor i min vardag med allt för snabbt tempo.

Jag tänker ha tre månader Köpstopp av samma anledning. Jag har en uppfattning om att jag har en generellt sund konsumtion men vill ytterligare synliggöra mina tankar för mig själv. 

Jag vill gå igenom min garderob utifrån projekt 33-aspekt och sälja det jag inte använder längre och bara ha kvar av nostalgiska skäl. Men även gå igenom vad som är bra och dåliga köp. Eftersom jag handlar det mesta på nätet, på grund av det större eko/etiska utbudet så vill jag veta vilka modeller som passar mig och vilka som blir helt fel, hur snygga de än må vara på bild. 

Jag vill även lära mig mer om kemikalier och mer aktivt välja bort plast, det sista tror jag blir den största utmaningen. 

Det eller träningen...

lördag 14 januari 2012

Tävlingen avslutad; Grattis Ludvine!




Vinnaren av valfritt pris hos Clothilde avgjordes denna morgon och drogs av min lilla assistent som tog sitt uppdrag på stort allvar och med stor noggrannhet!

Vinnaren av valfritt pris är Ludivine Quevillard. Grattis!

Vinnarna av presentkort á 100kr är Olle MarkgrenAgneta Holmberg. Grattis, Grattis!

Jag kommer att meddela er personligen i början av veckan. Hör av er om jag ännu inte kontaktat er, då är det något som trasslat!

Trevlig Helg!

fredag 13 januari 2012

Det svåra med att vara förälder...


Är att sätta gränser... Kemikaliegränser...

Barn idag har redan kemikalier i sina kroppar. Kemikalier som ökar risken för att utveckla cancer, diabetes, skador på immunförsvar, nervsystem och fortplantningsförmåga. Våra barn har ett helt liv framför sig. Kemikalierna i deras kroppar idag är bara början.

Som förälder tänker jag att om det finns risk för något så undviker man det. På samma sätt som man tar på sina barn hjälmar, sätter dem i säkra bilstolar, monterar upp grindar för trappor och barnsäkrar allt vi bara kan komma på. Finns det risk att våra barn skadas så gör vi vad vi kan för att skydda dem...

I alla fall så länge det är saker som vi kan relatera till. 

Vi vet att det gör ont att cykla omkull, vi har gjort det själva. Vi vet att det kan gå illa om man inte sitter fast i bilen. Vi känner säkert någon som varit med i en bilolycka och kan relatera till det även om man också kan leva ett helt liv utan att skadas i trafiken.

Kemikalier är svårare att relatera till, svårare att skydda från, mer att sätta sig in i och ta reda på även om riskerna kanske är större och följderna lika smärtsamma.

Det är det där med att dra kemikaliegränser. 

Tänka på vilka kläder man köper, vilken mat de äter, vilket schampo man använder, att lägga sig i vilka presenter andra ska köpa så att leksakerna de leker med inte ska vara giftiga och att inte spola ut gifter i avloppet för då kommer de på något sätt tillbaka. Det är enklare när barnen är små, svårare när de blir äldre. 

Vi kan relatera till riskerna och kanske är det därför det är så viktigt att minimera dem. Vi har redan hunnit göra en liten resa i gränslandet kring skräckväldet Cancer när vi för några år sedan hittade en tumör på vår treårings hals. Under utredningen träffade vi familjer med friska barn, sjuka barn och de som lämnade sjukhuset utan sina barn. 

Vår resa blev kort. När vi fick veta att tumören var godartad, var den redan bortopererad och även om vi uppmanades att vara lite uppmärksam ett tag framöver var vi övertygade om att det inte skulle dyka upp några andra knölar. Vi lämnade sjukhuset, återgick till livet och började andas igen.

Vad vill jag egentligen ha sagt?

Det kanske är dags att sätta sig in i och ta reda på mer, att överväga riskerna, veta vad vi ska titta efter och undvika. Så att vi vet vad vi ska fråga om och kan ställa krav på att miljön kring våra barn blir så giftfri som möjligt? 

Se gärna Stefan Jarls; Underkastelsen)


onsdag 11 januari 2012

Mer av återvunna textilfibrer!

Bild: Ekogarderoben

Det verkar ju ändå hända grejer; här är halsdukar av återvunnen ekobomull och hampa, finns hos Ekogarderoben. 

Lite mer att läsa för den som intresserad finns här!

Känns som en bra början!

tisdag 10 januari 2012

Bra betyg!


Clothildes Mirakelbody har blivit recenserad, granskad och bedömd av Lyckobacken och fick godkänt!!!

Phu! Även om vi tvättar betydligt omildare än vad vi rekommenderar så är det ändå skönt att höra!


Snart, snart ska jag dra vinnarna i Clothilde tävlingen, också!

måndag 9 januari 2012

Nytt år, ny kalender...

Bild; StudentGrossisten

Förra året klarade jag mig utan kalender, knappt...

I år tänkte jag, som så många andra år, köpa en kalender från Watabaran. De hade tyvärr slutat med sin och vad gör man då?

Jag sökte och hittade denna hos Student Grossisten. Tänker att 2012 blir ett bra år, det med..