onsdag 25 februari 2009

Mer Återbruk...

Bild; Sygryn

Den här fina jackan har min alldeles nyblivna Femåring önskat sig från Sygryn.

Yttertyget är återvunnet, foder och muddar är ekologiska. Den är jättefin och välsydd.

Som jag har skrivit om tidigare så har mina barn en skum relation till kött, kanske på grund av att jag är vegetarian och att kött inte tillhör deras vardag; Naturligtvis upptäckte de på en gång att det hänger kycklingklubbor i träden... *suck*

tisdag 24 februari 2009

Afroart - Återbruk!

Bild; Afroart

Afroart har en webbutik fylld med hantverket från Afrika, Asien och Latinamerika -allt Rättvist Tillverkat!
Webbutiken är fylld med Tyger, Inredningsdetaljer, Leksaker och Folkkonst varav endel är av återvunnet material.

måndag 23 februari 2009

Liten Miljöaktion!

Bild; CeciliaLi
Gör något bra för miljön - Förbättra arbetsmiljön för busschafförer! Le och säg Hej!
...eller hälsa bara om det är en sådan dag...

Min lilla Ängel


Om man heter Engel i mellannamn och älskar rosa så blir man så här glad åt en Vildängeltröja!

Eftersom det har varit jättekallt senaste veckorna så värmde det extra gott med en ulltröja på vår lille som gladeligen berättar att han "Älskar" sin Vildängeltröja, med "Guldeld", "- men faktiskt, så är han en Riktig Ängel!"

torsdag 12 februari 2009

Hållbara Pysseltips!


Jag tycker om att få kommentarer på min blogg, av den senaste Henrietta och hennes blogg så kom jag på att Panduro faktiskt har tagit hem Miljövänliga Scrapbooking blocket "Green Stack" där 70% av pappret är återvunnet.
Vill man ha bättre papper än så har Lagerstedt & company handgjort och färgat papper av elefantbajs. Pappret tillverkas i ett projekt i Thailand där målet är att hjälpa elefanter, familjer och låginkomsttagare. Fram till den 18 Februari får du köpa 3 block och betalar bara för 2!
När vi gör kort och scrapbocking brukar vi klippa ut figurer och mönster från barnens teckningar. Dels är de fantastiskt fina och sen är det ju dem man vill komma i håg och spara!

Raw Food Shop


Jag har hittat till Raw Food Shop och inspireras av all mat och fina groddburkar i våningar. För att inte tala om allt sockerfritt godis och kakor. Allting ser så nyttigt och sunt ut!


Mitt Nyårslöfte - att inte äta socker på ett år känns inte som en börda längre, det finns mycket bättre alternativ och sen jag slutade har jag inte haft en enda inflammation, inte ens ont i någon knoge!
Raw Food är ekologisk, oupphettad mat - för att viktiga näringsämnen inte ska försvinna vid tillagningen. Från Raw Food Shops hemsida har jag hämtat texten nedan;
"Rawfood dieten inkluderar frukt, grönsaker, färska frukt- och grönsaksjoser, groddar, örter, nötter & frön, fermenterade grönsaker, sjögräs, alger samt olika former av superfoods, svampar och örter.

Att äta en diet bestående av mestadels, minst 80%, Rawfood är ett bra riktmärke, och kommer att förändra din kropp på en molekylär nivå, bygga starka celler, radikalt neutralisera de skadliga syranivåerna i kroppen, höja syrenivån och ge dig en enorm energi i kroppen och en mental klarhet utöver det vanliga. Sakta och säkert kommer den nya supermaten att penetrera cellerna och ersätta de gamla och vissna byggstenarna med nya högenergi frekventa sådana."
En diet bra för oss och miljön! Fast idag är det för kallt - det får bli en rykande varm vegansoppa istället!

tisdag 10 februari 2009

Reko Kärleksdronk...


Bild; Kalikå
Kalikå har ett fint leksaks sortiment som visserligen inte är ekologiskt men deras mjuka djur är tillverkade i Ryssland av föräldrar med handikappade barn. Genom att föräldrarna deltar i ett projekt där de syr Kalikås produkter i sitt eget hem har de möjlighet att ta hem om sina barn istället för att sätta dem på barnhem.
Måste man nu konsumera på alla hjärtansdag - vad kan väl passa bättre än denna kärleksdronk, gjord av kärlek, för kärlek...
I leksaksväg har de även under kategorin 4M en hel del leksaker med "Green Sience" på kartongen. Tyvärr saknas det text och ordentlig förklaring, men det ser spännande ut iallafall...

fredag 6 februari 2009

Ekologisk ull - bra pris, just nu!


Tröjan på bilden är tillverkad av ekologisk merinoull, som ur miljösynpunkt är ett av de bästa materialen man kan göra kläder av. Den är tillverkad på en fabrik som inte anställer någon under 21 år och de anställda är sjukförsäkrade och har betald mammaledighet.
Varulapparna är av miljövänligt papper och kläderna packas i Pvc-fri plast.
Höstens ullkläder kommer att bli ännu bättre - då kommer min leverantör att kunna Garantera att ullen inte kommer från djur där Mulesing används!
Idag kan det inte uteslutas att det finns med Australiensisk ull eftersom ullen köps upp från många länder och blandas innan min leverantör köper den. Jag vet att detta har varit ett problem för henne och jag är så glad att det har löst sig!
Till hösten kommer det här vara den bästa tröjan jag kan erbjuda, men priset kommer att bli högre...
Idag har jag väldigt låga priser på dessa, nu har jag till följd av glädjerus, sänkt de sista tröjorna och byxorna ytterligare. Kolla på dem här!
Jag har tidigare skrivit om byxorna. Vill du läsa mer eller se bild. Kolla här!


Könsneutrala Ekologiska Unisexkläder


Det här har jag skrivit om förut; Vad är egentligen könsneutrala kläder? Anledningen till att jag har börjat fundera på det igen är att min lilla har bytt älsklingsfärg från Gult till Rosa. Från en klassisk könsneutral färg till kanske färgen som är mest förknippad med ett kön. Nu tillhör mitt barn inte det könet den är förknippad med - blir färgen neutral då?
När mitt äldre barn föddes för snart fem år sedan var det fortfarande lite smått revoluterande att klä sin pojke i rött. Visst är det inte så längre? Visst är röd en färg för alla?
Jag, som visserligen inte gillat rosa sen lågstadiet och på ett medvetet plan försökt att se färger som könsneutrala, tycker ändå det är mer positivt när pojkar älskar rosa än flickor. Samtidigt tycker jag att flickor också ska få ha rosa som älsklingsfärg - så länge de vet att det finns fler färger att välja bland!
Och jag tror att vi måste börja väldigt tidigt att visa barnen att det finns så många vackra färger och jag tror att vi måste göra det väldigt medvetet.
Varför ska vi göra det? För om vi begränsar dem i något så obetydligt som färg - kommer vi begränsa dem i deras i deras val och möjligheter i livet!
För flickor kan göra allt som pojkar kan och pojkar kan göra allt som flickor kan!
Med en skillnad, dock; Vad besviken min lilla pojkmamma ska bli när det går upp för honom, han som har så många bebisar i magen...
Hur tänker Ni? Hur gör ni?
När det gäller edvina.nu - Är det fel att sälja rosa kläder om jag samtidigt har ett könsneutralt sortiment? Har jag ett könsneutralt sortiment, överhuvudtaget..? Vad är egentligen könsneutrala kläder?

Februari




Tröjan är sydd på en fabrik som är kontrollerad av Fair Wear Foundation för att garantera att arbetarna har goda arbetsförhållanden, löner som går att leva på och att det inte förekommer något barnarbete.
Trycket är handtryckt med vattenbaserad färg - den miljövänligaste screentryckfärgen på marknaden.
Den är av lite tjockare tyg och Luvan är av dubbelt tyg vilket medför att den ligger fint. 

onsdag 4 februari 2009

Rea hos Nyfiken Liten


Tyvärr - måste jag skriva är det utförsäljning hos Nyfiken liten på grund av att de kommer att upphöra inom de närmaste månaderna. därför är hela sortimentet nedsatt så passa på att fynda Hållbara, genusneutrala och pedagogiska leksaker.
I sortimentet finns även de fina ekologiska ullfiltarna på bilden, samt ryggsäckar, termosar och annat praktiskt för vårens utflykter *länktar*

tisdag 3 februari 2009

Boob har ekologiskt!

Bild; Boob

Boob har tidigare haft ett litet sortiment amningskläder, dock pyttelitet... Därför är det roligt att se att de har mer ekologiskt, både Amningskläder och Mammakläder, i vårens kollektion.
Kläderna är av bra kvalité och säkert värda att köpa begagnade.
Appropå Amning så skriver Amningsbloggen om vikten av att inte låta de med ekonomiska intressen stå för informationen angående alternativ till amning. En viktig tankeställare!
För den som vill veta mer och framför allt göra något konkret kan jag rekomendera NAIFA och specielt denna sida.

måndag 2 februari 2009

Utifall att..

Bild; Saker och Sockor
Tänkte att det var bra om min Fyraåring lärde sig numret till Räddningstjänsten och jag försökte vara extra tydlig och pedagogisk;
"Om det börjar brinna eller om Du behöver hjälp och det inte finns någon annan vuxen som kan hjälpa dig så kan du ringa ett telefonnummer; 1 -1 - 2, då svarar det någon som kan hjälpa dig; 1 - 1 - 2! Kommer du ihåg det?"
"Är det plus, eller...?"
"Nej, det är ett telefonnummer, som du kan ringa om du behöver hjälp. Då trycker du på telefonen; 1 -1 - 2"
"4!"
"... nej, inte plus. 1 -1 -2..."
"Ja, det är ju fyra!"
"Ja, det blir fyra! Men om du behöver hjälp och ska ringa på telefonen, vilka siffror väljer du då?"
"4!"
"..."
När det gäller Miljövänliga Leksaker så tipsar Naturskyddsföreningen om att man i förstahand ska köpa leksaker av trä och tyg. Nu finns det många webbutiker med, ur miljösynpunkt, ännu bättre sortimet. Men hittar man ingenting som faller en i smaken där så finns det mycket fina trä och tygleksaker, till exempel hos Saker och Sockar.