tisdag 15 april 2008

Tygblöjor på 2000-talet.


Imse Vimses hemsida läser jag; "Ett barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir 1,5 ton sopor som tar 500 år att bryta ned. Svenska blöjbarn fyller 23 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg bomull som kan återanvändas!"

Det är helt otroliga siffror. Det är nästan svårt att förstå vilka mängder det handlar om. I dag finns det så många olika modeller och varianter på tygblöjor att de borde kunna passa alla smaker.

Vi har använt pocketblöjor och allt-i-ett. Pocketblöjorna är sydda som en ficka där man stoppar in materialet som suger upp kisset, närmast huden är det fleece. Vi har stoppat med vanliga rutvävda tygblöjor men det finns en uppsjö med bra miljövänliga alternativ som till exempel bambu och hampa eller kanske det bästa att köpa begagnade tygblöjor och fylla med. Vill du veta mer så finns det mycket att läsa på Tygisar.

För även om det är lite enklare med engångsblöjor så gör vi det så mycket jobbigare för våra barn och deras barn - de är ju de som måste ta följderna för våra val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar