torsdag 24 april 2008

Det här med tygblöjor... igen...


Jag pratade med en kompis som som på ett fint sätt ifrågasatte om mitt tjat om tygblöjor inte kan ge dåligt samvete hos de familjer som inte använder dem?

Det är möjligt även om min ambition inte är den. Jag vill visa på och inspirera till bättre val och lyfta fram det istället, i ett samhälle som så mycket styrs av andra krafter.

Jag tycker att man göra bättre val framför de enkla i den mån man orkar med som förälder. När vårt mindre barn hade kolik fick de fina små tygblöjorna ligga orörda, det var viktigare att hinna med våra barn just då. Sen hade vi en period när vi hade hälften tyg och hälften engångs. Och som nattblöja så har vi oftast haft engångsbjöjor - Att slippa riskera att kliva upp mitt i natten har varit viktigare...

Det är inte antingen eller, man kan använda tygblöjor bara när man är hemma. Lyckas man halvera engångsblöjorna så är det jättebra. Då minskar man både sopberget och får ett lättare miljösamvete!

För jag tror att många upplever tygblöjor som enklare än vad det hade tänkt sig innan de provat. Med de tygblöjor som finns idag så är det inte heller svårt att byta blöja i knäet eller om barnet kryper omkring.

Jag vill inte ge dåligt samvete men jag vill att man ska känna till alternativen, ett bra alternativ är blöjan på bilden, Econappi från Eden Baby. Den är av PUL och ekologisk bomullsvelour, samt har ett inlägg av hampa och ekologisk bomullsvelour.

Hållbara Mamma- och Amningskläder


Jag såg på Gröna Grodan att de hade mammakläder i ekologisk bambu. De har ett set med en klänning (på bilden), jeans med bootcut, tshirt och en tröjförlängare för ett väldigt bra pris.


Mammakläder och speciellt fina ekologiska amningströjor har också Akenberg design.


Ett amningslinne från BOOB hittade jag hos Active Baby Care, det fanns i och för sig i tre olika färger, men det borde finnas mer...


Men det kommer nog. Det enda som är bra med så tråkiga nyheter som gårdagens om det giftiga ämnet nonylfenol och hur det sprids i svenska vatten, är att människor ställer mer krav och kanske viktigast av allt - får en större kunskap om textilindustrin. Vill man läsa mer finns det mycket bra på Svenska Naturskyddsföreningen.

onsdag 23 april 2008

De tuffaste tygblöjorna...




Har varit inne på Eden Baby och kollat på tygblöjor och blev glatt överraskad över det ekologiska sortimentet. För även om tygblöjor är bättre än engångsblöjor så är ju ekotygblöjor det bästa.

Jag är inte helt säker men tror att jag har läst att ull är bland de bästa material man kan välja och blöjorna på bilden är av just av ull!
Nu håller vi på att sluta med blöjor på tvååringen så vi behöver inga fler- annars så är ju de på bilden de tuffaste blöjor jag vet.
Lite punkiga!

Ny ekomössa - äntligen klar!


Äntligen har jag fått klart mönstret till mina mössor och lagt ut dem i webbutiken.


Jag är väldigt nöjd över resultatet!
Det ser väldigt simpelt ut; det är en fågel som har promenerat över mössan, inget mer.


Men det har legat en hel del skissande och bortkastade ideér innan jag kom fram till detta. Jag har provat med både skogsmus- och ekorrespår men de är inte lika grafiskt snygga som fågelspår.


Mönstrets placering gör att man ser det nästan hur än mössan hamnar på barnets huvud. Att fågeln skulle gå ända ut till toppen på mössan var min fyraårings förslag. Å, vilket bra förslag det var!!!
Mössorna finns i svart med orange mönster, olivgrön med vitt och ljusblå med rött mönster. Nu har jag inte alla storlekar i lager men jag kommer att ta hem fler snart, funderar kanske på att ta hem i rosa också...?

söndag 20 april 2008

Ekoskor vs Glittriga döskalleskor

Jag och min fyraåring skulle köpa skor i helgen. Jag ville så klart ha Kavats ekologiskt garvade och eu-blommanmärkta vårskor. De är lite dyrare, men efter att ha läst halva Cradle to cradle där de skriver om en skofabrik där man bara anställde äldre arbetare eftersom livstiden avsevärt förkortades för de anställda på grund av alla gifter som användes i produktionen och att vi har ett barn till som får ärva, så kändes de ganska prisvärt ändå.

Min son tyckte inte att de var så roliga. Inte på långa vägar så fina som de med döskallar och strassögon. "Snääälla!", sa han. "Men de här är ju jättefina", sa jag...

Han såg inte vad jag såg, och att argumentera om miljöfördelar och kemikalier kändes inte som ett alternativ. Sen hittade han ett par skor med drakar på. "OK, jag tar de här istället", sa han...

Nu fanns det inga Kavatskor i rätt storlek så vi behövde inte ta diskussionen fullt ut. Har jag tur kanske de ser roligare ut på Kavats ebutik, annars funderar jag på om det går att klistra på ett klistermärke eller något...

fredag 18 april 2008

Inte så hållbar vardag.

I natt vaknade jag av varma små armar runt min hals, min lilla hade blivit sjuk. I samma tanke som jag funderar hur sjuk han är kommer allt det jag hade planerat att hinna idag över mig. Jag konstaterar att min son kommer få stanna hemma från dagis och att resten ordnar sig.

Men sen kan jag inte somna om. Det är som att det rullar en lista framför mina ögon med saker jag ska göra, det jag måste göra och allt jag borde göra.

Det kanske var dumt att lägga tid på denna blogg när tid är det jag har ont om. Samtidigt så har jag kännt att den fungerar lite som en ventil, eftersom jag ofta sitter själv på dagarna så får jag lite styrsel på tankarna så jag inte pratar sönder folk när jag träffar dem. Att ha ett litet eget företag är lite som att vara hemma med barn och det ser inte heller så mycket ut för världen ; )

torsdag 17 april 2008

Vi har åtta år på oss att rädda jorden...

Jag fick ett mail från Svenska Naturföreningen. Som sa att vi har åtta år på oss att stoppa klimatförändringarna, sen är det för sent.

Det är inte första gången jag jag kommer i kontakt med den här informationen men det tar lika hårt varje gång. Om åtta år är mina barn tio och tolv och jag vet inte hur deras framtid kommer att se ut. Jag kan inte skydda dem, för jag är beroende av hur andra väljer att förvalta vår jord.

Det är lätt att hamna i försvar och hoppas att det är skräckpropaganda, det är lätt inte ta till sig det. Forskarna är i stort eniga om att det är detta faktum vi står inför. Men de är också positiva till att vi kan förändra den situation vi har satt oss i.

Men vi måste börja idag. För vi har inte så lång tid på oss, bara åtta år. Hur gamla är dina barn då?

Wilma & friends!


När det gäller julklappar till vuxna familjemedlemmar och släktingar har vi sen några år tillbaka tänkt hållbart. Men utbudet har varit ganska begränsat här i Umeå, iallafall tredjeåret så var det svårt att hitta på något nytt.


Jag läser själv tidningen Camino och tycker den är väldigt bra - en blandning mellan hopp och insikt! Senaste julen tror jag att vi gav en prenumeration till alla.


Inför kommande jul och födelsedagar har jag hittat nya möjligheter - Webbutiken Wilma & Friends. De har närproducerat, återvunnet, fairtrade och miljötänk! Och mycket fint...

Mera leksaker...


När min äldsta son var bebis hade jag gjort en egen mobil där jag hängde upp färgglada leksaker som jag inte knöt fast allt för hårt, utan kunde byta ut dem ibland. Skulle jag göra en sådan mobil idag skulle jag handla dessa fina små nallar från Satsumo. De är Fairtrade-tillverkade, stoppade med ull och är dessutom på rea just nu!

Fairtrade Leksaker...

Vi är bjudna på barnkalas och jag surfar för fullt och tittar på leksaker. I mitt sökande så hittade jag jättefina Fairtrade tillverkade leksaker på Stellaris. Jag blev glad att hitta stora dockor med kläder som man kan köpa till, små virkade djur och dessa otroliga mobiler!

onsdag 16 april 2008

Att tänka om...


Det finns väl ingen idag som inte vet att vår konsumtion är ett problem. att vi måste hitta nya tankar när vi handlar. Vi får inte längre tänka "vad billigt... Den köper jag!" Vi ska tänka; Behöver jag verkligen den här? Hur är den tillverkad? Hur har personen som tillverkat denna blivit behandlad? Och så vidare...

Vi konsumerar för mycket och behöver vi egentligen allt? Som småbarnsförälder har jag stött på så många måsten, saker man bara måste ha för att vara en bra förälder. För det är kanske det som är problemet att vi inte längre ser oss för vilka vi är utan för vilka saker vi använder. Rätt barnvagn, skötväska och gulligaste nappar.

Ett föräldraskap som jag tycker mycket om är Attachment Parenting och en del av deras filosofi är bland mycket annat att ifrågasätta om man verkligen behöver alla grejer för att vara en bra förälder, eller är det att vara lyhörd och förstå sitt barn.

Det ena behöver inte utesluta det andra men om man inte har ett barn som behöver en gåstol behöver man inte köpa en utifall att. Och det kanske visar sig att ens barn inte för allt i livet vill ligga i en barnvagn första halvåret. Då är det väl bättre att satsa på en bra bärsjal och vänta med vagnen och köpa en sittvagn på en gång istället.

Det finns barn som växer upp utan vare sig nappar eller nappflaskor, min lilla envisa tvååring är ett lysande exempel. Det har varit helt självvalt dessutom - det har inte spelat någon roll hur gulliga små nappar jag än trugat med...

tisdag 15 april 2008

Tygblöjor på 2000-talet.


Imse Vimses hemsida läser jag; "Ett barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod. Det blir 1,5 ton sopor som tar 500 år att bryta ned. Svenska blöjbarn fyller 23 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg bomull som kan återanvändas!"

Det är helt otroliga siffror. Det är nästan svårt att förstå vilka mängder det handlar om. I dag finns det så många olika modeller och varianter på tygblöjor att de borde kunna passa alla smaker.

Vi har använt pocketblöjor och allt-i-ett. Pocketblöjorna är sydda som en ficka där man stoppar in materialet som suger upp kisset, närmast huden är det fleece. Vi har stoppat med vanliga rutvävda tygblöjor men det finns en uppsjö med bra miljövänliga alternativ som till exempel bambu och hampa eller kanske det bästa att köpa begagnade tygblöjor och fylla med. Vill du veta mer så finns det mycket att läsa på Tygisar.

För även om det är lite enklare med engångsblöjor så gör vi det så mycket jobbigare för våra barn och deras barn - de är ju de som måste ta följderna för våra val.

söndag 13 april 2008

Ett stort beslut...


Min webbutik har bara varit öppen i drygt fyra månader men jag tror att jag har funderat hela tiden om jag verkligen ska sälja bärsjalar.

Jag tycker det är det bästa en förälder kan köpa men jag kanske inte är rätt person för att sälja dem. Därför är ett beslut nu fattat och mina ekologiska Ellaroo Mei Tais och Mei Hip är på väg till Knyt An i Sätra och det känns väldigt bra.

Mina sjalar är i goda händer och jag får loss pengar så att jag kan börja trycka mina tröjor i sommar. Det känns också som att webbutiken blir lite mer enhetlig om jag bara har ekologiska barnkläder och ska jag utöka mitt sortiment med något så får det bli ekokläder för vuxna.

Tipsa om ekologiska bärsjalar har jag ju möjlighet att göra här!

fredag 11 april 2008

Hållbara leksaker - hur kul är det?


Sen några år tillbaka har vi bett släkten att tänka miljövänligt när de handlar leksaker till barnen. De har snällt följt våra önskemål, ibland under mindre protester. Det är svårt att veta hur man ska tänka när det gäller leksaker. Vi har sagt trä istället för plast, undvik batterier och gärna gå ihop och köpa något större än många små presenter.

Det har lett till att min fyraåring är fixerad vid plast. Att han går på en Waldorfförskola gör inte saken bättre. Han älskar plast. På sin senaste önskelista inför julen var det väldigt noga att han önskade sig en brandbil och den skulle vara RÖD och det skulle vara PLAST. Inför sin fyraårsdag önskade han sig en robotmotorcykel. Han visste hur den skulle se ut för han hade hittat en gammal katalog med barnartiklar som vi tidigare fått skickad till oss. Där hade han med stor koncentration och många bläckpennor ringat in en sparkcykel.

Vi blev överförtjusta! Den var jättefin - av trä faktiskt, problemet visade sig vara att företaget med katalogen inte längre hade den i lager. När vi äntligen hade hittat något han önskade sig som kändes bra att köpa och när jag fått med mig alla på att gå ihop så fanns den inte.
Jag kontaktade återförsäljare i England och frågade om de kunde skicka till Sverige. Många gjorde det inte men genom mitt sökande så hittade jag den till slut hos Cycelcomponents i Karlstad.

Jag vet inte hur den är om man hårt granskar den ur ett miljöperspektiv. Men jag tror att den är bättre än femton plastleksaker med batterier och jag tror att den kommer att hålla längre än alla de tillsammans. Och för att vara en robotmotorcykel så är det nog den finaste man kan tänka sig.
Lite Harley Davidson goes Waldorf...

torsdag 10 april 2008

Vad ger dig rätt att ignorera mina barns framtid?


Jag pluggar medans jag startar min webbutik. Jag läser kurser som jag båda har nytta av i mitt företag men också om jag inte lyckas och måste ta ett vanligt jobb. Förra terminen läste jag Skapande Bild på Umeå universitet. Det var en kurs som jag var inte riktigt säker på om den skulle vara så stor nytta för mig som företagare.


Det var inte för än i slutet som jag förstod hur mycket jag kunde applicera den på. Man läser om den kreativa processen medan man arbetar estetiskt. Resultatet var ialla fall för mig en helt ny insikt som jag har haft mycket nytta av.


Som slutprojekt valde jag att arbeta med miljöfrågan. Vårt slutarbete skulle presenteras i en utställning och jag ville väcka en tanke hos betraktaren. Jag bestämde mig för att trycka barntröjor och hänga upp dem på en tvättlina tillsammans med en tröja med texten "Vad ger dig rätten att ignorera mina barns framtid?"


Eftersom jag ville att mitt projekt skulle vara ideologiskt förankrat bestämde jag mig för att tröjorna skulle vara ekologiska och Fairtrade-tillverkade och skulle efter utställningen säljas och användas av barn. Det som var svårast i mitt arbete var att arbeta fram trycken på tröjorna.


Jag ville att de skulle glädja barnen och kunna stå för sig själva och ändå fungera som en positiv barntröja. Samtidigt så skulle de vara en del av tvättlinan där syftet var att väcka en tanke hos den vuxna betraktaren.


Jag valde att arbeta med två djur som är starka representanter för klimatförändringarna. Valrossen och Isbjörnen. Men jag ville också försöka att personifiera dem och valde att bara ha med deras ansikten samt utgå från förutfattade meningar om dem och jobba med dess motsats. Till exempel så tänker man ofta Valrossen som ett trögt djur - då gjorde jag en stolt. Och Isbjörnen som väldigt farlig - då blev det en mild isbjörn.


När jag arbetade så tänkte jag att det skulle vara en könsneutral barntröja. Färgerna är visserligen gröna och blå, men jag tänkte inte att det skulle vara speciellt pojkigt. Det är också lite glitter i det vita trycket, men det var för att föra tankarna till snö, kyla och kanske mest för att det lyfter trycket och gör det snyggare.


Jag hittade ett sätt att uttrycka mig, att arbeta med den frustration jag känner kring miljöfrågan och omvandla den till något positivt. Min frustration är stor och jag har många fler tryck på gång...

onsdag 9 april 2008

Jag har vunnit!


Jag brukar aldrig vinna någonting. Mycket beroende på att jag av den anledningen inte heller tävlar. Men Svenska Naturföreningen hade en tävling där de ville ha tips om miljövänlig design. Något som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag mailade in mitt tips som vara Many Months, ett märke jag säljer i min webbutik , och deras smarta lösning på babykläder. Problemet med dessa söta mini kläder är att de blir för små alldeles för fort, samtidigt som man måsta he en större uppsättning eftersom små bebisar kräks och behöver byta flera gånger per dag. Many Months kläder är genom att de går att knäppa med knappar på olika sätt och vika ärmar och ben upp och ner - så kan man använda samma plagg en länge period. Det är supersmart!

I alla fall så vann jag! Och vad var priset? Naturskyddföreningens bok "Grön Design", en bok jag hade tänkt att läsa ändå!
Jag återkommer senare med omdöme!

tisdag 8 april 2008

Könsneutrala kläder, vad är det?


Jag gillar könsneutrala kläder.
Dels för att jag upplever dem som "renare" i sin design. Dels för att jag tror att det är barn bemöts utifrån hur de ser ut. Att vi tolkar en liten kille som tuffare än vad han är när han har eldsflammor och pojkigt. Jag tror att vi omedvetet hjälper små sockersöta flickor mer och även om vi bara vill dem gott så säger vårt handlande att de kanske inte klarar av att göra det själv.
Genom vårt bemötande skapar vi förväntningar, genom vad som förväntas av oss formas vår person.

Men det är svårt att definiera könsneutrala kläder. Var går gränsen? Färg? - Kanske, men samtidigt så kommer ju ingenting heller förändras om färgerna aldrig får överskridas. Jag vill att alla färger ska tillhöra alla. Idag känns det som att det är möjligt. Flickor får idag ha alla färger. Pojkar får ha alla utom rosa, eller...

Får pojkar ha rosa? Det finns pojkläder med rosa detaljer. Vad är det då som avgör genus på en tröja. Modell? Eller är det nyss nämnda detaljerna?

Svåraste frågan för mig är vad gör kläder könsneutrala?
Är det rätt att ta bort allt som kan associeras med kön eller ska man tänja gränserna? När det gäller mitt eget sortiment har jag både rosa och klänningar. Samtidigt som jag vill erbjuda könsneutrala kläder så vill jag kunna erbjuda positiva pojkläder.
Vilken paradox...

söndag 6 april 2008

Ekokläder så långt det är möjligt

Sen lite mer än ett år tillbaka har vi valt att köpa ekologiska och miljövänliga kläder till barnen. Vi tänkte att det var ett enkelt sätt att göra något i vår vardag mer miljörätt. Vi valde att köpa i första hand begagnat och därefter kläder av ekologiskt odlad bomull.

Det var svårare än vad vi trodde för även om vi gärna betalade mer för att kläderna skulle vara rättvist producerade och inte efterlämnade spår av fula kemikalíer så upptäckte vi att det var mer som påverkar våra val av kläder. Även om jag lätt generad måste erkänna att jag är fåfäng, påverkas så av det ytliga så har jag motvilligt fått acceptera att jag är sådan.

Genom våra kläder så förstärker vi de vi är. Vi sänder ut tysta budskap och kommunicerar genom vad vi väljer att ta på oss och våra barn.

Vi hittade inga kläder som passade oss och tanken på att öppna webbutik blev allt mer frestande.

Sedan årsskiftet har jag bestämt mig för att bara köpa ekologiska och miljövänliga kläder till mig själv också. För mig går det väldigt bra. Eftersom jag har svårt att välja så blir det så mycket lättare när jag bara har ett ekosortiment att välja av. Kläderna är också dyrare än vad jag vanligtvis köpt. Det ser jag som något bra, det blir inga impulsköp längre.

Det bästa är såklart att inte handla alls, men vi kommer att fortsätta konsumera och det är därför viktigt att vi ifrågasätter hur vi gör det och vad vi väljer att lägga våra pengar på!

Om mig

Mitt intresse för det hållbara började med att jag fick mitt första barn.
Idag har jag två barn och försöker leva för att göra deras framtid bättre. Någonstans läste jag att klimatkrisen vi står inför är det värsta och bästa som kunde hända mänskligheten. Det värsta för att vi för första gången måste ifrågasätta om vi kommer att kunna fortsätta leva på vår jord. Det bästa för att vi tvingas ransaka vårt liv, vi tvingas välja kvalite framför kvantitet - och det är det bästa som kunde hända oss.

Jag skriver om mitt liv som småbarnsförälder student, nybliven egen företagare och mina tankar kring tillvaron.